TARLALARI DOMUZLAR BASTI
Aşağıköylü çiftçi Şahsine Algan'ın şeftali tarlasını domuzlar bastı. Domuzlar, hem ağaçları kırdı hem de ağaçların üzerindeki şeftalileri yedi. Ayrıca domuzlar bölgedeki mısır ve ayçiçeği tarlalarına da zararlar verdi.
Domuzların kendisini büyük zarara uğrattığını söyleyen Algan, yetkililerden yardım istedi. Domuzların tarlasına verdiği zararı gazetemize anlatan kadın çiftçi, domuzlar yüzünden şeftalilerini olgunlaşmadan toplamak zorunda kaldığını söyledi. Tarım İl Müdürlüğü ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile gerçekleştirdiği görüşmelerden bir netice alamadığını kaydeden Algan sözlerine şöyle devam etti:
'BU AĞAÇLARI TAŞIMA SU İLE BÜYÜTTÜM'
"Bu ağaçlar 7 yaşında. Ben bu ağaçları taşıma su ile büyüttüm. Domuz sürüsü geldi, yerle bir etti. Domuzlar ağaçların dallarını kırmasın diye zamansız topluyorum şeftalileri, yeşil yeşil toplamak zorunda kalıyorum. Artık şeftaliyi geçtim ağaçlarımı kurtarmaya çalışıyorum.
'DOMUZLARINDA YAŞAMAYA ŞANSI VAR DEDİLER'
Tarım İl Müdürlüğü bana destekleme ile fidan verdi. Bunları yetiştirip büyüttüm ama domuzlar emeklerimi kırdı geçti. Benim bu zararımı kim karşılayacak? Orman Müdürlüğü'ne gittim domuzlarında yaşamaya şansı var dediler.
Dört tane köpek bağladım, her köşede var ama bunlar sürüyle geliyor. İki-üç gündür devamlı domuz bekliyoruz, bir şey yapamıyoruz. Tarım İl Müdürlüğü haklısın ama bir şey yapamıyoruz diyor. Avcılar vurmak istiyorlar ama onlarında sorunları çok.
'100 BİN LİRA VERSELER BU AĞAÇLAR YETİŞMEZ'
Benim en az 20 bin lira zararım var. Yeşil toplayacağıma olmasını beklerdim. Yeşil toplayıp eve yığdım. 7 senelik emek var burada 100 bin lira verseler bu ağaç yetişmez ki bir daha. Taşıma suyla yetişiyor bu şeftaliler, zaten suya çözüm bulmadılar şimdi de domuz yedi. O zaman bizde domuz yetiştirelim, bunlarla uğraşmayalım" dedi.
'GELSİN KENDİSİ BEKLESİN BURADA'
Algan ile birlikte tarlada bulunan Bilecikli bazı avcılar ise Milli Parklar Şube Müdürü Nezir Ayhan'ı eleştirdiler. Domuz avına koyulan kotadan ötürü domuz avı yapılmadığını ve domuzların çoğaldığını aktaran avcılar,"Nezir bey vatandaşa akıl veriyor. Köpek bağlayın, tüp kurun diyorlar ama domuz bunu dinlemiyor. Nezir bey domuz avına bir de kota koydu. O zaman gelsin kendisi beklesin burada. Hem domuzlar vurulmasın diyorlar peki bu vatandaşlar ne yapacaklar? Bu ağaçlar ne zaman yetişecek?
'DOMUZ AVINDA KOTA KALDIRILSIN'
İnternetten çıktı alınarak ava gidilebiliyor, avcıların birçoğu bilmiyor bu uygulamayı yapmayı. Birçok avcı ava çıkmıyor öyle olunca da domuz çoğalıyor. Bir de Bilecik'i pilot bölge yaptılar, kota uygulaması başlattılar. Bu başka bir yerde yok. İleride bu iş paralıya dönecek ve domuzlar Bilecik'i, dolduracak. Bilecik'te kotanın kalkmasını istiyoruz. Vergimizi, ruhsatımızı veriyoruz zaten. Domuz avı için kaldırılsın bu kota. Nezir bey domuzlarına sahip çıksın, çıkmıyorsa da karışmasın. Av serbest ama kotadan dolayı avlanılmıyor.
'DOMUZLAR DAHA DA ÇOĞALACAK'
Bilecik'e yıllık 156 tane kota ayırmışlar, her domuz avına çıkana 2 domuz yazıyorlar. Domuz vurulsa da vurulmasa da kotadan düşülüyor. Domuz avına 10 sefer gidersin belki bir tane vurabilirsin. Böyle olmaz bu iş. Kota kapandığı zaman kimse gelmeyecek ava zaten domuzlar daha da çoğalacak" dediler.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.