'SOSYAL GÜVENLİK İNSANIN TEMEL HAKKIDIR'

'SOSYAL GÜVENLİK İNSANIN TEMEL HAKKIDIR'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Celalettin Ateş, 16-22 Mayıs tarihleri arasında kutlanan SGK Haftası dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasında sosyal güvenliğin her insanın en hakkı olduğuna dikkat çeken Müdür Ateş," Sosyal güvenlik insanın en temel ve anayasal hakkıdır" ifadelerini kullandı. 

SGK İl Müdürü Celalettin Ateş açıklamasında şunları kaydetti:

"Sosyal Güvenlik insanın en temel ve anayasal hakkıdır. Türkiye'de bütün kesimlerin sosyal güvenlik sisteminde yaşadığı sorunlar nedeniyle 2008 yılında hayata geçirilen Sosyal Güvenlik reformu ile adil, kolay erişilebilen, mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulması adına önemli adımlar atıldı.

Kurumumuz, çağdaş teknolojinin ve iletişim sistemlerinin kullanılmasına olanak sağlayarak sosyal güvenlik hizmetlerinin en kısa sürede ve yerinde verilmesini başka bir söyleyişle hizmeti vatandaşın ayağına götürmeyi başarmıştır. Gerek sigortalılara, emeklilere bunların hak sahipleri ile dul ve yetimlere, gerekse işverenlere sunulan hizmetlerin bilgisayar ve mobil ortamında yapılmasına olanak sağlayacak programların uygulamaya konulması hizmetlere süratle ulaşımı sağlamıştır. Gelir ve aylıkların daha kısa sürede bağlanması, kişisel sağlık bilgilerinin bilgisayar ortamında takip edilebilmesi çoğu mağduriyetleri ortadan kaldırmıştır.

'KENDİ GELECEĞİMİZ İÇİN UYARALIM'

Ülkemizde ve dünyada toplumların karşı karşıya kaldığı en önemli ekonomik ve toplumsal sorunlardan bir tanesi de kayıt dışı istihdamdır. İşverenler, işçiler veya kendi hesabına çalışanlar sigorta primi gibi mali yükümlülüklerden kaçınmak, bürokratik işlemlerden kurtulmak amacıyla kayıtdışı ekonomik faaliyetlerde bulunmakta ve elde ettikleri geliri kayıtdışında bırakmaktadırlar. Sosyal Güvenlik reformu ile birlikte kayıtdışılıkla mücadele konusunda kapsamlı düzenlemeler yapılmış olsa da geleceğimiz için alacağımız tedbir ailede başlıyor, ailemiz içinde dahi kayıtdışı çalışan varsa kendi geleceğimiz için uyaralım.

sgkhaber.jpg

Son yıllarda Sosyal Güvenliğin imajının değiştiğini görmekteyiz. Sadece prim toplayıp ceza kesen bir kurum olarak değerlendirilen Kurumumuz, gerçekleştirilen büyük inovasyon ile muhatap olduğu kitleyi koruyan ve haklarını savunan bir Kurum haline geldi. Sosyal Güvenlik reformunun hayata geçmesiyle birlikte cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı anlayış, temel yaklaşımımız haline gelmiştir. Bu nedenle önceliğimiz, cezalandırıcı denetim anlayışından ziyade, proaktif ve önleyici rehberlik hizmetidir

'BİZİM İNSANIMIZ EN İYİSİNE LAYIK'

Kurumumuzun hizmet kalitesindeki artış ve hizmetlere erişimin kolaylaşması, kayıtlı çalışmayı daha kolay hale getirmiştir. Çalışanlar mutlaka SGK’nın elektronik sistemlerini kullanarak sigorta primlerinin yatırılıp yatırılmadığını, gerçek ücretleri üzerinden bildirilip bildirilmediğini kontrol edebilmektedirler. Sağlıklı ve güvenli davranış bilinci oluşturmak için anaokuldan üniversiteye, evden okula ve işyerine kadar hayatın bütün alanlarını kapsayacak şekilde vatandaşların sosyal güvenlik bilinç düzeylerinin arttırılması gerekmektedir. Bu yönüyle Sigortalıların eskiye göre daha bilinçli olduğunu görüyoruz.

Bizim insanımız her şeyin en iyisine layıktır. Sosyal Güvelik Kurumu olarak, biz bu konuda üzerimize düşeni gerçekleştirmekle mükellefiz. Kurum olarak çok hızlı değişen geniş bir mevzuatımız var.

Sahip olduğu bu anlayış çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu olarak üzerimize düşen en önemli görevlerimizden birisi de insanımıza sosyal güvenlik uygulamalarının tanıtılması, hak ve yükümlülüklere ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılarak sosyal güvenlik bilincinin oluşmasını sağlamaktır. Sosyal Güvenlik insanların haklı olarak üzerinde durduğu önemli bir konu. İnsan zor zamanımda nereye yaslanırım, gücüm olmazsa, hasta olursam ne yaparım düşüncesine kapıldığında, Sosyal Güvenlik sizi ve ailenizi tüm bu zor durumlara karşı koruyan ve sizi bu gibi zor durumlarda destekleyen etkin, hızlı, kaliteli ve sürdürebilir sistemler bütünüdür. 2008 yılından bu yana her yıl Mayıs ayının ikinci haftası, Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle, hepimizin Sosyal Güvenlik haftasını kutluyorum."

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 1694 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.