OSMANELİ KONAKLARI YENİDEN CANLANDIRILIYOR

OSMANELİ KONAKLARI YENİDEN CANLANDIRILIYOR

Osmaneli'nin tarihi konakları, Türk kültürüne kazandırılarak, yeniden canlandırılıyor. İlçede tescili yapılan yaklaşık 150 konak üzerinde Osmaneli Belediyesi'nin öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca çalışmalar gerçekleştiriliyor. 

TARİHİ OSMANELİ EVLERİNİN ÖZELLİĞİ

Osmaneli’nin eski evleri, ipek böceği yetiştirmeye elverişli bir tarzda ve bu ekonomik faaliyetlerin rahatça gerçekleştirileceği bir alanın ortaya çıkacağı şekilde inşa edilmiştir.

Osmaneli’nin eski yerleşim bölgesi olan, Cami-i Kebir ve Cami-i Cedid mahallelerindeki konutlar, bölgenin iklim ve kültürel etmenlerine uyumlu, genel olarak iki katlı cumbalı kasaba evleri görüntüsü taşır. Kerpiç-taş-hımış karışımı malzeme kullanılarak yapılan bu ahşap evler, genellikle iki veya üç katlıdır.

Konaklardaki odalar, geleneksel Osmanlı evinin ve aile yapısının özellikleri çerçevesinde yemek yeme, oturma, yatma ve çalışma gibi günlük yaşam eylemlerinin geçtiği mekanlardır. Odaların bahçeye ve yola bakan cephelerindeki pencere önlerinde, pencere boyunca oturmak için sıralanmış minder ve yastıklarla kaplı kerevetler konmuştur.

Osmaneli, bugün tarihiyle, kültürüyle, Osmanlı sivil mimarisiyle ünlü bir müze kent olma özelliğini taşımaktadır.

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3591 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.