Seçim Yasakları Nedir? Ne Zaman Başlar?

Seçim Yasakları Nedir? Ne Zaman Başlar?

Seçime son 1 gün kala seçim yasaklarının neler olduğu, neleri kapsadığı ve ne zaman başlayacağı ile ilgili birçok soru sorulmaktadır. Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem milletvekili Genel Seçimi için seçim yasakları başlamak üzere.

Seçime son 1 gün kala seçim yasaklarının neler olduğu, neleri kapsadığı ve ne zaman başlayacağı ile ilgili birçok soru sorulmaktadır. Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem milletvekili Genel Seçimi için seçim yasakları başlamak üzere. 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan seçim için sayılı saatler kalmışken seçim yasağının neleri kapsadığı ve ne zaman biteceği merak konusudur. Şimdi gelin, seçim yasakları ile ilgili tüm merak edilenleri inceleyelim.

Seçim Yasakları Başladı

Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği seçim takvimi hızla ilerlemeye devam ediyor. Söz konusu takvim kapsamında propaganda serbestliği ve bir takım seçim yasakları 13 Mayıs Cumartesi saat 18.00’de başlayacak. Belirlenen saatten itibaren herhangi bir şekilde propaganda ve reklam çalışması yapılmasına izin verilmemektedir. Bu doğrultuda siyasi parti ve adayların herhangi bir ortamda ya da yayın kanalında nutuklar söylemesi, demeçler vermesi yasaklanmıştır. Makam otomobilleri tahsis edilen bakanlar, milletvekilleri makam otomobillerini kullanamayacaklardır. Bu amaçla gerçekleştirilen gezilerde protokol icabı karşılama ve uğurlama yapılamayacak, resmi ziyaretler gerçekleştirilemeyecektir.

Seçim Yasakları Nelerdir?

13 mayıs Cumartesi saat 18.00 itibari ile başlayacak seçim yasakları aşağıdaki gibidir.

  • Seçim günü saat 06.00 ile gece 24.00 arasında alkollü içki satışı yasaktır. Bu saatler arasında asayişi korumakla görevli olanlar dışında hiç kimsenin silah taşımasına izin verilmemektedir.
  • Seçim gününde internet kafe, kıraathane, kahvehane gibi tüm umumi eğlence yerleri kapatılacak. Eğlence yeri statüsünde olan lokantalar ise sadece yemek verilebilecektir. Seçim günü saat 18.00’den sonra düğün yapılabilecektir.
  • YSK’nın kararları doğrultusunda 18.00’e kadar basın ve yayın organlarında seçim ve sonuçları ile ilgili tahmin ve yorum yapılması yasaktır.
  • Saat 21.00’den sonra ise tüm yayınlar serbesttir. YSK bu saati dilerse daha erkene alabilecektir. Önceki seçimler bu saat genellikle öne çekilmiştir.
  • Cumhurbaşkanı seçimlerinin 2.tura kalması durumda aynı hükümler 28 Mayıs tarihinde de uygulanacaktır.
  • Oy kullanma için başlangıç ve bitiş saatleri 08.00-17.00 arasındadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1123 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.