"NAMAZ RUHUN DIDASIDIR"

"NAMAZ RUHUN DIDASIDIR"

Sinan Önce

Diva-Sen Bilecik Şubesi tarafından düzenlenen "Namazla Diriliş" konulu konferans gerçekleşti. Konuşmacı olarak İlahiyatçı Yazar Ahmet Bulut ve İhsan Atasoy'un katıldığı konferans 17 Mayıs Salı günü saat: 20:30'da Belediye Kültür Sitesinde yapıldı. Ak Parti Milletvekili adayı Halil Eldemir, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Hüseyin Çelik ve çok sayıda vatandaşın katıldığı program yaklaşık iki saat sürdü.

"Namaz Allah'a İmânla başlıyor"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Diva-Sen Bilecik Şubesi İl Başkanı İbrahim Kaya'nın selamlama konuşmasıyla program başladı. Program daha sonra İlahiyatçı Yazar İhsan Atasoy konferansı ile devam etti. Atasoy, Kur'an-ı Kerim'de namaz meselelerinin İmân'dan sonra zikir edildiğini ifade ederek; "Kâinatta en büyük hakikat imandır. İmandan sonra da namazdır" dedi. Namazın bütün iman esaslarını içinde taşıdığını anlatan Atasoy; "Namaz Allah'a İmânla başlıyor. Namaz kendi içinde bütün ibadetleri barındırıyor." dedi. Namazın bütün varlık türlerini içinde barındıran bir ibadet olduğunu ifade eden Atasoy; "Hayvanlar sürekli rûku halinde, ağaçlarda kıyamda olmanın dersini insanoğluna veriyor. Meyvelerde Allah'a secde halindedir. Secde hali namazın en güzel halidir. Allah'a en yakın halidir. Efendimiz secdeyi biraz daha uzatırdı. Secdede dua edelim. Hayırlı isteklerimize ulaşma noktasında secde önemli bir pratiktir." dedi. Gökteki ve yerdeki varlıkların bileşkesi olan insanın varlıkların en üstü olarak yaratıldığını söyleyen Atasoy; "Namaz insana farz kılındı. İnsan ve Namaz bir bütündür. İnsansız namaz, namazsız insan olamaz. İnsan hem kıyamda, hem rûkuya hemde secdeye kapanacak şekilde yaratılmıştır. Hayvanı kıyama, ağacı rûkuya indiremessin. Bütün bunları yapacak olan insandır. Allah insanı namaz kılacak şekilde yaratmış. Namaz çok muhteşem bir ibadettir." dedi.

"Bir insanın adam gibi adam olması için namaz kılması lazım"

Bütün namazların Hz. Adem ile başladığını ifade eden Atasoy; "Din insan içindir. Adem oğlu insan oğlu namaz kılan demektir. Namaz kılmayan Adem oğlu olabilir mi, soru işareti! Adem oğlu olmaya hak kazanabilir mi, soru işareti! Bir insanın adam gibi adam olması için namaz kılması lazım." dedi. "Dünya da huzur, ahirette beraatımız olan namaz, bu kadar büyük mükelleflerin eseri olan namaz çok mu zahmetli?" diyen Atasoy, çocuklarımıza da namazın faziletini iyi aşılamamız gerektiğini söyledi. Annenin dindar olması, çocuğun dini öğrenmesinde kolaylık sağlayacağını anlatan İhsan Atasoy; "Çocuğun ilk öğretmeni annedir. Eğer anne dindar olursa çocuğun dini öğrenmesi kolay olur." dedi. Çocuklara koyulan isimlerin de önemli olduğunu hatırlatan Atasoy, isimlerin insanların karakteri üzerinde etkili olduğunu söyledi. Son olarak çocuklar üzerinde anne ve babanın otoritesi kalkmadan namazın tam anlamıyla aşılanması gerektiğini ifade eden İhsan Atasoy; "Çocuklarınız sizi namaz kılarken gördükçe onlarda kılacaktır. Yani siz onların ruhlarına hitap ettikçe göreceksiniz ki onlarda namaz kılacaklardır" dedi.

"Ey kul etme dünya nazını, kıl namazını! Sonra kılarız diyenin dün kıldık namazını"

İlahiyatçı Yazar İhsan Atasoy'un ardından İlahiyatçı Yazar Ahmet Bulut konferansını verdi. Bulut, Allah'ın olmazsa olmaz şartlarından biri olan namazla insanları buluşturmak için çalıştıklarını ifade ederek; "Eğer bir toplumun huzurunu istiyorsak namazı yaygınlaştırmalıyız. Namaz kılan biri kardeşine silah çekebilir mi? Ama namaz kıldığı halde birileri kötülük yapıyorsa suç namazın değil, namazın hakkını veremeyen bizlerin" dedi. "Ey kul etme dünya nazını, kıl namazını! Sonra kılarız diyenin dün kıldık namazını" diyerek konuşmasını sürdüren Bulut; "Namaz kılmak nefsine zor gelen arkadaşlar! İçinde bulunduğunuz vakit namazını kılmak için kendi kendilerine söz versinler bütün ömürleri namazla geçer. Namaz ruhun gıdasıdır. Vucudun ne kadar yemeğe suya ihtiyacı varsa, ruhunda namaza ihtiyacı vardır. Ruhumuzun ihtiyacı da namazdır" dedi. Evde "Oğlum/kızım namaz kıl" demekten daha etkili bir yöntemin evde namaz kılma iklimi oluşturmak olduğunu anlatan Bulut, namaz için çocuklar şiddetten korumamız gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Diva-Sen Bilecik Şubesi İl Başkanı İbrahim Kaya'nın konuşmacı olarak programa katılan İlahiyatçı Yazar Ahmet Bulut ve İhsan Atasoy'a günün anısına çeşitli hediyeler verdi.  

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.