"ŞİFALI PİLAV GELENEĞİNİ KALDIRMIYORUZ"
'Şifalı pilav geleneği bozuluyor mu?' başlıklı haberimizle ilgili açıklamalarda bulunan Vali Ahmet Hamdi Nayir, şenlikler boyunca her gün ayrı bir kazan pilav pişirilerek kazan açma töreni ile geleneğin sürdürüleceğini kaydetti.
H. Türker ÇOBAN
Vali Ahmet Hamdi Nayir düzenlediği basın toplantısında 'Şifalı pilav geleneği bozuluyor mu?' haberimize ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Nayir, geleneğin bozulmasını istemediklerini belirterek kararın kurultayda alındığı bilgisini verdi. Vali Nayir, her gün ayrı bir kazan pilav pişirilerek kazan açma töreni ile geleneğin sürdürüleceğini kaydetti.
"TEMEL FELSEFE HİJYEN VE İKRAMDA KOLAYLIK"
Vali Ahmet Hamdi Nayir; "Pilav adetinde geleneklerimizi kaybediyor muyuz?' konusu vardı. Yörük kurultayında bu konu gündeme geldi. Aynı şekilde aynı hassasiyeti gösteren üyelerimiz ve katılımcılar vardı. Fakat rakamlar büyüyünce artık 25-30 bin kişiye pilav dağıtılmaya başlanınca bizim eski adetlerle ikramımızın zorluğu artılar ve eksiler birlikte düşünüldü. Biz yine geleneksel bir pilav pişirme, ikram ve kapak açma törenimizi yapıyoruz. Ama 25-30 bin kişiye hijyen şartlarına uyacak şekilde bir ikram yapmanın da zorluğu var. Orada bu konu geniş olarak tartışıldı. Her iki durumun artıları ve eksileri konuşuldu. Yine ihale edilmesi ama bu geleneğin de devam etmesi, her güne ait bir kazan da pişirilip 'Bunun aslı budur, geleneği budur' diyerek yeni nesile aktarmak bakımından devam ettirme kararı aldık. Temel felsefe birincisi hijyen, ikincisi ikramdaki kolaylık.
"HASSASİYETİ ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ"
İhale edildiği takdirde bir paket içerisinde suyu, üzümü, ıslak mendili ve pilavı ile çok daha kolay bir servis imkanı doğacak. Yani bu konu orada değerlendirildi. Aynı hassasiyet kurul üyeleri tarafından gerek yerel, gerekse dışarıdan gelen yörükler tarafından gündeme getirildi. Uzun uzun tartışıldı ve buna karar verildi. Bu konudaki hassasiyeti de anlayışla karşılıyoruz. Tümüyle geleneksel şifalı pilav işini de kaldırmıyoruz. Ama ağırlıklı olarak Pazar günü misafir sayımız fazla bunu da ihale etme zorunluluğumuz ortaya çıktı.
Haberimizde; 733. Ertuğrulgazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'nde, şifalı pilavın ihale usulü ile bir yemek firmasına verilmesinin vatandaşlar tarafından tepki ile karşılandığını belirtmiştik. Gazetemize ulaşan mesajlarda Yüzyıllık bir geleneğin kaybolduğunu söyleyen vatandaşlar, şifalı pilavın sıradan bir ikram haline dönüştüğünü kaydederek üzüntülerini dile getirmişlerdi.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.