"TAVİZ YOK!"

"TAVİZ YOK!"

Vali Süleyman Elban, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından devam eden gözaltı süreçleri, tutuklama ve açığa alınmalarla ilgili net konuştu. Vali Elban, FETÖ/PDY ile mücadelenin devletin asli meselesi olduğuna vurgu yaparak,"Bu konuda taviz vermek veya geri adım atmak söz konusu olamaz. Sonuna kadar gidilecek. Bu konu kesin ve hiçbir tereddüt yok" ifadelerini kullandı.

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mücahid Erdal, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Vali Süleyman Elban ile çok önemli bir röportaja imza attı. Darbe girişimi sürecinde ilimizdeki huzur ve sükunun bozulmamasının en önemli aktörlerinden olan Vali Elban, darbe girişimi haberini nasıl aldığını, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini anlattı.

1-172.jpg

Vali Elban, darbe girişimi haberinin ardından ilimiz yetkilileriyle bir araya gelerek gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Gelinen süreçte, gelişmelerin takipçisi olduklarını ve özellikle gözaltı ve açığa almalarla ilgili herkesin rahat olmasını isteyen Vali Elban, sürecin büyük bir titizlikle sürdürüldüğünü dile getirdi.

Devletimizin FETÖ/PDY ile sonuna kadar mücadele edeceğinin mesajlarını veren Vali Elban,"Geri adım atmak söz konusu olamaz. Bu mesele asli görevlerimizden biri oldu. Gerekirse gece uykumuzdan, mesaimizden fedakarlık yaparak hem kendi işlerimizi yapacağız hem de bu süreci işleteceğiz" dedi.

Vali Elban, bir an önce 15 Temmuz'un izlerini silerek ekonomik anlamda çok çalışmak gerektiğine dikkat çekerek,"15 Temmuz gecesi bu vatandaşın, bu milletin Cumhurbaşkanı önderliğinde verdiği mücadeleyi şimdi ekonomik anlamda vermemiz gerekiyor" dedi. 

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mücahid Erdal sordu, Vali Elban içtenlikle cevapladı.  İşte Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mücahid Erdal'ın tarihe not düşecek o röportajı…

Mücahid ERDAL: 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 19 gün geçti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanımız Binali Yıldırım’ın dik duruşu, milletimizin ferasetiyle birleşince darbe girişimi akamete uğradı. Kolluk kuvvetlerimiz ve milletimiz göğsünü siper ederek kalkışma önlendi.

Vatan hainlerinin saldırılarında 237 şehidimiz var. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyoruz. Gazilerimize acil şifalar diliyoruz.

Darbe girişiminin ardından ülke genelinde olduğu gibi Bilecik’te de devletimiz teyakkuza geçti. Kamuda çalışan çok sayıda memur açığa alındı. Gözaltılar, tutuklanmalar var. Sayın valimize bu konularda sorularım olacak ama ondan önce 15 Temmuz darbe girişimi gecesine dönmek istiyorum. Darbe girişimi haberini nasıl aldınız?

'İLK ETAPTA DERBE AKLIMA GELMEDİ'

Vali Süleyman ELBAN: Akşam mesaiden saat 20.00 gibi çıkmıştım ve eve geçtim. Daha sonra saat 21.00-21.30 sularında  akşam yemeği yemeye oturmuştum. Bu esnada şehir dışından bir arkadaşım aradı ve sohbet ediyorduk, gözümün ucuyla televizyona baktığımda bir anda köprünün durumunu gördüm. İlk etapta bir darbe aklıma gelmedi, terör eylemi diye düşündüm. Arkadaşla görüşmem bittikten sonra Ankara'da İçişleri Bakanlığı'ndaki arkadaşlarımı aradım ve köprüdeki durumun ne olduğunu sordum. İlk kez oradaki arkadaşlarım FETÖ'cü askerlerin darbe girişiminin olduğunu söyledi. Bunun üzerine buradaki ilgili arkadaşları aradım. Onlarda duyumların kendilerine gelmeye başladıklarını söylediler. Ondan sonra süreç başladı ve toplandık. Biraz sonrada haberlerde de durum netlik kazanmaya başladı.

Mücahid ERDAL: Kimlerle toplandınız sayın Valim?

'KENDİ TEDBİRLERİMİZİ ALDIK'

2-162.jpg

Vali Süleyman ELBAN: İlgili güvenlik birimindeki arkadaşlarımızla bir araya gelerek bir değerlendirme yaptık. Çünkü ne olacağını ve boyutlarını bilmiyorsunuz tam olarak. TSK'nın ne kadarının destek verdiği bilinmiyordu. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Genel Kurmay Başkanımız ilk etapta yoklardı. Dolayısıyla bir bulanıklık ve gariplik oluştu. Biz sağ duyulu şekilde olayları takip etmeye başlayarak il ölçeğinde kendi tedbirlerimizi almaya çalıştık.

Mücahid ERDAL: Haberleri seyrederken bu kalkışmanın bastırılacağı yönünde bir kanaatimiz vardı. O akşam Ahmet'le sık sık telefonlaşarak durum değerlendirmesi yapıyorduk. Asıl travma Genel Kurmay Başkanlığı'nın bildirisi ile geldi. Ben şahsen o anda bir acaba diye düşündüm. O dakikalarda hemen yola çıkıp gazeteye geldik.

İlk iş olarak haber sitemizden 'Darbenin karşısındayız milletin yanındayız' manşetini attık. Ardından AK Parti il başkanlığına gittik. Orada AK Parti İl Başkanı ve bazı partililer ile birlikte durum değerlendirmesi yaparken Cumhurbaşkanımız televizyona bağlandı ve milletimizi sokaklara davet etti. Bizde hemen gazetedeki arkadaşlarımıza bilgi vererek haber sitemizden Cumhurbaşkanımızın çağrısını tüm Bilecik'e duyurduk ve yüzler bir anda binlere dönüştü. Cumhurbaşkanımızın konuşması vatandaşlar üzerinde büyük bir moral ve heyecan oluşturdu. Her kesimden Bilecikli darbeye karşı kol kola girerek Valiliğimizin önüne kadar geldik.

Daha sonra Cumhurbaşkanımızın mesajıyla heyecanlanan halkımızın sizin mesajlarınıza da ihtiyacı olduğunu düşünerek sizi aradık. Sizin önemli mesajlarınızı da Bilecik kamuoyuna aktardık ve halkımızın moral motivasyonu ondan sonra daha da yükseldi. Sizden gelen olumlu mesajlar Bilecik'teki kuşkuyu tamamen kırdı. Ardından milletvekilimiz ve belediye başkanımızla da görüşerek onlarında mesajlarını Bileciklilere ilettik.

Vali Süleyman ELBAN: Bende o gece beni aramanızdan oldukça memnun oldum. Önemli olan bu tür olaylara karşı birlikte olabilmek. Sıcağı sıcağına bizlerin mesajlarını halkımıza duyurmamıza destek olduğunuz için teşekkür ederim. Ayrıca darbeye karşı attığınız manşetten ötürü de sizleri tebrik ederim.

Mücahid ERDAL: Sayın Valim; Yine o gece İnhisar'da bir hadise yaşandı. Bildiğiniz gibi Türkiye genelinde selalar verildi ve ezanlar okundu. Ancak İnhisar belediye başkanı orada okunan ezana müdahale ederek ezanı susturmak istedi. Cami içerisinde yaşanan arbedelerin görüntülerini de yayınladık. Size o akşam bu tip bilgiler geldi mi?

3-082.jpg

'BAŞTAN İTİBAREN OLAYI TAKİP EDİYORDUK'

Vali Süleyman ELBAN: Bana hemen bilgi geldi. Bizde arkadaşlara gerekli yasal sürecin başlatılmasını söyledik. Baştan itibaren olayı takip ediyorduk.

Mücahid ERDAL: Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi bu hain saldırının ardından devletimiz teyakkuza geçti. Aynı şekilde bu refleks Bilecik'te de görülüyor. Kamu kurumlarında açığa alınmalar başladı. Gözaltılar ve tutuklanmalar var. Bu sürece ilişkin neler söylemek istersiniz?

'HERKES RAHAT OLSUN'

Vali Süleyman ELBAN: Birinci esas söylemem gereken şu; Son dönemde Türkiye'de esas olan şeyle yönetilen algı bambaşkaydı. O gerçeklerin ötesinde yönetilen algıların gerçek olduğuna inandırdılar bizi yıllarca. Özellikle de bu terör örgütü bunu yaptı. Şimdide bunu yapıyor. Sanki ortada bir cadı avı varmış gibi hareket ediyor. Herkesle ilgili işlem yapılacakmış gibi algı oluşturuluyor. Ben kendi adıma da söylüyorum tüm Bakanlıklarda çalışan arkadaşları tanıyoruz, biliyoruz. Bunların hepsi öbür tarafta hesap gününe inanan insanlar. Dolayısıyla suçsuz yere bırakın bir insanın ekmeğinden olması, onun incinmesini bile istemeyiz. Herkes kendine göre bir hassasiyet gösteriyor. Dolayısıyla o konuda herkesin rahat olmasını isterim.

'CADI AVI YAPILIYOR GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL'

İkincisi bu çalışmalarda neticede insan unsuru var. İnsan unsurunun olduğu yerde olmaz denilen şeylerde olabilir ama bu örgütün özelliği zaten çok gizli olması. O yüzden kamuoyunda bu insan yapmaz dediğin birçok insanda bu işin içerisinde ama yıllarca kendini saklamış ve ihtimal vermiyorsunuz. Ancak biraz derin incelendiğinde hiçte öyle olmadığı ortaya çıkıyor. Bu algıda bu yüzden kolay yürütülüyor. Bu adam asla olmaz diyorsunuz ama öyle olmuyor. Eksik hata da çıkarsa düzeltilmesi lazım. Biz kendi adımıza yaparsak, yapmışsak düzeltiriz. Bizim gücümüz dahilinde üst makamlara yanlış bir aktarım olursa onu da düzeltiriz mutlaka. Hem kul hakkına, hem hukuka inandığımız için hem de bu yapılan işin bin tane doğrunun yanında bir tane yanlışla gölgelenmemesi açısından çok titiz davrandığımızı söyleyebilirim. Cadı avı yapılıyor gibi bir durum söz konusu değil. Hepsi belli şeylere dayandırılıyor. Birçok karşı şikayette var ama bu durum bir hukuk çerçevesi içerisinde yapılıyor. Tahminle ya da üstün körü bilgi ile olmaz.

Mücahid ERDAL: Efendim ikinci dalga olacak mı?

'İKİNCİ DALGA DİYE BİR ŞEY YOK'

Vali Süleyman ELBAN: Aslında ikinci dalga diye bir şey yok. Bu bir süreç ve devam ediyor. Dolayısıyla tüm Bakanlıklardan isim listesi geliyor daha gelmeyen Bakanlıklar var. Süreç içerisinde çalışılıyor ve tespiti bitenlerle ilgili işlem tesis ediliyor.

Mücahid ERDAL: Gözaltına alınanların ifadeleri doğrultusunda tekrar gözaltılar veya açığa almalar olabilir mi?

Vali Süleyman ELBAN: Herhalde olabilir, onu bilmiyorum. Çünkü çok detayını bizde bilmiyoruz. Savcılık kısmını ve oradaki sürece müdahil olmuyoruz.

Mücahid ERDAL: Bundan sonra ne tür tedbirler alınacak ve sizin aktarmak istedikleriniz var mı?

4-034.jpg

'GERİ ADIM ATILMAYACAK, TAVİZ YOK'

Vali Süleyman ELBAN: Birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Bu konu artık devletin asli meselesi ve bir güvenlik meselesi. Bu konuda taviz vermek veya geri adım atmak söz konusu olamaz. Dolayısıyla burada son noktaya kadar gidilecek. Bu kesin ve hiçbir tereddüt yok. Ancak bunu yapıyoruz diye bunun arkasına sığınıp başka işleri bırakmak yok. Yani bizim daha önce 10 işimiz varsa bu 11. oldu en önemli işimiz haline geldi ama diğer 10 işimizde ertelenmeyecek. Hatta bir süre sonra bunu rutine bağlamamız gerekiyor ve bu çok önemli bir iş. Bizim çok süratli bir şekilde özellikle ekonomik alanda ciddi bir mücadele vermemiz gerekiyor. 15 Temmuz gecesi bu vatandaşın, bu milletin Cumhurbaşkanı önderliğinde verdiği mücadeleyi şimdi ekonomik alanda vermemiz gerekiyor. Çünkü oraya çok fazla takılmaya gerek yok. Resmin çok büyük olduğunu gördük. Son birkaç günden beri televizyonlarda çıkanları görüyorsunuz. Gerekli gereksiz, lüzumlu lüzumsuz birçok açıklama ve konuşma yapılıyor. Dolayısıyla bizim dünyaya vermemiz gereken bir cevap, gönül coğrafyamıza bir sorumluluğumuz var. Bizim her zamankinden daha fazla çalışmamız gerekiyor. Biz gerekirse gece uykumuzdan, mesaiden fedakarlık yaparak iki işi bir arada götürmemiz gerekiyor.

'AÇIĞA ALMALAR BİR TEDBİRDİR'

Mücahid ERDAL: Açığa alınanların akıbeti ne olacak?

Vali Süleyman ELBAN: Açığa almalar bir tedbirdir zaten. Yani kendileri ile ilgili inceleme yapılıncaya kadar kamu görevinden uzak tutulur. Kendileri ile ilgili inceleme bittikten sonra ya görevlerine devam olacak ya da görevden çıkarılma olacak. Görevden çıkarılanlarla ilgili niteliğine göre adli makamlara suç duyurusunda bulunulabilir tabi.       

Mücahid ERDAL: Sn. Valimiz 15 Temmuz darbe girişimi ve devamındaki süreci çok iyi yönetti. Kendilerine Bilecik halkı olarak teşekkür ediyoruz. Bilecik halkının huzuru ve güvenliği için göstermiş olduğu çabalarda kendilerine kolaylıklar diliyoruz.

 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 5151 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.