ŞEKER’İN ÖNERGESİ KANSER GERÇEĞİNİ ORTAYA ÇIKARDI

ŞEKER’İN ÖNERGESİ KANSER GERÇEĞİNİ ORTAYA ÇIKARDI

Ahmet MEŞE

MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker'in Asbest tespit edilen yerlerde alınan önlemlere ilişkin soru önergesi kanser gerçeğini ortaya çıkardı. Milletvekili Şeker'in 2013 yılıı Ağustos ayında Sağlık Bakanlığı'na verdiği soru önergesine Bakan Mehmet Müezzinoğlu'ndan cevap geldi. 

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker'in soru önergesine verilen cevapta, akciğer kanserine yol açan asbest içeren malzemelerin kullanıldığı 58 ildeki bin 240 köy tehlike altında. Asbestli su borularının hangi illerde kullanıldığı ise hâlâ bilinmiyor.

Sağlık müdürlüklerince köylere gidip muhtar ve vatandaşlarla görüşerek toprakla temasın olabileceği yerlerin tespit edilmeye çalışıldığını belirten Müezzinoğlu, “Asbeste maruziyetin önüne geçmek için 2009’dan itibaren birçok evin boyanması sağlandı. Maddi durumu olmayanların evleri kaymakamlıkların yardımlarla boyadı. Birçok köy yolu asfaltlandı. Farkındalık ve eğitim çalışmaları yürütüldü. Sonuçlar tamamlandığında asbest saptanan köylerde ıslah çalışmaları başlatılacak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürütülecek” diye konuştu.

Asbest borularının kanserojen etkisi olup olmadığı sorusuna da Müezzinoğlu, “Solunum yoluyla alınan asbest, başta akciğer kanseri olmak üzere çeşitli kanserlere yol açtığı çok sayıda bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Solunum yoluyla alınan asbest liflerinin kansere yol açmasında en önemli mekanizma akciğerde birikim göstermeleri ve burada birtakım değişikliklere yol açmaları ve ya diğer organlara ilerleyerek orada birikme ve benzer değişikliklere neden olmalarıdır” yanıtını verdi.

Mü­ez­zi­noğ­lu, 1975-1995 yıl­la­rı ara­sın­da İL­BANK ta­ra­fın­dan yap­tı­rı­lan iç­me su­yu ve ka­na­li­zas­yon te­sis­le­rin­de as­best­li çi­men­to bo­ru kul­la­nıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek şöy­le de­di: “2000’den bu ya­na as­best­li bo­ru kul­la­nıl­ma­mak­ta­dır. An­cak, biz­zat be­le­di­ye­le­rin yap­tı­rı­lan iç­me su­yu te­sis­le­rin­de As­best­li Çi­men­to bo­ru kul­la­nı­lıp kul­la­nıl­ma­dı­ğı veya da­ha ön­ce dö­şe­nen bo­ru­la­rın de­ğiş­ti­ri­lip de­ğiş­ti­ril­me­di­ği İL­BANK ta­ra­fın­dan bi­lin­me­mek­te­dir.”

Mü­ez­zi­noğ­lu, önü­müz­de­ki 30 yıl bo­yun­ca ge­liş­miş ül­ke­ler­de en­düs­tri­yel as­bes­t te­ma­sı yü­zün­den 500 bin ki­şi­nin ha­ya­tı­nı kay­bet­me­si­nin bek­len­di­ği­ni kay­de­de­rek, çok önem­li bir kan­se­ro­jen mad­de olan ‘as­bes­t’­le il­gi­li dün­ya ge­ne­lin­de 60 ül­ke­de ge­rek­li ön­lem­le­rin alındığını söy­le­di.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.