TAHMİNLER TUTTU MU?

TAHMİNLER TUTTU MU?

Bir yerel seçimi daha geride bıraktık. Seçimlerden önce tahminler gırıla gidiyordu. Seçimlerden sonra benim tahminlerim tam tuttu diyeni duymadım. 

Hatırlarsanız Ak Parti'nin aday adaylığı sürecinde kimlerin aday olacağı tahmininde bulunmuştum. Belde ve ilçelerde ilk etapta 11 adaydan 10'unda tahminlerim aday olarak gösterildi. Söğüt'te Cumhur ittifakı olacağını ve MHP'nin adayının destekleneceği tahmininde bulunmuştum. Ak Parti adayını açıklamıştı. Açıkladığı zamanda arkadaşlar 11'de 10 tahmin tutturdun büyük başarı diye söylediklerinde "Söğüt'te Cumhur ittifakı henüz masada" diyerek 11'de 11 olabileceğini dile getirmiştim. Neticede Söğüt'te ittifak oldu ve aday belirleme sürecinde 11'de 11  tahminlerim tam tutmuştu.

Bu sefer seçimler öncesi kimlerin belediye başkanı seçilecek diye büyük bir tahmin beklentisi oldu. Bu tahminlerimi gazete ve haber sitesinde açıklamadım. Sadece şunu söyledim: "Bu seçimler herkes için büyük bir ders olacak."

Çok yakınımda siyasi kritik yaptığım kişiler bilir. Geçmiş dönemdeki seçim sonuçları ve oy hareketliliğini okuyarak ve şu andaki siyasi konjonktürü iyi tespit ederek doğru tahmin yapılabilir. Bende Bozüyük ve Bilecik için şunları söyledim.

Bilecik'te geçtiğimiz seçimde %29.5 CHP oyu var. %15.5 iyi parti oyu var. %2.8 HDP oyu var. Topladığınız zaman %47.8 yapıyor. Buna karşılık Ak Parti oyu %39, önceki dönemlerde de bu oy %40'ların üzerine çıkmamış. MHP'nin oyu ise %10.

Ak Parti Selim Yağcı ile %39 oy almış iken bu oyu nasıl %47-48'lere çekecek diye sordum. Bilecik'te MHP ile henüz ittifak yapılmamış ve kendi adayı var iken Ak Parti MHP'den oy alabilir mi? Hayır. HDP'den oy alabilir mi? Hayır. İyi parti'den oy alabilir mi? Alamaz çünkü MHP, Ak Parti ile yakın durduğu için çoğu MHP'li İyi Parti'ye geçti. CHP'den de oy alamazsanız kaybedersiniz diye söyledim.

Bozüyük'te de durum farklı değildi. Sonra Bilecik'te MHP ile ittifak oldu. Ak Parti + MHP oyu yani Cumhur ittifakı %41 gibi bir oy aldı. Bir önceki seçim sonuçlarını toplasak %49'ları buluyor. O zaman nereye kaydı bu oylar.

Benim tahminime göre Ak Parti'ye oy veren seçmenlerin bir kısmı partisine küserek Büyük Birlik Partisine oy verdi. MHP seçmeninin bir kısmı Cumhur ittifakından dolayı Ak Parti'ye oy verdi. Bir kısmı Büyük Birlik Partisine, Bir kısmı da CHP'ye oy verdiğini tahmin ediyorum. Sonuçta %39 olan Ak Parti oyları Cumhur ittifakıyla %41'lere anca gelebildi. Büyük Birlik oy patlaması yaptı.

CHP  %29,5 + İyi Parti %15.5 oyu Millet ittifakı olarak %45 oyuna ilave HDP ve MHP seçmeninin de oylarını alarak %51 gibi bir oyu alarak seçimin galibi çıktı.

İl Genel Meclis oylarına göre Cumhur ittifakı yine önde. İl Genel Meclisindeki sandalye sayısına göre yine cumhur ittifakı galip. İktidar Partisi Ak Parti. Ancak Bilecik Merkez ve ilin en büyük ilçesi Bozüyük'ü kaybetmesi, Osmaneli'de Ak Parti'den Belediye Başkanlığı yapan Münir Şahin'i aday göstermeyip, Şahin'in bağımsızdan seçilip gelmesi, Pazaryeri'nde Ak Parti'nin bağımsıza karşı kaybetmesi büyük bir moral bozukluğuna sebep oldu.

CHP ve İyi Parti'den oluşan Millet ittifakı Bilecik Merkez ve Bozüyük'ü kazanmasıyla psikolojik üstünlük sağladı.

Peki bu sonuca nasıl gelindi. Yarın görüşmek üzere...

Bu haber toplam 3633 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum