SULTAN 2. ABDÜLHAMİD HAN VE BİLECİK

SULTAN 2. ABDÜLHAMİD HAN VE BİLECİK

  • ELİF GÜNAL - KÖŞE YAZISI

34 yaşında 34.padişah olarak tahta çıkan Sultan Abdülhamid Han, 99.İslam Halifesi olup bu yıl 99.vefat yıl dönümü hasebiyle rahmetle anılmaktadır. Bahtına düşen bu rakamlardan daha fazladır yaptıkları yahud yapmak istedikleri. Devlet bütçesini kullanmadığı zamanlarda kendine ait bütçesinden de hayır amaçlı eserler bırakmıştır. Bu eserler hâlâ günümüzde varlığını korumaktadır. Modern bir padişah olan Sultan Abdülhamid Han, verdi sever, tiyatroya ve batılı tarzda müziğe düşkün olup opera dinlemekten zevk alırdı. Onun fotoğraf tutkunluğu devlet işlerinde olumlu etki göstermiş, taşradan veya merkeze uzak vilayetlerden gönderilen fotoğraflardan halkın durumu da takip edilebilmiştir.

Sanata, estetiğe, ulaşım ve iletişime önem vermiş ve sanatkar yönü olan marangoz yeteneği de bilinmektedir. Askeri, dini, eğitim kültür yapıları, sivil, sağlık ve resmi yapılar olarak farklı eserler bırakmıştır. Bunlardan bazıları da Bilecik’te bulunmaktadır.

Bilecik’te Söğüt Hamidiye Camii, Söğüt Çelebi Mehmet Camii, Cumalı Karyesi Camii yaptırıldı. 1906 ve 1907 yıllarında Bilecik İdadisi açılır. 1916-1917’de kaldırılarak 1932 ve 1933’de tekrar ortaokul olarak açılmıştır. Söğüt İdadisi ise 1903 yılında II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılmış, İdadinin giriş kapısında sultanın tuğrası bulunmaktadır. Günümüzde ise Ertuğrul Gazi İlkokul olarak hizmet vermektedir. Bu binanın yanına da Darüleytam yani yetimler yurdu inşa ettirmiştir.

Sultan Abdülhamid Han döneminde saat kulesi yoğun olarak her yerde görülmektedir. Saat kuleleri kentlerin yüksek merkezlerine inşa edilmiş, genellikle saray tarafından ya da valiler tarafından yaptırılmaktaydı. Saat kuleleri sayesinde namaz vakitleri öğrenildiği gibi şehirde çıkan yangınların duyurulması da amaçlanmıştır. Çanakkale Saat Kulesi bu amaçla yapılmıştır. Bilecik’te de merkezin yüksek yerine Saat Kulesi inşa edilmiştir.

Osmanlı Devleti suya çok önem vermiş ve bu hususta su bendleri, çeşmeler ve şadırvanlar yaptırarak halkın su ihtiyacını karşılamaya çalışmıştır. Bilecik’te inşa edilen çeşmelerden bir kaç tanesi de Bilecik Hükümet Konağı Şadırvanı (1900) ve Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi Çeşmeleri (1888) ‘dir.

İletişim ve ulaşıma önem veren Sultan Abdülhamid Han, Anadolu’nun bir çok noktasına redif, telgrafhane, askerlik şubesi yaptırdığı gibi Bilecik’te de Redif Dairesi kurulmuştur.

Osmanlı Devleti’nde ilk demiryolu faaliyeti İngilizler tarafından 1851-1856 yıllarında başlatılmış ve İskenderiye-Kahire demiryolu da işletilmiştir. Daha sonrada Aydın- İzmir demiryolu kurulmuştur. Rumeli Demiryolları 1870-1888 yıllarında tamamlanmış ve Paris, Viyana ve Berlin demir yolu hattını İstanbul’a bağlamıştır.

Sultan II.Abdülhamid Han denge politikası yürüterek önce Anadolu Demiryolları inşa ve işletme hakkı ve Bağdat Demiryolları imtiyazı Almanlara verilerek Hicaz Demiryolu projesi gerçekleşti.

Sultan Abdülhamid Han tarafından Bilecik Pekdemir Köprüsü ve Bilecik Garı yaptırılarak ulaşımda kolaylık sağlandı.

Sultan Abdülhamid Han’ın Bilecik’e maddi manevi değer vermiştir. Karakeçili Aşireti’nden 200 kişilik ‘’Ertuğrul Alayı’’ kurdurmuş ve bu alayın bağlı olduğu tabura da ‘’Söğüt Taburu’’ denilmiştir. Bilecik livasının ismi Ertuğrul Sancağı olarak değiştirilmiş ve Yıldız Camii’nin yakınındaki Şazeli tarikatından olan Şeyh Zafir Efendi için yapılan camii-tekkeye de ‘’Ertuğrul Tekkesi’’ denilmiştir.

İttihat ve Terakki Cemiyeti üyeleri 31 Mart Ayaklanması’nı fırsat bilerek Ulu Hakan’ı tahttan indirip yerine V.Mehmet’in tahta geçmesine karar verdiler. Tahttan indirilen Sultan Abdülhamid Han, Selanik’te üç yıl ev hapsinde tutulduktan sonra 1912’de İstanbul Beylerbeyi Sarayı’na getirildi. 10 Şubat 1918’de burada vefat etmiştir. Türbesi İstanbul’un Fatih ilçesindeki Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesindedir.

 

Bu haber toplam 5469 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum