“MUHTARLARA SGK PRİMİNİ ÇOK GÖRDÜLER”

“MUHTARLARA SGK PRİMİNİ ÇOK GÖRDÜLER”

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, mahalle muhtarlarının 570, köy muhtarlarının 435 liralık SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi için TBMM'de konuşma yaptı. Milletvekili Tüzün, AK Parti'nin oyçokluğuyla reddedilen teklifle ilgili,"Muhtarlara SGK primini çok gördüler" dedi.  

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, TBMM Genel Kurulu’nda muhtarların özlük haklarının iyileştirilmesi için CHP’nin verdiği kanun teklifi üzerinde konuşma yaptı. Ancak teklif AK Partili vekillerin oylarıyla reddedildi. Tüzün, “Muhtarlarımızı saraylarda toplayıp nutuk çekenler onlara SGK primini çok gördüler” dedi.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan’ın, muhtarların sosyal güvenlik destek primlerinin İçişleri Bakanlığı ya da il özel idaresi tarafından ödenmesi, muhtarlara hizmet binası temin edilerek bu binaların elektrik, su, telefon, internet ve ısınma giderleri İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanmasına ilişkin teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü.

Tüzün yaptığı konuşmada, 2014 yılında Mahalli İdareler Kanunu değiştirilerek 29 il bütünşehir kapsamına alındığında 16 bin muhtarlığın mahalle konumuna getirildiğini ve muhtarların yetkisinin elinden alındığını anlattı.

Muhtarların özlük hakları noktasında sıkıntılar olduğunu, asgari ücrette maaş alan mahalle muhtarının 570 lira, köy muhtarının da 435 lira prim ödediğini belirten Tüzün, şöyle devam etti:

“Az sonra bu teklifi oylayacağız, özellikle İktidar partisi milletvekili, AK Partili milletvekili arkadaşlarımıza söylüyorum: Siz bu muhtarlarımızın sorunlarının çözülmesi noktasında mı oy kullanacaksınız yoksa ‘Muhtarlarımızın bu sorunları çözülmesin, öteleyelim, buna ihtiyaç yok’ mu diyeceksiniz? Burası çok önemli. Günlerdir başta cumhuriyet ve demokrasi mitingi altında ülkemizin değişik ilçe ve illerinde hatta kırsal köylerinde bile benzeri mitingler gerçekleştiriyoruz. Amaç neydi? Amaç birlik beraberliğimizi tüm Türkiye'ye ve dünyaya göstermekti. Bunu başardık, buna genel başkanlarımız düzeyinde, milletvekillerimiz düzeyinde, belediye il, ilçe başkanlarımız düzeyinde destek verdik. Şimdi, bu birlik beraberliğin ne kadar samimi olduğunun göstergesini bir dakika sonra göreceğiz. Eğer bu birlik beraberliği bugün burada sağlayabiliyorsak, cumhuriyetin ve demokrasinin birinci temsilcisi durumunda olan muhtarlarımızın haklarını vermekten geçecektir diye düşünüyorum. 

Verdiğimiz teklifin içeriğini biliyorsunuz bilmiyorsunuz bilmiyorum -çoğunuz telefonlarla uğraşıyorsunuz, telefonlara bakıyorsunuz- ama verdiğimiz teklif şu arkadaşlar: Muhtarlarımızın bu sosyal güvenlik primlerinin İçişleri Bakanlığı ve il özel idareleri tarafından ödenmesini istiyoruz. Teklifimizin içeriği bu, ayrıca muhtarlarımızın yine konaklarındaki elektrik, su, fatura ve İnternet giderlerinin bu teklifle beraber il özel idareleri ve yine bağlı bulunduğu İçişleri Bakanlığı tarafından ödenmesini istiyoruz. Yani muhtarlarımızı zaten belediyede işçi durumuna düşürdünüz. Büyükşehirlerde, alt kademe belediyelerinde sıradan bir personel -muhtar diyemezsiniz- mahalle muhtarı, maalesef fen işlerinde çalışan bir işçi konumuna düştü. En azından demokrasinin bugünlerde taçlandırılması noktasında bu demokratik hakkımızı evet yönünde oy kullanarak vermenizi istirham ediyorum, talep ediyorum. Türkiye'de var olan 34-35 bin muhtar adına istirham ediyorum. Az sonra samimiyet testinden geçeceksiniz, eğer bunun gündeme alınması noktasında evet, kabul oyu veriyorsanız biz size Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak teşekkür ediyoruz. Eğer hayır oyu vereceksiniz şimdiden 35 bin muhtarımıza sizleri, AK Parti milletvekillerini şikâyet ediyorum.”

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2086 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.