VALİ BİLAL ŞENTÜRK'TEN GAZETEMİZE ZİYARET

VALİ BİLAL ŞENTÜRK'TEN GAZETEMİZE ZİYARET

Vali Bilal Şentürk, gazetemizi ziyaret etti. 

Gazetemiz Sahibi Şadi Erdal ve Yazı İşleri Müdürümüz Mücahid Erdal tarafından ağırlanan Vali Şentürk’ün ziyareti oldukça keyifli bir sohbet ortamında geçti. Bilecik’e dair birçok konunun görüşüldüğü ziyaret yaklaşık 2 saat sürdü. İlimizin tarihi ve kültürel değerlerinden sosyo-ekonomik durumuna kadar birçok hususta istişare yapıldı. 

Vali Bilal Şentürk, göreve başlamasının ardından yaptığı ziyaretler ve incelemelerle kent hakkında olabildiğince fazla bilgiye ulaşmaya çalıştığına vurgu yaparak, kentin dinamikleri ile sık sık görüşüp istişarelerde bulunmakta fayda olduğunu dile getirdi. 

Vali Şentürk’ün ziyaretine; Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Seviye Beyli, Özel Kalem Müdürü Gülbin Işık ile Basın ve Halkla İlişkiler Memuru Muhsin Arslan eşlik etti. 

1-631.jpg

Vali Bilal Şentürk ile Gazetemiz Sahibi Şadi Erdal ve Mücahid Erdal arasındaki keyifli sohbet devam ederken Mücahid Erdal’ın ilkokul 1. sınıfta okuyan oğlu Yunus Emre’nin gelmesiyle Vali Şentük; “Biz sana karne vermiştik” diyerek sohbet çocukları üzerine gelişti. Bu esnada Şentürk, Yeni Bozüyük Gazetesi Sahibi Bosna Hersek’te İletişim okuyan Kadir Erdal’ı sordu. Ardından Mücahid Erdal’ın ortanca oğlunun Ankara Gülhane’de eczacılıkta okuduğunu öğrenmesi üzerine kendi çocuklarının birisinin tıp diğerinin ise eczacılık okuduğundan bahsetti. 

Osmaneli Haber Gazetesi Sahibi Mehmet Erdal’ın oğlunun ise başarılı bir halterci olduğunu bildiğini anlatan Vali Şentürk, “Avrupa üçüncüsü olmuştu. Türkiye’de rekorlar kırdığını biliyoruz. Genç ve başarılı sporcu kardeşimizi bizde valilik olarak takip ediyoruz” dedi. Bahadır’ın Ankara TOHM’da ASKİ Sporcusu olduğunu öğrenen Vali Şentürk başarılar diledi. 

Sohbetin devamında; şehir içi trafiğinden konuşuldu. Vali Şentürk, belediye ile birlikte şehir içi trafiğini rahatlatmaya yönelik tedbirlerin alındığını anlattı. 

2-636.jpg

Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından birisi olan Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’nden konu açan Vali Şentürk, Şadi Erdal’dan şenliklerin geçmişine ilişkin bilgiler aldı. Şadi Erdal, kendisinin çocukluk yıllarında yapılan şenliklerle şimdikiler arasında ciddi farklılıklar olduğunu söyledi. Devletin şenliklere müdahil olmasıyla eski geleneklerin yok olmaya başladığını söyleyen Erdal, Vali Şentürk’ten şenliklerin özüne uygun yapılması hususunda hassasiyet göstermesini istedi. 

Şenliklerle ilgili sohbetin ardından ilimize gelen misafirlere ilimizi tanıtıcı hediyelik materyal bulmakta zorlandıklarını dile getiren Vali Şentürk, bu konuda çalışmalar yapılacağını ifade etti. Mücahid Erdal ise Şeyh Edebali’nin Osmangazi’ye nasihatinin bir dönem hediye olarak takdim edildiğini ve güzel bir hediye olduğunu anlattı. Mücahid Erdal yine Kayı Boyu bayrağının da son dönemlerde revaçta olan bir hediyelik olduğunu belirtti. Erdal, Bosna Hersek’e götürdüğü Kayı Boyu bayrağıyla ilgili konuşurken, “Balkanlara giderken Kayı Boyu bayrakları götürdük. Kosova’da bulunan Sultan Murat Türbesi’ne götürdüğüm bayrağı türbedarına teslim ettim ve türbedar bayrağı benim asmamı istedi. Bende büyük dedesinden getirdiğim Kayı Boyu bayrağını kendi ellerimle astım. O zamana dek Kayı Boyu bayrağı hiç asılmamıştı” dedi. Bunun üzerine Vali Şentürk memnuniyetini dile getirdi. 

Ziyaretin devamında; ilimizin barındırdığı tarihsel değerlerden konuşuldu. Şadi Erdal, 2. Abdulhamid tarafından kurulan Ertuğrul Alayı’nın başındaki ismin Küre Köyü’nden olduğunu ve Ermeni suikastinde Abdulhamid’in üzerine kapanan askerin aynı kişi olduğunu anlattı. Erdal, “Hatta Abdulhamid kendisinin yaptığı gardırobu bu aileye hediye etti” diye konuştu. 

Vali Şentürk bunun üzerine Ertuğrul Alayı’nda bulunan Bileciklilerin bulunması ve gardırobun muhafaza edilmesi gerektiğini dile getirdi. Şadi Erdal, bahse konu ailenin kendilerinin ‘Kafadar’ı olduğunu söyleyince Vali Şentürk ilk kez duyduğu ‘Kafadarlık’ kavramının ne olduğunu sordu. Erdal, “Kafadarlık yüz yıllardır süre gelen bir gelenek ve müessese haline dönüşmüş. Ata’dan dededen gelen bir dostluk kuruluyor ve nesilden nesile aktarılıyor. Aileler arasında hiçbir kan bağı bulunmuyor” ifadelerini kullandı. Vali Şentürk ilk kez duyduğu bu durum karşısında oldukça şaşırdı ve böylesine güzel bir geleceğin özellikle çocuklara anlatılması gerektiğini söyledi. 

3-498.jpg

Vali Şentürk, Bilecik’in tarihi konularını ve kente özgü gelenek ve göreneklerini düzenlenecek sempozyumlar ve basılacak materyallerle kayıt altına almak gerektiğini belirtti. Mücahid Erdal ise bu yönde yapılacak bir çalışma kapsamında basım işini ücretsiz olarak üstlenebileceklerini kaydetti. 

Sohbetin son bölümüne doğru ilimizin tarımıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Vali Şentürk, köylülerin istekleri doğrultusunda projeler oluşturmaya çalıştıklarını anlattı. Kendisi de tarımla uğraşan Şadi Erdal, tecrübe ve izlenimlerini Vali Şentürk’e aktardı. 

vali-bilal-senturk1.jpg

Son olarak yazılı basının dijital ortama aktarılması gerektiğini ifade eden Şentürk, gazetelerin çok önemli bir arşiv görevi gördüğünü belirtti. Yıllar önce gazetede çıkan bir yazının bugünlere ışık tuttuğunu ifade eden Şentürk, geçtiğimiz günlerde Doç. Dr. Taner Bilgin’in kaleme aldığı ‘Bilecikli Kahraman Zeynep’ başlıklı köşe yazısına değindi. Şentürk, yazıyı saklamak için gazeteden bir nüsha aldı. 

Yaklaşık 2 saat süren keyifli ziyaret yeniden buluşmak dileğiyle sona erdi. 

4-213.jpg

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 2533 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.