Geleneksel sporlar Ata Ocağı’nda canlanacak

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, geleneksel sporların Ata Ocağı Söğüt’te canlanacağını ve bu konuda çalışmaların yapıldığını söyledi.

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan “Anadolu Soruyor” programının konuğu Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan oldu. İznik’te, 4. Dünya Göçebe Oyunları çerçevesinde Bilal Erdoğan ile gerçekleşen ve 21 ulusal ve yerel televizyon kanalından ortak canlı yayınlanan programa Gazetemiz Sahibi Mücahid Erdal da katıldı. Mücahid Erdal, Dünya Göçebe Oyunları’nın Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Ata Ocağı Söğüt’te de yapılabileceğini ve bu konuda bir çalışmalarının olup olmadığını sordu.

Bilal Erdoğan, Mücahid Erdal’ın sorusuna ilişkin yaptığı açıklamada, bir takım çalışmaların ve hazırlıkların olduğundan bahsetti. Söğüt’te düzenlenen Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerinde kendine yer edinen geleneksel sporların bundan sonra daha fazla yer edineceğini kaydeden Bilal Erdoğan, şöyle konuştu:

“ÇALIŞMALAR VE HAZIRLIKLAR VAR”

“Çok net söyleyeyim yapılacak. Bununla ilgili çalışmalar ve hazırlıklar var. Bizim geleneksel sporlarla ilgili yaptığımız bu çalışmada tarihi değerlerimizin korunmasına yönelik olarak bir tema oluşmuş oldu. Bu organik bir şekilde oluştu. Biz ilk festivali yaptığımızda arayış içindeydik ama bazı şeyler kendiliğinden gelişti. Şu anda Anadolu’nun dört bir yanında geleneksel sporlarımız tema olarak yer almaya başladı. Dolayısıyla emin olun Söğüt’te de her yıl etkinliklerde bu geleneksel sporlar teması daha fazla yer edinmeyi sürdürecektir.” diye konuştu.  

“EN ÖNEMLİ ALANIMIZ ÇOCUKLARIMIZ VE GENÇLER”

Mücahid Erdal ayrıca, teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte dijital ortamda geçirilen vaktin her geçen gün arttığına dikkat çekerek çocukların ve gençlerin geleneksel sporlara olan ilgisini sordu.

Bilal Erdoğan ise bu soruya “En önemli alanımız çocuklarımız ve gençler” diyerek cevap verdi. Etkinlik alanlarında çocuklar için özel bölümler oluşturulduğunu ve çocukların geleneksel sporlara ilgilerini artırmaya yönelik projeler yaptıklarını anlatan Bilal Erdoğan, şu ifadelere yer verdi:

“En önemli alanımız bu. Burada etkinlik alanlarında çocuk bölümlerinin zenginliğini göreceksiniz. Muhakkak çocukların gelmesini istiyoruz. Onun için Rafadan Tayfa burada. Çocukları çekelim ki buraları görsünler ve geleneksel çocuk oyunlarını, geleneksel sporlara köprü olsun.

Biz aileler çocuklarımızın devamlı ekran başında zaman geçirmelerinden memnun değiliz. Dolayısıyla biz geleneksel sporları ve geleneksel oyunları çocukları hareket ettirmek, sokağa çekmek adına yeni bir kanal olarak görüyoruz. Çocuklarda yaygınlaşması için çalışıyoruz. Hatta bize bazen dijital oyunlar bir mecra olarak düşünülüyor mu diye sorulduğunda bu tür çalışmalarımız var ama tanıtımdan öteye geçsin istemiyoruz. Çünkü çocuğun hareket etmesini istiyoruz, çocuklarımızın ayaklarının meydana basarak, atın üstünde, elinde yayla tanıtmak istiyoruz.

Ayrıca kültür ihyası davamız var ise bunu belirli bir yaşın üstüne anlattığımızda sadece nostalji olarak kalıyor. Çocuklarımıza aktarırsak muvaffak olabiliriz.” şeklinde konuştu.

İzlenme: 1756
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Benzer Videolar