YENİKÖY’DE ALTERNATİF ÜRÜN ENGİNAR
Sinan ÖNCE
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ndan yapılan açıklamada üretim deseni çok çeşitli olan Yeniköy'de toprak ve iklim özelliklerinin uygun olması sebebiyle Enginar'ın bölge çiftçisi için alternatif bir ürün olarak görüldüğü kaydedildi. Önder bir çiftçinin Yeniköy'de 200 dekar arazide demonstrasyon amaçlı enginar yetiştiriciliğine başlandığı, Mart ayında dikilen ilk ürünlerin Temmuz ayında alındığı kaydedildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü üretim deseni çok çeşitli olan Yeniköy'de toprak ve iklim özelliklerinin uygun olması sebebiyle Enginar'ın bölge çiftçisi için alternatif bir ürün olarak görüldüğü kaydedildi.
Açıklamada şu cümlelere yer verildi: "Enginar (Cynara scolymus L.) Akdeniz orjinli bir tür olup, bu havzada yer alan tüm ülkelerde yabani formlarının bulunduğu bilinmektedir. Bazı kaynaklarda enginarın yabani formlarının yapraklarının değerlendirildiğine ilişkin ilk bilgilerin M.Ö. 300 yıllarına kadar uzandığı görülmektedir. Enginar eski Yunanlılar ve Romalılar dönemlerinden beri bilinen ve bu dönemlerde kral sofralarında yemek olarak tüketilen bir sebzedir.
Enginar insan sağlığı açısından yararlı olması nedeniyle ilaç sanayiinde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Enginarın idrar söktürücü etkisi yanında böbrek taşlarının dökülmesi, sarılık tedavisi, safra algısının arttırılması, damar sertliğine karşı koruyucu özelliği, kandaki yağ düzeyini düşürmesi gibi amaçlarla da kullanıldığı belirtilmektedir. Ayrıca, içerisindeki cynarin maddesi nedeniyle karaciğer dostu olarak bilinmektedir.
Türkiye’de enginar üretimi çoğunlukla vegetatif yöntemlerle gerçekleştirildiğinden, bu tür üretime uygun Sakız ve Bayrampaşa çeşitleri ağırlıklı olarak yetiştirilmektedir. 2000’li yılların başlarında tohumla üretilen çeşitler ağırlıklı konserve ve dondurulmaya yönelik üretimde kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de Bayrampaşa, Sakız, Yerli tip ve yabancı kaynaklı küçük başlı konservelik çeşitler yetiştirilmektedir.
Geleneksel enginar üretiminin en yoğun yapıldığı bölgeler; Ege, Doğu Marmara ve Akdeniz’dir. Ege bölgesinde Sakız çeşidi, Marmara bölgesinde (Bursa ve İstanbul) Bayrampaşa çeşidi, Ege ve Akdeniz bölgesinde yerli enginar yetiştirilmektedir.
Enginarın sağlık uzmanlarının tavsiyelerinde ilk sıralarda yer alması, ülkemizdeki yetiştiriciliğini olumlu yönde etkiledi. Üretim deseni çok çeşitli olan Yeniköy’de toprak ve iklim özelliklerinin uygun olması sebebiyle, önder bir çiftçimizin ön ayak olduğu 200 dekar arazide demonstrasyon amaçlı enginar yetiştiriciliğine başlandı. Çeşit olarak Bayrampaşa çeşidi kullanıldı.
Mart ayında dikilen enginar ilk ürünlerini temmuz ayında verdi. İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından da gözlemlenen bitki, bölgemiz çiftçisi için alternatif bir ürün olarak görülmektedir." denildi.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.