• BIST 114.365
  • Altın 323,743
  • Dolar 6,1305
  • Euro 6,6634
  • Bilecik 5 °C

OSMANELİ GASTRONOMİ TURİZMİNDE DEĞER OLACAK

OSMANELİ GASTRONOMİ TURİZMİNDE DEĞER OLACAK

Bilecik Valiliği, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik Ticaret Odası, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ve belediyelerin destekleri ile başlatılan “İlçelerimizin, İlimizin Yemek Çeşitlerini ve Osmanlı Mutfağını Tespit Etme ve Arşivleme Projesi” çalışmaları Osmaneli’nden başladı.

osmaneli-gastronomi-turizminde-deger-olacak2.jpg

Osmaneli Belediyesinin katkılarıyla, Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesislerinde ilk çalışma yapıldı. Proje yürütücüsü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “İlk olarak Ovmaç Çorbası, Borani, Lor Peynirli Erişte yemekleri için Osmaneli Belediyesi Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesislerinde kadınlarımızın sunumlarını test ettik ve bu yemekleri arşive aldık. Osmaneli’nde 50 ye yakın yemek çeşidini kitaba dönüştürüp, tariflerini oluşturarak arşivleyeceğiz. Sonrası Bilecik ilinin tüm ilçelerinin aynı şekilde yemek türlerini oluşturup arşivleyeceğiz. Her yemeğin reçetesi, yapım tekniği, tescil dosyası hazırlanarak tescil işlemini gerçekleştireceğiz. Böylelikle gastronomi turizmi açısından çok önemli olan ilçelerimizin, ilimizin ve Osmanlı mutfağının arşivi, tarifi kitaplaştırılarak ölümsüzleşecektir. Çalışmalarda bize destek olan ve projeye iştirak eden, tesislerini kullandıran Osmaneli Belediyesine ve Başkan Münür Şahin’e çok teşekkür ediyoruz” dedi.

osmaneli-gastronomi-turizminde-deger-olacak3.jpg

Başkan Münür Şahin de yaptığı açıklamada; ”Osmaneli Belediyesi gastronomik özelliklere sahip yöresel ürünlerin tescil çalışmalarına başladı. İlimizde turizm ve buna bağlı gelişen çeşitli alanlarda çalışmalar hızlanmıştır. Gastronomik önem taşıyan yöresel ürünler Coğrafi işaretli yöresel gastronomik ürünlerin tescile konu olan niteliklerine uygun olarak üretim sürecine ait standartların korunması, ciddi bir denetim, organizasyon ve en önemlisi sürdürülebilir bir sistem gerektirmektedir. Bu çabalar sonucunda Osmaneli yemek kültürüne ait olan ürünlerimizin incelenmesi ve tescil özelliği taşıyan ürünlerin dosyalarının hazırlanması için Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Gıda İşleme Bölümü Öğretim Görevlisi Mesut Kaplan ile beraber çalışmalar başlamış olup, mayıs ayı içerisinde sonuçlandırılması planlanmıştır. Bu çalışma ile ilimizin yöresel ürünler hakkında yapılmış olduğumuz çalışmaların desteklenmesi, özelliklerinin tespit edilmesi, reçetelerinin çıkartılması, üretim şekillerinin standardize olması ve yaygınlaştırılmasına çalışılacaktır. Mesut Kaplan hocamıza çok teşekkür ediyoruz, her konuda bize destek olan hocamızın hakkı ödenmez” dedi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1658 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
  • BİLECİK İDLİB’İN YANINDA!24 Şubat 2020 Pazartesi 16:19
  • VERGİ HAFTASI BAŞLADI24 Şubat 2020 Pazartesi 16:12
  • UMRECİLER DUALARLA UĞURLANDI24 Şubat 2020 Pazartesi 16:06
  • MAGANDALAR YİNE İŞ BAŞINDA!24 Şubat 2020 Pazartesi 11:56
  • KUR'AN KURSU ÖĞRENCİLERİNDEN İDLİB'E YARDIM24 Şubat 2020 Pazartesi 11:51
  • 12 ASKER HASTANELİK OLDU24 Şubat 2020 Pazartesi 09:43
  • EĞİTİM SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK23 Şubat 2020 Pazar 22:47
  • BOZÜYÜK'TEN KENYA'YA YARDIM DAĞITMAYA GİTTİ22 Şubat 2020 Cumartesi 17:48
  • CHP’DEN AĞIR İTHAM!22 Şubat 2020 Cumartesi 14:27
  • OTOBÜS KAZALARINA TEDBİR ALINIYOR22 Şubat 2020 Cumartesi 10:40
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Bilecik Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 228 212 40 29 Faks : 0 228 212 40 29