RAPORA İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ

RAPORA İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) 27/11/2017 tarihinde bilecikhaber.com.tr haber sitemizde ve aynı gün Sakarya Gazetesi’nin manşetinde yer alan “Başbakan’ın Müjdesine Ekspertiz engeli” başlıklı haberimiz üzerine basın açıklaması yaparak ekspertiz raporlarına kurumlarına itiraz ettikleri takdirde denetim ve şikayet mekanizmasının işletileceğini belirtti.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Genel Sekreteri Doruk Karşı imzasıyla gönderilen basın açıklamasında Birliğin yapısı, çalışma şekli ve değerlendirme kriterleri hakkında bilgi verdikten sonra “Hayatın olan akışı içerisinde münferit olaylar ile karşılaşılması mümkün olup Birliğimiz Üyeleri tarafından hazırlanan değerleme raporlarının hatalı olması da mümkündür. Birliğimiz, kamu görevi icra etmenin bilinci ve ciddiyeti çerçevesince, bünyesinde oluşturduğu Değerlendirme Komitesi organı aracılığı ile Üyelerinin faaliyetleri ile ilgili denetim ve şikayet mekanizmalarını işletmektedir” denildi.

TDUB Genel Sekreteri Doruk Karşı tarafından gazetemize gönderilen basın açıklaması şöyle:

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB), gayrimenkul piyasasının ve değerleme faaliyetlerinin gelişmesini sağlamak üzere araştırmalar yapmak, eğitim ve sertifika vermek, üyelerinin dayanışma ve mesleğin gerektirdiği özen ve disiplin içinde çalışmalarına yönelik meslek kurallarını ve değerleme standartlarını oluşturmak, haksız rekabeti önlemek ve gerekli tedbirleri almak amacıyla kanunla kurulmuş, üyeleri değerleme uzmanları ve değerleme hizmeti sunan şirketler olan, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur.

27.11.2017 tarihli haber sitenizde ve aynı gün yayınlanan Sakarya Gazetesi’nin manşetinde yer alan haberle ilgili olarak Birliğimiz Üyesi Değerleme Uzmanları ve Değerleme Kuruluşlarının faaliyetleri ile ilgili açıklama yapma gereği hasıl olmuştur.

Bununla birlikte hayatın olan akışı içerisinde münferit olaylar ile karşılaşılması mümkün olup Birliğimiz Üyeleri tarafından hazırlanan değerleme raporlarının hatalı olması da mümkündür. Birliğimiz, kamu görevi icra etmenin bilinci ve ciddiyeti çerçevesince, bünyesinde oluşturduğu Değerlendirme Komitesi organı aracılığı ile Üyelerinin faaliyetleri ile ilgili denetim ve şikayet mekanizmalarını işletmektedir.

Değer bir varlığın para ile ölçülebilen karşılığıdır. Gayrimenkul değerleme, bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların belli bir tarihteki muhtemel değerinin bağımsız ve tarafsız olarak takdiri anlamına gelir. Değerleme raporları; değerleme süreci içerisinde taşınmazın yeri görülerek, yer aldığı bölgenin sosyal ve kültürel yapısı, arz ve talep dengesi, gelir seviyesi, konumu, geometrik şekli, imar durumu, yapılaşma koşulları, yüzölçümü, alt yapı ve ulaşım imkânları, hukuki durumu, topoğrafik yapısı, değerine etken olabilecek olumlu ve olumsuz tüm faktörler dikkate alınarak, resmi kurumlardan bilgi ve belgeler temin edilerek, taşınmazın niteliğine ve farklı değerleme yöntemlerine göre rapor tarihi itibariyle değer takdir edilerek düzenlenmektedir.

Piyasa değeri ise, bir fiyatlamayı ifade eder. Gayrimenkuller, gayrimenkul yatırımcılarının beklentileri, kişisel tercihleri, spekülatif dönemsel fiyat hareketlerine bağlı olarak farklı olarak fiyatlanabilirler. Fiyatı pozitif ya da negatif etkileyen bu hususlar gayrimenkulün değerine kısa vadede etki etmemektedir. İfade edilmeye çalışıldığı üzere gayrimenkul değerlemesi uzmanlık gerektiren ve oldukça teknik bir iştir, uyulması gereken standartları bulunmaktadır, mesleki bir faaliyettir ve mesleki yetkinliklerini tevsik etmiş kişiler tarafından yerine getirilmelidir. 6362 sayılı Kanun düzenlemeleri çerçevesinde Birliğimiz Üyesi Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanları tarafından yerine getirilmektedir.

Ülkemizde değerleme faaliyetleri sermaye piyasası mevzuatıyla düzenlenmiş olup TDUB tarafından yayınlanan Uluslararası Değerleme Standartları (UDS) çerçevesince sürdürülmekte, değerleme mesleğini ifa edenlere Değerleme Uzmanı adı verilmektedir. Değerleme Uzmanı; üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümlerinden lisans seviyesinde mezun olmuş gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübeli, kendilerine Gayrimenkul Değerleme Lisansı verilen kişilerdir. Değerleme faaliyetlerini de UDS ve TDUB Meslek Kuralları çerçevesinde yerine getirmektedirler.

Değerleme raporu, UDS’yle belirlenen yaklaşımlar çerçevesince hazırlanmaktadır. Bu yaklaşımlardan hangisinin tercih edileceği, değerleme hizmeti alanların ihtiyacına, gayrimenkulün niteliğine göre belirlenir. Örneğin bir turistlik tesis için hazırlanan değerleme raporu gelir yaklaşımıyla yapılır ise ulaşılacak değerle turistlik tesisin gayrimenkul değerine yönelik hazırlanacak değerleme raporunda farklı bir değere ulaşılması çok mümkündür.

TDUB Üyeleri, senede bir buçuk milyona yakın değerleme raporu oluştururken, kredi ilişkisinin taraflarının özel anlaşmalarından, kişisel menfaatlerinden, çeşitli spekülasyonlardan bağımsız, gerçek duruma dayalı faaliyet yürütmektedirler.

Haberinize dayanak gösterebileceğiniz bilgi/belgelerle Birliğimize bildirimde bulunması durumunda, başvurunuz hakkında Değerlendirme Komitesi tarafından mevzuata uygun olarak inceleme yapılacaktır.

Birliğimiz ve Birliğimiz Üyesi Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanları, ülkemiz ekonomi politikaları ve projelerini desteklemekte kamu tüzel kişiliği hüviyetti ile hükümetimizin çok sayıda eylem planı içerisinde görev üstlenmektedir. Kamu Meslek Birliği statüsünde olan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, pek çok kamu ve kurum kuruluşundan olan sektör paydaşı ile uyumlu çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Belirtilen şekilde mevzuata ve piyasa koşullarına uygun olarak işleyen sistemle ilgili Birliğimiz Üyelerine yönelik olumsuz bir algı yaratabilecek haberiniz sebebiyle bu açıklamanın yapılması gerekmiştir.

Bilgilerinize sunarım."

 

Kaynak:Mücahid ERDAL

Bu haber toplam 4474 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.