Mevlid-i Nebi Haftası başladı

Mevlid-i Nebi Haftası başladı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Hazreti Peygamberin doğumu münasebetiyle düzenlenen 2020 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası İlimiz Orhangazi Camiinde sabah namazı buluşması ile başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Hazreti Peygamberin doğumu münasebetiyle düzenlenen 2020 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası İlimiz Orhangazi Camiinde sabah namazı buluşması ile başladı.

Pazartesi günü, Orhangazi Camiinde yapılan sabah namazı buluşmasına İl Müftüsü Ali Erhun, İl Müftü Yardımcısı Sabri Bağcı, Vaizler, Din Hizmetleri Uzmanları ve vatandaşlar katıldı.

Sabah namazı akabinde Şeyh Edabali Hazretlerinin türbesine geçilerek Kur’an-ı Kerim tilavetinin yapıldığı program, Mevlid-i Nebi Haftasının tüm İslam Alemine hayırlara vesile olması için  yapılan dua ile son buldu. 

mevlidi-nebi-haftasi-basladi2.jpg

Öte yandan, İl Müftüsü Ali Erhun, hafta dolayısıyla yayımladığı mesajında, şunları kaydetti:

"Akra" b. Hâbis, Temîm kabilesinin reislerindendi ve Araplar arasında önemli bir mevkiye sahipti. Bir gün Resûlullah’ı, torunu Hasan’ı öperken görmüş, “Benim on çocuğum var. Onlardan hiçbirini öpmedim.” demişti. Rahmet Peygamberi bunun üzerine, “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.” buyurmuş ve bu yanlışını düzeltmesi gerektiğini ima etmişti. Çünkü Allah Resûlü’nün benimsediği en önemli prensiplerden biri, küçüklere sevgi ve şefkat göstermekti.

Peygamberimiz, çocuklara olan sevgisini bazen onlara dua ederek, bazen onları kucaklayıp öperek, bazen kucağına oturtarak gösterirdi. Nitekim Üsâme b. Zeyd, Resûlullah’ın (sav) kendisini bir dizine, Hasan’ı da öbür dizine oturtup, onları bağrına bastığını ve onlar için şöyle dua ettiğini aktarmıştır: “Allah’ım, bu ikisine merhamet et! Ben de onlara merhamet ediyorum!”  Bazen de çocukları bineğine alarak, omuzlarında taşıyarak, yanaklarını okşayarak hatta onlarla şakalaşarak  onlarla ilgilenirdi. 

Bugün biz Müslümanlara düşen görev, Hz. Peygamber’i tanımak, anlamak ve hayatı onunla anlamlandırmaktır. Müslümanlar olarak hayatlarımızı O’nun hayat modeline gücümüz yettiğince benzetmeye çalışmalıyız. Bu da onun yaşadığı insani ve İslami hayatı tanımayı gerektirir. Onun hayatını, sözleri yani Hadisi Şerifleri aracılığı ile öğrenebiliriz. Hayatının her alanında bizlere örnek olan Peygamberimiz İslam ailesinin modelini oluşturma, genç nesilleri anlama ve onları geleceğe hazırlama konusunda en güzel rehberimizdir. Yüce rabbimizin en güzel nimetlerinden olan aile, insanoğluna huzur ve sükûnet veren, çocuklar ve temiz rızıklarla güzelleşen kutsal bir birlikteliktir. Çocuklarımız, rabbimizin yeryüzündeki ayetlerinden biri olup onun emri ile sevgi, saygı, şefkat ve muhabbetle yetiştirmemiz gereken birer emanetidir. Bu emaneti olumsuzluklara, tehlikelere karşı korumak bizlerin birinci görevidir. Çocuklarımız, toplumuzun en küçük fakat en önemli yapıtaşı, hayatın bütün aşamalarına etki edecek geleceğe dair başlangıç noktamızdır.

Mevlid-i Nebi Haftası, Peygamberimizin örnekliğini ve insanlığa takdim ettiği değerleri anlamayı, toplumumuzun her kesimine ve gönül coğrafyamıza anlatmayı ve tanıtmayı, günümüz problemlerine nebevi referanslarla çözüm üretmeyi ve milletimizde var olan Peygamber sevgisini pekiştirmeyi amaçlayan bir haftadır. 

Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yıl ki Mevlid-i Nebi Haftasının Temasını “Peygamber ve Çocuk” olarak belirlemiştir. Bilecik Müftülüğü olarak İlimiz Orhangazi Camiinde Sabah namazı buluşmasıyla başlattığımız Mevlid-i Nebi Haftasını, çeşitli faaliyetlerle sürdüreceğiz. Bu çerçevede öncelikli olarak İlimiz köy camileri başta olmak üzere bütün camilerimizi ziyaret ederek haftanın anlam ve önemine binaen sohbet ve vaaz programları icra edeceğiz. 

Ayrıca 28 Ekim Çarşamba günü Kayıboyu Camimizde Hafızlık İcazet Töreni ve Mevlit Kandili Programı gerçekleştireceğiz. Yine Mevlit Kandili gecesi münasebetiyle bütün camilerimizde çeşitli programlar düzenleyeceğiz. Müftülüğümüze ait Sosyal medya hesaplarımızdan da haftanın anlam ve önemine dair çeşitli programlar yayınlayacağız. 

Bu münasebetle, insanlığı vahyin ışığında karanlıklardan aydınlığa çıkaran kutlu Nebî’in (s.a.v) doğum yıl dönümünü içinde barındıran Mevlid—i Nebi haftası ve Mevlid kandilinin başta siz kıymetli hemşerilerim olmak üzere ülkemize ve bütün İslam âlemine hayırlara vesile olmasını diliyor, Cenab-ı Hak’tan çocuklarımızı bizlere göz aydınlığı kılmasını niyaz ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 2403 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.