Ticari taksi yönetmeliği meclisi karıştırdı!

Ticari taksi yönetmeliği meclisi karıştırdı!

Bilecik Belediye Meclisi’nin gündemine gelen (T) plaka ticari taksi yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklik yapılması hususu meclisi karıştırdı.

Bilecik Belediye Meclisi’nin gündemine gelen (T) plaka ticari taksi yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklik yapılması hususu meclisi karıştırdı. AK Parti ve MHP’nin karşı çıktığı değişikliklerle ilgili bazı maddelere CHP’li Ali Olcay, Birol Ünsal ve Hüseyin Yıldız’dan da karşıt açıklamalar geldi. 

Bilecik Belediye Meclisi’nin Ekim ayı olağan toplantılarının 2’nci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Semih Şahin başkanlığında gerçekleşen oturumda ticari taksi yönetmeliğindeki bazı maddelerde yapılmak istenen değişiklik talebi uzun süren tartışmalara sebep oldu. 

Bahse konu yönetmelik değişikliğinde; araçların model yaşının 12’den 15’e kadar yükseltilebilmesi, T plaka işleteninin ehliyet sahibi olmasına gerek olmaması ve T plaka işletenin aynı durakta 3 en fazla ise 5 adet T plaka sahibi olabilmesini içeren değişiklikler teklif edildi. 

ticari-taksi-yonetmeligi-meclisi-karistirdi2.jpg

'Şehirde infial oluşturur'

Gündem maddesi üzerine söz alan AK Partili Çetin Kaya, konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararlarının olduğunu ve ehliyet sahibi olmayanların T plaka işletemeyeceğini söyledi. Ayrıca, taksici esnafı arasında bu değişikliklerle ilgili ortak bir fikir görüşü oluşmadığını ifade eden Çetin Kaya, değişikliklerin şehirde infial oluşturabileceğini dile getirdi. Geçtiğimiz yıllarda minibüs ihalelerinde yaşananları örnek gösteren Çetin Kaya, “Taksici esnafının birbirine düşmesine neden olacak” ifadesini kullandı. 

'Taksici esnafı ile görüşülmeli'

MHP’li Akın Atakan ise taksici esnaflarıyla geniş kapsamlı görüşmeler yapılmasını ve gündem maddesinin bir sonraki aya ertelenmesini teklif etti. Yapılacak değişikliklerin iyi irdelenmesi gerektiğini dile getiren Akın Atakan taksici esnafının ve vatandaşların hakkının korunması gerektiğine dikkat çekti. 

'Gayri yasal değilse mevcut devam etsin'

CHP’li Ali Olcay, T plaka işletenlerinin 1’den fazla plaka alamaması gerektiğini söylerken, CHP’li Birol Ünsal da T plaka işletenin ehliyet sahibi olan ve şoförlük mesleğini icra eden kişiler olmasını talep etti. Son olarak konuşan CHP’li Hüseyin Yıldız ise mevcut yönetmelikte yasal bir problem yaşanmayacaksa aynı şekilde devam etmesini istedi. 

ticari-taksi-yonetmeligi-meclisi-karistirdi3.jpg

'Yasaya aykırı, kısıtlama yapamayız'

Siyasi partilerin eleştiri ve önerilerinin ardından konuşan Belediye Başkanı Semih Şahin ise mevcut yönetmeliğin Ticaret Kanunu’na uygun olmadığını belirterek değişiklik yapılması gerektiğini belirtti. Yatırım yapmak isteyenlerinde T plaka alabileceğini ve bunun engellemenin yasaya aykırı olduğunu kaydeden Başkan Şahin, “Yönetmelikte yasaya karşı bir kısıtlama yapamayız. Yasa her vilayette aynı işler. Geçtiğimiz dönem meclisten geçmiş ama yanlış geçmiş. 42 T plaka sahibinin 29’u olumlu bakıyor. Bu değişiklikle herkes artı elde edecek” diye konuştu. 

Uzun süren tartışmaların ardından yönetmelik değişikliği talebi görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na oybirliği ila havale edildi. 

Yaklaşık 3 saat süren meclis toplantısının devamında imar konuları görüşülerek karara bağlandı. 

 

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 4071 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum