SMMMO'DAN ÇAĞRI 'VAZGEÇİN!'

SMMMO'DAN ÇAĞRI 'VAZGEÇİN!'

Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Açıkgöz, geri kazanım katılım payı beyannamelerinin mali müşavirlik mesleğinin konusu olmadığını belirterek, “Mevcut haliyle uygulanamaz” dedi.

Ertuğrul Açıkgöz, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğinin konusuna girmeyen uygulamadan vazgeçilmesini isteyerek, “Henüz yolun başındayken uygulamadan vazgeçilmesi şarttır” ifadelerini kullandı.

Açıkgöz ayrıca, Yapılan düzenlemenin kamuoyunca tam olarak anlaşılması için Bakanlık tarafından farkındalık çalışmalarının yapılmasını önerdi.

Açıkgöz, açıklamasının devamında, şunları kaydetti:

“Geri kazanım katılım payı uygulaması genişliyor. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun Ek-1 sayılı listesinde yer alan plastik poşetler için geri kazanım katkı payı (GEKAP) ödenmesine 2019 yılında başlanılmıştı. 31.12.2019 tarihinde yayımlanan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik ile söz konusu listede yer alan plastik poşet hariç diğer kalemlerden (lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik ambalaj, metal ambalaj, cam ambalaj, ahşap ambalaj) geri kazanım katılım payı alınmasına ise 01/01/2020 tarihi itibariyle başlanılmıştır.

Ancak getirilen yeni düzenleme ile kapsam adeta tüm işletmeleri kapsayacak şekilde genişletilmiş ve beyanname için gerekli bilgiler, mali veriler olmaktan ziyade işletmenin tüm süreçlerinin fiziki takibini gerektiren bilgiler haline dönüştürülmüştür. İstenen bilgiler meslek mensuplarımızın ulaşabileceği nitelikte bilgiler değildir. Düzenlemelerde belirtilen kavramlar ve süreçler hakkında meslek mensubunun bilgi sahibi olması, süreçlere müdahil olabilmesi beklenemeyeceğinden meslek mensubunun uygulamayı doğru bir şekilde yapabilme imkanı yoktur. Başka mesleki disiplinlerin faaliyet alanına giren bu verilerin işletme içinden elde edilmesi, serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğinin konusuna girmemektedir. Bu nedenle GEKAP beyannamesinin verilmesi hususunda meslek mensuplarının yetkili kılınması isabetli olmamıştır, henüz yolun başındayken uygulamadan vazgeçilmesi şarttır.

Uygulamada ısrar edilmesi halinde mesleğin alanına girmeyen bu hususta meslek örgütü olarak sorumluluk alamayacağımızı, meslek mensuplarımızın bu beyannameleri vermemeleri, eksik veya yanlış vermeleri halinde hiçbir disiplin uygulaması yapma yetkimizin bulunmadığını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

Meslek örgütü olarak dünyada da benzer düzenlemeler yapıldığını biliyor ve çevre kirliğinin önlenmesi bakımından böylesi düzenlemelerin ülkemizde de yapılmasını gerekli buluyoruz. Ancak; düzenlemeler ve görevlendirmeler yapılırken; mesleki disiplinlerin alanları ve işlevlerinin dikkate alınarak yapılmasının, uygulamanın etkinliği bakımından çok önemli olduğunun altını çizmek istiyoruz. Bu hususta: geri kazanım katılım payı beyannamesinin ithalat yapanlar ile imalatçılar tarafından YILDA BİR KEZ verilmesi ve kaynağında vergilendirilmesinin, aynı zamanda çevre danışmanlarının da uygulamaya dahil olmasının uygun olacağı kanaatindeyiz. Aksi halde düzenleme yaptık demek için düzenleme yapmış oluruz ve esasa ilişkin bir fayda elde edemeyiz.

Yapılan düzenlemenin görevlendirme anlamında yeniden gözden geçirilmesini, kamuoyunun tamamının konuyu anlaması ve kavraması bakımında tedrici bir geçiş sürecinin öngörülmesini ve tüm sivil toplum örgütlerinin desteğinin alınması için farkındalık çalışmalarının Bakanlık tarafından yürütülmesini öneriyoruz.”

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3987 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.