PAZARCI ESNAFINDAN PARSEL FİYATLARINA TEPKİ!

PAZARCI ESNAFINDAN PARSEL FİYATLARINA TEPKİ!

'Vermiyoruz demiyoruz, veremiyoruz!'

Bilecik Kapalı Pazar Yeri'nde faaliyet gösteren pazarcı esnafı, Bilecik Belediyesi tarafından belirlenen Kapalı Pazar Yeri parsel fiyatlarına tepki gösterdi. 

10 yıl önceki yer fiyatının, parsel başına 3 bin 500 TL olduğunu ifade eden pazarcı esnafı, yeni düzenlemeyle bu fiyatın 13 bin TL ile 16 bin TL arasında değiştiğini söyledi. Fiyatların çok yüksek olduğundan yakınan esnaflar: "Biz 16 bin TL vermiyoruz demiyoruz, veremiyoruz. Gücümüz yok" dediler.

"ENFLASYON ORANINA GÖRE 7 BİN TL ÇIKIYOR"

Pazarcı esnaflarından Ahmet Aktaş, normal enflasyon oranında artış yapılarak yerleri almak istediklerini ifade ederek şunları dile getirdi: "10 sene önce 3 bin 500 TL verdik bu binalar yapıldı. Aradan 10 yıl geçti biz normal enflasyon oranında artış yapılarak bu yerleri almak istedik. Bizim burada amacımız kimseyi eleştirmek, kızmak değil. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Enflasyon oranı yıllık 7-8 oranında. 10 yıla vurduğunuz zaman bunu 7 bin TL çıkıyor. Devletin söylediği enflasyon oranı. Ben 3 bin 500 TL'ye aldığım yeri şuan da %100 artış koyuyorum 7 bin TL yapıyor. Ama 7 bin olmuyor. 10 bin olmuyor. 14 bin olmuyor. 16 bin TL. 

"VERMİYORUZ DEMİYORUZ, VEREMİYORUZ"

Bunun gerekçesini soruyorum neden 16 bin TL? Buraya ne yapacaksınız? Yeniden bina yapılmayacak, restorasyon yapılmayacak. Biz bunu verelim mi, verelim. Para kazanalım verelim. 10 yıl önce alırken biz burayı geleceğini düşünerek aldık. Yeri geldi iş yapamadık. Bir dönem servis geldi sonra servis gitti. Bir dönem para topladık servis için. Şimdi 10 yıl sonra pazar burada oturdu 3 bin 500 TL yere biz 16 bin TL vermiyoruz demiyoruz, veremiyoruz. Gücümüz yok. 

"52 HAFTA YARARLANAMIYORUZ"

Burada 3 metrelik bir yerin bedeli 16 bin TL. Bu bedelin 3'te 1'ini verin diyor geri kalanı da 1 yılda ödeyeceksin. Bu sadece 1 tane yer için geçerli. Pazartesi'den Pazartesi'ye biz buraya 40-50 bin para bağlayacağız. Yağmur yağdı gelemeyiz, rüzgar esti gelemeyiz, hava buz tuttu gelemeyiz. Gelemediğimiz zaman da işgal bedeli ödüyoruz. Bizim günümüzden düşüyor. Biz yılda 52 hafta yararlanamıyoruz. 

"BİZİ BİTİRİYORLAR"

Sadece bu Bilecik pazarına biz 50 bin TL bağlarsak haftada 5 tane pazar olduğunu düşünün sadece yere 250 bin TL. Bizim arabamız aldığımız malımız zaten 15 - 20 bin TL. Bizi küçük esnafız. Peki bizden istenen para küçük esnaftan istenebilecek bir paramıdır? Biz başkanımızdan sadece ricamız bizi anlasın. Ben burada kendi adıma konuşmuyorum. 3 tane çocuğum var. Emekli de olmadım. Biz burada sinir hastası olduk. Yarın Bozüyük ve Söğüt'te de aynı şey olacak. Bizi bitiriyorlar. Bugün pazarı dışarıya taşıdık. Şehrin göbeğine açılıyordu pazar. Şimdi biz burada pazarı oturtturduk bugün bakın AVM'lerin hepsi şehrin göbeğinde. Böyle bir şart var mı yok. Biz bu şekilde burada bitiyoruz.  Biz demiyoruz belediye zarar etsin, bizden para kazanmasın. Biz burada ekmek yiyorsak belediye de tabi ki para kazanacak. Onu anlıyorum. Ama belediyeye verdiğimiz para bizi bitiriyor. Biz bitiyoruz. Ben haftaya burada tezgahımı açamayacağım.

"DURUMUM İYİYSE GELİP BENDEN BU PARAYI ALSINLAR"

Devlet bize kobi desteği altında 20 bin TL hibe verdi. Neden verdi? Çünkü bir seçim havası vardı, darbe yaşandı biz bunların faturasını ödüyoruz. Bize işi düzgün müşteri gelmiyor. Zaten alt tabakaya hitap ediyoruz. Biz o 20 bin TL'yi alıp ayakta duralım diye uğraşırken nasıl 40 bin TL verelim? Acıtasyon falan da yapmıyorum. Gerçeği söylüyorum. Devlet bize 20 bin TL verip ayakta tutumaya çalışırken ben buraya nasıl 40 bin TL vereyim. Gidelim hesaplarımıza bakalım durumum iyiyse gelsinler benden bu parayı alsınlar. Kendime ait evim yok. Bırakın ev almayı şurayı bile ödeyemiyorum.

"BAŞKANIMIZA YANLIŞ BİLGİ VERİLİYOR"

Ben başkanımıza yanlış bilgi verildiğini düşünüyorum. İnanın başkanımızla defalarca oturdum. Belediye olarak yaptığı hizmetleri de bilirim. Ne kadar gayretli olduğunu da bilirim. Ama başkanıma yanlış bilgi gidiyor. Biz karşımıza alıp başkanımızla oturup konuşmak istiyoruz. Birşey istemiyoruz. Derdimiz kavga dövüş değil. Bizim burada çok para kazandığımız konuşuluyor. Gelsin tüm esnafın kayıtlarına bakalım ne kadar kazanıyoruz.

"BİZE KİMSE SAHİP ÇIKMIYOR"

Bizim burada amacımız direniş falan değil. Amacımız sadece ekmeğimizi savunmak. Gücümüz yetmiyor. Ekmeğimizin peşindeyiz. Yetse zaten alacağız. Alırız işimize bakarız. Haftaya da belediyenin uygulamasına göre açıp açmamaya karar vereceğiz. Bize hiç kimse sahip çıkmıyor. Meslek odaları sahip çıkmıyor. Bize burada odalar birliği sahip çıkmaz, ticaret odası sahip çıkmaz. Küçük esnaf afedersiniz ama sağılacak inek gibidir. Günü geldiğinde aidatımızı alırlar ödemezsek üzerine faiz koyarlar onu da ödemezsek icraya verirler. Biz şimdi ne yapabiliriz? Bizim kimsemiz yok ki. Bizim kimse arkamızda durmaz. Herkesin de bu durumdan haberi var. Burada bir ateş yanmış bu yanan ateş adamın elinde değilse beni anlayamaz. Şu insanların haline bak mutlu insan yok.

Belediye bizden şuan da 5 TL bile alsa sayın bugün bu esnafı 3-4 ay sonra gelin bakın kaç kişi ayakta kalıyor. Zaten bittik. Belediye burayı bedavaya verse bu esnafın %40-50'si yok. Darbe oldu darbe yedik, sert bir kış oldu darbe yedik, bombalama olayları oldu darbe yedik, seçime girdik darbe yedik. havalar yağışlı gitti darbe yedik buyrun bir de bu üzerine geldi.

"BAŞKANIM LÜTFEN BİZİ ANLAYIN"

Başkanımızın bizi anlamasını istiyoruz. Başkanım bizi biraz anlamaya çalışın lütfen bizi dinleyin yine bildiğinizi yapın önemli değil. Bizi bir kere dinleyin başka birşey istemiyoruz. En azından umudumuz kalacağına emeğimiz kalsın yarın yine gelmeyiz buraya önemli değil. Cenab-ı Hak bir kapıyı kapatır bir kapıyı açar. Ama başkanım inançlı bir insansınız bizi dinleyin lütfen. Biz çoluğumuzun çocuğumuzun mücadelesini veriyoruz.  "dedi. 

"50-60 BİN TL BİZİM İÇİN SERVET"

Pazarcı esnaflarından Özgür Fındık ise 50 - 60 bin TL'nin kendileri için servet niteliğinde paralar olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Tezgahımıza koyduğumuz malı borçla alıyoruz. Esnafın durumu bu. İstenilen rakamlar 50-60 bin TL. Bu rakamlar bizim için servet.

10 yıl önce ben o 3 bin 500 TL'yi öderken samimiyetimle söylüyorum belgeleriyle ispatlayabilirim bankadan kredi çekerek aldım. 7 bin TL çektim 2 parsel yer alabilmek için. Yani bunu yapan bir çok esnaf arkadaşımız var. Belediyemizden rica ediyoruz esnafa yardımcı olsun. Farklı çözümler üretsin.

Esnafların çoğu en az %60'ı belediyede icralıktır. Niye? Ücretleri ödeyememiş yapılandırma haline getirmişler. Bunun  içinde bende varım. Arabama da haciz konuldu. Bilecik Belediyesi benim aracıma haciz koydu borcumu ödeyemediğim için. "

"ODADAN DESTEK ALAMIYORUZ"

Pazarcı esnafı Ali Beyaz'da bağlı bulundukları esnaf odasından gerekli desteği alamadıklarından yakınarak şunları ifade etti: "Haşim Başkan'a ulaşamıyoruz. Meşgul etmeyin modunda duruyor. Defalarca kez aradık. Yönetim kurulu üyelerinden Ufuk Çakmak'ı da aradık dedik ki siz bizim seçtiğimiz kişilersiniz nihayetinde burada bize destek olacaktınız ama yoksunuz. Basın açıklaması yapacağımızı söyledik, bu ücretlerin çok geldiğini söyledik, bizimle ilgileneceklerini söylediler. Yani biz odadan destek alamıyoruz. Esnaf sahipsiz. Bize bin TL düşürdüklerini söylediler, indirim yapacaklarını söylediler. Bizim burada verebileceğimiz maksimum miktar parsel başına 5-6 bin TL. 1-2 kişinin de bu fiyatlarla aldığını söylüyorlar. Ya da almış gibi gösteriliyor da olabilir. 

Arefe günleri kalabalık olduğu zaman pazarın içi belediye zabıtası sanırım kameraya çekiyordu insanları. Yani kalabalık bir pazar görüntüsü veriyor. Acaba bunlara göre mi ölçü alıp fiyat belirliyorlar. Normal günlerde bir ölçü alsınlar. Buradan esnaflar 200-300 TL ile ayrılıyor. Bunların hepsi kar olsa yine de işin içinden çıkamayacak esnaflar." dedi. 

Pazarcı esnaflarından İsmail Uysal'da esnaftan istenilen parsel parasının çok yüksek olduğunu ifade ederek şunları belirtti: "Burada olay 3 metre 16 bin TL değil. Burada her esnaf 6 veya 9 metre tezgah açıyor. 12 metre tezgah açan var. 12 metre yer açtığı zaman 64 bin TL para yapar. Bunun 3'te 1'ini peşin istiyor geri kalanı taksitle istiyor. Esnafı gezin tegaha koyduğu malın toplamı 10 bin TL zaten. Ne var ki."dedi.

VİDEO YÜKLENİYOR...

pazarci-esnafi-bilecik2.jpg

 

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 4839 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum