Mv. Selim Yağcı'dan il başkanlığı açıklaması

Mv. Selim Yağcı'dan il başkanlığı açıklaması

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, katıldığı Basın Masası programında, partisinin kongre sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, katıldığı Basın Masası programında, partisinin kongre sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İl kongresine ilişkin sorulara dikkat çekici cevaplar veren Mv. Selim Yağcı, "İl başkanlığı için şu anda bir istekli, aday olmak istiyorum diyen yok. İl başkanlığı için bir görüşümüz olacaksa partimizin yetkili organlarıyla görüşürüz. Ben alanda gördüğüm her şeyi genel merkeze bildiririm" ifadelerini kullandı.

İl başkanlığı için genel merkeze herhangi bir görüş beyan etmediğini belirten Mv. Selim Yağcı, kendisine sorulması halinde artıları ve eksileri ile tüm düşüncelerini genel merkezin ilgili kurullarına aktaracağını bildirdi. Mv. Yağcı, “Şu anda mevcut il başkanımız görevde, AK Parti’nin temsil konusunda en öndeki kimsedir ve onun hak ve hukukunu korumak AK Partiliyim diyen herkese düşer. Yarın değişir veya bu değişme aşamasında bilgi sorulur artısı eksisi parti disiplini içerisinde ilgi kurum ve kurullara söylenir. Mevcut arkadaşın eksiklikleri olabilir belki ama bunu dediğinizde daha iyi teklifleri, alternatifleri hazır etmeniz lazım. Milletvekillerinin duygusal davrandığı da olur. AK Parti bu konuda daha kapsayıcı daha geniş bir yelpazeden yürütüyor süreci. İl başkanlarının karar verme süreci teşkilat başkanı ve cumhurbaşkanımız arasındaki bir değerlendirmeyle oluşacak bir süreç” diye konuştu.

Mv. Selim Yağcı, Söğüt'te iki adayın yarıştığı tartışmalı kongreyi değerlendirirken, Gölpazarı kongresinin iptaline ilişkin konuştu. Söğüt ilçe başkanlığını kazanan Ufuk Karaman'a destek verdiği iddialarına cevap veren Mv. Yağcı, "Siyasetin temel malzemesi dedikodu. Bizlerde gülüp geçiyoruz bunlara. Biz kendimizden eminiz" dedi.

İptal edilen Gölpazarı kongresiyle ilgili de konuşan Mv. Selim Yağcı, genel merkez vurgusu yaparak, "AK Parti’nin kongrelerdeki genel tabiri, Cumhurbaşkanımızın mesajlarında da belirttiği gibi partimizin kurumsal yapısı, kurumsal işleyişine uyun diyor. Burada tavsiye edilen olay bu konularda tek aday olarak partinin tespit ettiği adaylar çerçevesinde" diye konuştu.

Mücahid Erdal’ın sorduğu ve Mv. Selim Yağcı’nın cevapladığı Basın Masası’nın ayrıntılarını aşağıdan okuyabilirsiniz.

Mücahid ERDAL: Sayın vekilim artık AK Parti kongrelerine geçmek istiyorum. Bilecik’te bir kongre süreci yaşanıyor. İlçeler kongrelerini tamamladı diyebiliriz. Aşağı yukarı AK Parti’nin alışkın olduğu bir sistem var, istişare sistemi, önce görüşüldü daha sonra tek adayda karar kılındı yönetimler oluştu ve kongreler tamamlandı. Ancak Söğüt’te bu böyle olmadı. 2 aday çıktı, 2 aday çıkmasıyla genel merkez Ertuğrul Bey üzerinde karar kıldığı açıklandı. Ufuk Bey aday oldu listesi ile birlikte ve Ufuk Bey kazandı. Siz bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir de şu soruyu da sormadan yapamayacağım. Kamuoyunda veya partililer arasında sizin Ufuk Bey’i desteklediğiniz ikinci aday çıkarttırdınız söyleniyordu. Bu konulara bir cevap vermenizi istiyorum.

Selim YAĞCI: Siyasetin temel malzemesi dedikodu. Bizlerde gülüp geçiyoruz bunlara. Biz kendimizden eminiz bu konularda. Bir defa Ertuğrul bey çok zor bir zamanda göreve geldi. Mesut bey İl Genel Meclis Üyesi olunca ittifak süreci içerisinde Ertuğrul Bey tecrübesiyle bir yönetimi gerçekleştirdi. Ben tüm ilçe başkanlarımıza Ertuğrul Bey’in şahsında teşekkür ediyorum. Haklarını parti olarak ödeyemeyiz. AK Parti, aday belirleme ya da teşkilat sistemini yönetim noktasında bir sistem oluşturmuş. Bu sistem içerisinde taşradaki anlayışa göre milletvekilinin her dediği olur noktasında bir pozisyon yok. Milletvekilinin görüşü olur ama kararı genel merkez teşkilat başkanlığı yapar. Bizim görüşümüzle il başkanlığının görüşü eşdeğerdedir. Her şehre teşkilat başkanlığından doğrudan ilgilenen bir tane koordinatör milletvekili var. Teşkilatları gelip denetleyen bir kişi var. Ertuğrul Bey başlangıçta aday olmayı düşünmüyordu. Genel merkez aday olması noktasında Ertuğrul Bey’e teklif sundu, devamı noktasında bir karar verildi. Bu arada Ufuk Bey’de adayım diyerek çıktı. Biz Ufuk Bey’e tek liste olması noktasında temkinlerde bulunduk. Seçimden, kongreden bir hafta öncesinde ben sosyal medyadan diğer mecralardan görüştüğümde Ufuk Bey etrafındaki yoğunluğun fazla olduğunu gördüm ve teşkilattan bize bakan başkan yardımcısını uyardım. O arada koordinatör değişimi oldu. Yine son akşam genel merkez Ertuğrul Bey ile devam edeceğiz dedi.

Mücahid ERDAL: Genel merkez bu yoğunluğu görmedi o zaman.

Selim YAĞCI: Genel merkez karar verinceye kadar biz fikrimizi belirtiriz. Siyaset kültürümüz hedefimiz budur. Genel merkez karar verdikten sonra şehrin milletvekili olarak genel merkezimizin verdiği kararın arkasındayım. O karara rağmen başka bir tavrımız ve tarzımız olmaz. Genel merkez o kararı verdikten sonra, kongre öncesinde il başkanımız, koordinatör vekilimiz ve ben yarım saat bir saat temkinde bulunduk. Bunun doğru olmayacağını, değişik alternatifler sunduk. Birlikte hareket etmelerinin iyi olacağını belirttik. O da arkadaşlarıyla görüşeceğini söyledi ve görüştükten sonra aday olacağını belirtti.

Mücahid ERDAL: Bu temkinde bulunurken seçilseniz bile görevden alınırsınız dediniz mi?

Selim YAĞCI: Bu ihtimaller içerisinde olduğunu genel merkezin böyle bir irade beyan ettiğini, bu ihtimaller içerisinde muhtemel olduğunu, sonucu olmayan bir yola girebileceğini belirttik. Kendisi çevresindeki arkadaşlarla birlikte ısrar ettiler. Şartlara görede demokratik bir seçim yapıldı. Bu işe girerken delegeleri belirleyen Ertuğrul Bey olduğu için onlar avantajlılar. Onun içerisinde Ufuk Bey’in ekibinin bu noktada kazanmış olması ilginç. Tabi genel merkez sonuçta oy verende bizim delegemiz, bence genel merkezimiz kazandıktan sonra Ufuk Bey’in olaylaması delegenin görüşüne değer verme anlamında doğru bir karar ama Ufuk Bey’e Ertuğrul Bey kardeşimiz oradayken sen çık diyerek göz kırpmış değiliz. Ne benim şahsiyetime uyar, ne benim siyaset anlayışıma uyar, yürü sen şu iş şöyledir böyledir iki tarafta hayatım boyunca konuşmamışımdır konuşmamda. Burada Ertuğrul Bey’in emeğini kimse inkar edemez. Ertuğrul Bey yapmak istemediğini, işinin yoğun olduğunu, işleri ile ilgileneceğini ifade etti. Kendisi olmazsa bu işi Ufuk Bey daha iyi yapacağını ilk zamanlar söylüyordu zaten.

Mücahid ERDAL: Bu noktada Ufuk Bey ve yönetimi gazetemizi ziyaret ettiği zaman bir mevzu oldu. Sizi il başkanlığından Bilecik’ten arayanlar oldu mu? Hayırlı olsun denildi mi diye sordum, mazbatayı aldıktan sonra da sordum. Bizleri hiç arayan olmadı, hayırlı olsun diyen olmadı, tebrik edende olmadı diye ifade ettiler hala bizim yönetimimiz görevden ne zaman alınacağız diye böyle bir endişe içerisinde olduklarını ifade ettiler.

Selim YAĞCI: Genel merkez şu anda kongreyi onaylayıp devam ettikten sonra o bizim ilçe başkanımız. AK Parti’nin kurumsal yapısı hepimizden büyüktür.

Mücahid ERDAL: Gölpazarı iptal oldu biliyorsunuz. Söğüt’teki sonuçlardan sonra Gölpazarı’nda da bir hareketlilik olduğu yorumları yapıldı orada ikinci bir liste yapılacağı konuşuldu hatta o kongreye Enerji Bakanı Fatih Bey’in de katılacağı söyleniyordu. Bu arada kongre iptal oldu. Yani iki aday olduğu için mi bırakıldı?

Selim YAĞCI: AK Parti’nin kongrelerdeki genel tabiri, Cumhurbaşkanımızın mesajlarında da belirttiği gibi partimizin kurumsal yapısı, kurumsal işleyişine uyun diyor. Burada tavsiye edilen olay bu konularda tek aday olarak partinin tespit ettiği adaylar çerçevesinden yöne. Bundan öncesinde istişarelerde şunlarda bunlarda aday adayları çıkıp genel merkeze anlatma yollarını deneyebilir. Bizlerin farklı fikirleri olabilir. Genel merkez bu noktada kararını verdikten sonra Ak Partiliyim diyen bir insanın artık bunun dışında bir çözüm yolu bulursa, doğrusunu bulamayız. Belki alanda bakıldığında tespit edilen arkadaş birçok insanı tatmin etmeyebilir. Ben şehirin milletvekiliyim bir köşeden bakabilirim. Genel merkez uzaktan da olsa, genel merkez açısından bakıldığında a ilçesinde b ilçesinde, a kardeşimizin ya da b kardeşimizin ilçe başkanı olması benim milletvekili olarak beni çok enterese eden bir iş değil. Hepsi benim ilçe başkanım, hepsi benim partilim, hepsi benim değerli kardeşim. Hiçbiri bir diğerinden önde, diğerinden arkada diye bakmam. Partime hizmet noktasında bana sorulduğunda hiç tereddütsüz hangi arkadaşın daha iyi olacağını genel merkeze rapor halinde bildiririm. Bu da benim sorumluluğum.

Mücahid ERDAL: İl başkanlığı içinde aynı şekilde mi?

Selim YAĞCI: Tabiki, ben bugün burada kaç yıllık siyaset deneyimimle, partim için tehlike arz eden, partim için faydalı olabilecek şeyleri söylemekte sakınırsam, gocunursam kim söyleyecek?

Mücahid ERDAL: Fikret Bey için görüş beyan ettiniz mi?

Selim YAĞCI: Fikret Bey’e ilişkin görüşler sonra oluşur. Mevcut arkadaşın eksiklikleri olabilir ama bu dediğinizde bir şeyi iddiaya koyarsa ondan daha iyi teklifleri de hazır etmeniz lazım, alternatifleri de. Burada milletvekillerinin de duygusal davrandığı olur. AK Parti daha kapsayıcı bu konuda daha geniş bir şey oluşur. Burada yalnız geçen süreçte koordinatör milletvekilimiz biraz korona ve diğer şeyler olunca bir boşluk oluştuğu anlaşıldı. Ama yeni koordinatör arkadaşımız bu konular için zamanı daha fazla zannedersem daha fazla şehre gelir, konuyu alanı gezer ve olan şeyleri Ankara’ya daha iyi değerlendirir. İl başkanlarının karar verme, teşkilat biriminden daha ziyade teşkilat başkanı ve cumhurbaşkanımız arasındaki bir değerlendirmeyle oluşacak bir süreç.

Mücahid ERDAL: Başka istekliler var mı sayın vekilim il başkanlığı için?

Selim YAĞCI: Bize gelen, istekte bulunan, ben adayım diyen yok. Bu noktada ne olur, ne şekilde olur, il başkanlığı kongreleri daha başlamadı. Şuanda mevcut il başkanımız görevde bizler il başkanımız bu görevi yaptığı süre içerisinde milletvekili olarak buradaki tüm teşkilat mensuplarımıza söylüyorum. O Ak Parti’nin temsil konusunda en öndeki kimse onun hak ve hukukunu korumak Ak Partiliyim düşen herkese düşer. Yarın değişir veya bu değişme aşamasında bilgi sorulur artısı eksisi parti disiplini içerisinde ilgi kurum ve kurullara söylenir. Ben ayrı bir şey düşündüm, ötekisi ayrı bir şey düşündü diğeri ayrı düşündü ikisinin ayrı düşünen ikisinin de ayrı düşündükleri olan bir mutabakat kurumsal sağlamak zor. Birisine göre ben iyi bir vekilimdir, diğerine göre hiç olmayacak adamımdır. Bakış açısına göre değişebilir onun için ben yerel yönetimler başkan yardımcısı olarak burada dışarıdan bakan insan bazı şeyleri daha objektif olarak görebiliyor.

Mücahid Erdal: Bu soruları şunun için soruyorum. Ak Parti kitlesel bir parti herkesi ilgilendiren bir konu, Ak Parti’deki bir ilçe başkanı il yönetimi, il genel meclis üyeleri, belediye başkanları tüm kamuoyunu ilgilendirdiği için bu soruları soruyorum.

Selim YAĞCI: Tüm kamuoyunun merak ettiği konular ama hemşerilerimiz şunu bilsinler karar etkili olur olmaz, samimiyetle söylüyorum genel merkeze bildiriyorum ama ben söyledim böyle oldu sabah akşam uğraşma noktasında değilim çünkü partimizin sistemi böyle değil. Bizim lafımızı bildiririz şu şu şu ihtimaller var. Mesela ben Söğüt’teki olayı bir hafta öncesinden geldiğimde alana baktım sosyal medyalarını takip ettim. Yerel yönetimler başkan yardımcımızı aradım dedim böyle bir karar verilmiş böyle bir görüntü var, il başkanına dedim bak böyle bir şey delegeleri Ertuğrul Bey hazırladı gözüyle bakılıyordu. Ben yetkili birimlere tecrübeme dayalı olarak alanımdaki ifade ettim. Ben orada şunu demedim, Ertuğrul Bey olmasın, Ufuk Bey olsun bir ısrarım olmadı olmazda. Ertuğrul Bey bunca yıl hizmet etmiş, kardeşimiz, arkadaşımız bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da el ele gezeceğiz. Delegenin her birini de yönlendirme, yönetme gibi bir şansımız yok.

İlgili Haberler

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 5449 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum