Osmaneli kadınları modern seraları geziyor

Osmaneli kadınları modern seraları geziyor

Osmaneli kadınları modern seraları geziyor

Osmaneli Belediyesi ve Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi ortaklığında, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bilecik Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ve Bilecik İşkur İl Müdürlüğü işbirliğinde 42 kadın Burdur ve Denizli illerinde başarılı seraları inceledi. 

osmaneli-kadinlari-modern-seralari-geziyor1.jpg

BEBKA 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında yürütülen “Modern Seralar Kadın Eli ile Filizleniyor” projesi kapsamında Burdur ve Denizli İllerinde başarılı seracılık yapan modern seralara ve örtü altı sera firmalarına örnek amaçlı eğitim gezisi düzenlenerek 42 kadın örnek sera uygulamalarını yerinde inceleme fırsatı buldu. 

Kadınların sera ziyaretleri ile sera kurulumunda dikkat edilecek hususlar, teknik ölçüler, tohumlama usulleri, yetiştirme yöntemleri, seracılık faaliyetleri, sebze ve peyzaj bitkilerinin fide yetiştiricilik yöntemleri gibi konularda bilgiler alındı. 42 kadının katılımı ile sağlanan örnek amaçlı teknik sera gezisinden elde edilen deneyim ile Bilecik ve Osmaneli’deki projeye katılacak diğer kadınlarla deneyim paylaşımı yapılarak zayiat vermeden daha kaliteli fide yetiştiriciliğin yapılması planlanıyor. Gezide ayrıca sezon dışı seralarda aromatik bitki yetiştiriciliği (lavanta, kekik, nane vb.) ve bu bitkilerin damıtıldığı iyi uygulamaları yerinde görme fırsatı buldular. 

Projenin konusu; dezavantajlı gruptaki işsiz, vasıfsız ve geçim yükü üzerinde olan kadınların modern seralarda fide yetiştiriciliği ile kalıcı istihdamını sağlayıp gelir düzeylerini arttırmak, yenilikçi tarım uygulamaları ile kadınların kendi özgüvenlerini kazanmaları ve  sosyal dayanışmanın oluşmasını sağlamak.

osmaneli-kadinlari-modern-seralari-geziyor2.jpg

Proje ile modern sera kurularak bu alanda 22 işsiz ve vasıfsız kadına 300’er m2 alan tahsis edilecek. Bu alanda 22 kadın tarafından fide yetiştiriciliği yapılacak, ürettiği ürünler kooperatif tarafından satın alınarak bölge üreticisinin fide ihtiyacı giderilecek. 22 kadın iş ve meslek sahibi olup nitelik kazanırken yanlarında çalıştıracağı en az 4 kadın ile birlikte toplam 88 kadına daha istihdam sağlayacak. Proje ile toplamda 100 kadına direk katkı sağlanmış olacak.

Bu haber toplam 2714 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.