Robert Koleji eşittir Boğaziçi Üniversitesi

Robert Koleji eşittir Boğaziçi Üniversitesi

Şadi ERDAL - Olaylara Bakış

Ahmet Vefik Paşa boğazdaki arsasını Amerikalı protestan milyonerlere sattı. Vefatında Eyüp Sultan Mezarlığına gömülmesini istedi. Sultan Abdülhamit “Protestanlara arsa satan adam kıyamete kadar onların çan sesini dinlesin” buyurarak Rumeli Hisar Kayalar Mezarlığına gömdürdü.

Ahmet Vefik Paşa kimdir? Ataları Bulgaristan’dan İstanbul’a gelen yahudi ailedendir.

Robert Koleji misyoner Amerikalı Hamlin ile Fransız yahudisi Robert tarafından kuruldu. Kuruluş amacını şu sözlerle açıkladıkları söylenir “Müslümanlar İstanbul’u fethetmek için buraya hisar yaptılar. Ben de onları yıkmak için buraya okul açacağım”

Robert Kolejinin müdürlüğünü genelde hep Amerikalılar yaptı. Kolejin açılışında konuşan Yunanlı bir hatip, Anadolu ve Rumeli Hisarını kastederek “Bu bina şu kulelerden daha yüksekte, onlara hakim. Güçleri ruhani ve ebedi, bu bina onların yıkılıp gitmesine şahitlik edecek” diyor.

Robert Kolejinde okuyan Ferit Tek bu okul için “Gerçekte buraya Türk giremez demek doğru değildir. Türk girer, fakat Türk çıkamaz” diyor.

1971 yılında Robert Koleji Boğaziçi Üniversitesi oldu. Devlete devrolan Boğaziçi Üniversitesi her ne kadar YÖK’ün talebiyle Cumhurbaşkanlığı tarafından rektör atansa da Robert Kolejinde okuyanlar rektör atandı. Son atanan Prof. Dr. Melih Bulu Anadolu evladı. Üniversite öğretim görevlileri ve kadrolu numaişçiler Bulu’nun rektörlüğünü kabullenemiyorlar. Üniversite kendisi seçimle belirleyecekmiş. Bütün üniversitelere YÖK birkaç aday göstererek Cumhurbaşkanlığına sunduğu listeden birini atayan Cumhurbaşkanı Boğaziçine gelince seçim yapılacakmış. Bu hareketin “Herkes hür ama biz herkesten daha hür olmalıyız” anlayışından bir farkı var mı?

“Osmanlı, Ermenilere katliam yaptı” görüşünde ısrar eden CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da numaişçilerin yanında boy gösterdi. Numaişçi rektör istemezükçüler Melih Bulu’nun on yıl evvel Ak Parti’den Milletvekili Aday Adayı olduğunu ileri sürerek “Siyasete bulaşmış” rektör istemezlermiş. Mustafa Akaydın Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü yaptı. CHP’den Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Milletvekili oldu. Nur Serter İstanbul Üniversitesi’nde Rektör Yardımcılığı yaptı sonra CHP Milletvekili seçildi. Doç. Dr. Yunus Emre İstanbul CHP Gençlik Kolları Başkanlığı yaptı. Kendisini halen TV’deki konuşmalarından tanırsınız. Boğaziçi Üniversitesi’nde doktorasını yaptı, İstanbul Kültür Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. CHP’nin son kongresinde parti meclisi üyesi, seçimlerde milletvekili oldu. Daha onlarcasını sayabiliriz.

Dedik ya onlar daha hür onlara hak olan başkalarına yasak olmalı. Kafa yapıları bu.
 

Bu haber toplam 5575 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum