Mv. Tüzün'den Bakanlara soru önergesi!

Mv. Tüzün'den Bakanlara soru önergesi!

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Küre’de yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı çıkarak, "Yanı başımızdaki Çukurhisar bitti, Taşçılar Köyü bitti, Küre’nin de bitmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Küre’de yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı çıkarak, "Yanı başımızdaki Çukurhisar bitti, Taşçılar Köyü bitti, Küre’nin de bitmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Fabrikanın başta insan sağlığına ve tarım arazisine zarar vereceğinin altını çizen Mv. Tüzün,  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a soru önergesi verdi. 

Milletvekili Tüzün, iki bakana verdiği soru önergesinde, "Osmanlı Devletinin ilk kadı ünvanı taşıyan Dursun Fakıh’ın kemiklerini sızlatacak bu uygulamaya herkesin karşı çıkması gerekir” diyerek çağrıda bulundu. 

Dursun Fakıh Türbesi’nin yoğun bir ziyaretçi trafiğine sahip olduğunu ve bölgede oldukça kaliteli kiraz ve üzüm yetiştirildiğine vurgu yapan Mv. Tüzün, iktidara eleştirilerde bulundu. Mv. Tüzün, konuya ilişkin açıklamasında, şunları kaydetti:

“İktidar akla mantığa sığmayacak düşünce ile verimli yerleri bitirmenin derdine düşmüştür. Bizlere göre Türkiye’nin en güzel üzüm ve kirazının yetiştiği Küre bölgesinde tarıma zarar vermek adına ellerinden geleni yapıyorlar. Çimento fabrikası tarımı bitirecek, tarımı bitirdiği gibi insan sağlığına da zarar verecek. Bu güzel toprakları bitirmenize asla izin vermeyeceğiz.

Bilecik toprağıyla, çevresiyle doğasıyla o kadar güzel bir topraklara kurulmuş ki, maalesef bu güzelliği kirli elleriyle bitirmenin derdine düşmüşler. Gerek Gölpazarı’mızda gerekse Küre Köyümüzde yanlış yerlere yapılan bu fabrikalara karşı çıkmaya devam edeceğiz. Bizler fabrika yapılmasına karşı değiliz, fabrikanın doğru yere yapılmasının doğru olduğunu düşünenleriz. Başta köy muhtarlarımızın ve orada yaşayan vatandaşlarımızın istemediği bu girişimden derhal vazgeçin” ifadesini kullandı. 

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmasını istediği sorular şu şekilde:

1-Yapılacak tesis, bölgeye has killi ve kireçli toprak yapısına sahip olan ve sulu tarım yapılarak yetiştirilen en kalite kiraz ve üzüm üretiminin yok olmasına neden olacaktır. Bu durumda kiraz ve üzüm üretiminin ve kalitesinin korunması nasıl sağlanacaktır?

2-Ağaçlar çimento tozundan dolayı hava alamayacak ve solunum yapamayacaktır olmasından dolayı kurumaya başlayacaktır, bu durumda ağaçların korumasını nasıl önleyeceksiniz?

3-Kömür yakılarak yapılacak faaliyette, doğaya, çevreye ve insan sağlığına verebilecek zararlar konusunda çalışmalarınız var mıdır?

4-Sulu tarım yapılan yere 700 metre uzaklıkta kurulacak tesis, bölgenin tarım üretimini bitirir ve insan sağlığına zarar vermeye başladığında köyü taşıma öngörüsü ve projesi var mıdır?

5-Yapılacak tesise yakın bölgelerde hammadde bulunmadığı da göz önüne alınarak başka bir yer tespiti çalışmanız var mıdır?

6-Marmara Bölgesinin en büyük sera üreticiliğinin yapıldığı bölgenin hava kirliliği ve su kirliliğinin önüne nasıl geçeceksiniz?

7-Yapılacak tesis, bölgenin içme suyu ve sulama suyunu karşılayan Kızıldamlar Barajını ve besleyen kaynakları zehirleyeceğinden, oluşacak bu krize nasıl çözüm üreteceksiniz? 

İlgili Haberler

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 2194 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.