‘VERGİDE AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ’

‘VERGİDE AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ’

Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ertuğrul Açıkgöz, bazı avukatlık hizmetlerinde K.D.V oranının %18’den %8’e düşürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Açıkgöz, söz konusu durumun eşitsizliğe sebebiyet verdiğini ifade ederek, “Vergide ayrımcılık yapılması kabul edilemez. Bu ayrımcılığın bir an önce ortadan kaldırılarak eşitliğin sağlanmasının daha doğru olacağı inancını taşıyorum” dedi. 

SMMMO Başkanı Ertuğrul Açıkgöz, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, şunları kaydetti:

“Devletin vergi gelirlerinin toplanmasında, her alandaki dijital dönüşümün sağlanmasında ve mali politikaların tabana yayılmasında en önemli ve en ağır görevleri yerine getiren mali müşavirlerin yıllardır dile getirdikleri KDV sorununun çözümü için herhangi bir düzenleme yapılmazken, 2 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 1594 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bazı avukatlık faaliyetlerinde katma değer vergisi oranları yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi camiamızda tepkilere neden olmuştur. Karar, muhasebe meslek mensupları başta olmak üzere tüm serbest meslek erbapları tarafından, bir meslek grubuna yönelik ayrımcı bir yaklaşım olarak değerlendirilmiştir.

Serbest meslek gelirleri üzerindeki vergi yükü sadece avukatların değil tüm serbest meslek erbabının sorunudur. Yüksek KDV oranı sorunun çözülmesi gerektiği konusunda hemen hemen tüm serbest meslek erbabları hemfikirdir. Dolayısıyla bir düzenleme yapılacaksa bu düzenlemenin daha önce turizmde ve tekstilde yapıldığı gibi tüm serbest meslek faaliyetlerine yönelik yapılması gerekir. 

Ayrıca, KDV’nin serbest meslek hizmetlerinde tahakkuk esasından mutlaka tahsilat esasına bağlanması gerekir. Tahakkuk esasından, tahsilat esasına geçilmesi serbest meslek erbabının yükünü hafifletecektir. Serbest meslek mensuplarına önemli bir katkı sağlayacaktır. Talebimiz ve beklentimiz, tüm serbest meslek faaliyetlerinde KDV oranının uygulanabilir makul seviyeye indirilmesi ve tahsilat esasına bağlanarak, ayrımcılığın ortadan kaldırılmasıdır” dedi. 

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2377 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum