BİLECİK'İ İZOLE EDELİM

BİLECİK'İ İZOLE EDELİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Vali Bilal Şentürk başkanlığında, koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını önlemek için İl İdare ve İl Pandemi Kurulu toplantısı yapıldı. 

Vali Şentürk, İl Özel İdaresi Toplantı Salonundaki toplantıda, Büyükşehirler arasında kalan Bilecik'in izole edilmesi gerektiğini vurgulayarak, salgının yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan otobüs seferleri ile ilgili olarak alınan ek tedbirlerin önemine değindi. 

bileciki-izole-edelim2.jpg

Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede alınan ek tedbirlerin uygulanmasına yönelik çalışmaların yapıldığını anımsatan Vali Şentürk, şunları kaydetti:

''COR-19 virüsü dünyayı kasıp kavurmaktadır. Tedavi arayışları devam ederken, bizim asıl yapacağımız bulaşma riskini minimize etmek, sosyal hareketliliği asgariye indirmek, sosyal mesafeyi korumak yani yakın teması engellemektir. Şu aşamada virüse yakalanmamak ilimize bulaşmasına fırsat vermemek önceliğimizdir. Büyükşehirlerin ortasındayız, bir şekilde izole edilmemiz gerekiyor. Bu yönüyle sosyal hareketliliği azaltacak tedbirler alıyoruz. Vatandaşımızın hayatını idame ettirme bakımından her türlü tedbiri alıyoruz. Halkımızın can güvenliği, sağlığı ve kamu düzeni açısından bu hareketliliği kısıtlamamız gerekiyor. Otogarlarda oluşturulacak ekiplerimiz kontrollerini yapacak. Otobüs kontrollerine bugünden itibaren başlıyoruz. Çok mücbir sebep yok ise kişisel aracı ile dahi olsa hareketliliğimizi durdurmalıyız. Dışarıya çıkışı minimuma indirecek tedbirleri hep beraber alacağız. Devriyelerimiz, mahalleleri dolaşan bekçilerimiz, dışarıda olan vatandaşlarımızı uyaracaklar. Hepimizin sağlığı ve güvenliği önemli. Bana bir şey olmaz diyen bir kişi virüsü bütün ülkeye yayabilir. Kimsenin buna lüksü yok, Herkes topluma karşı sorumluluğu gereğince dışarıya çıkışını, başkaları ile temasını minimuma indirmek durumundadır.''

bileciki-izole-edelim3.jpg

Alınan tedbirler doğrultusunda özel sektörde de esnek çalışma sistemine geçileceğini ifade eden Vali Şentürk, ''Bacalar bir taraftan tütecek ama maksimum tedbirler alınarak tütecek. O noktada özellikle sağlık kontrolü noktasında talepler gelebilir. Tarımsal faaliyetlerin kesintiye uğramaması noktasında köylerde tarımsal faaliyetlere vatandaşlarımızın arazilerini ekip biçmelerine itirazımız yok fakat oralar da bilinçlendirilecek. Özellikle dışarıdan gelen tarım işçileri mutlaka geldikleri an dağılmaksızın önce bir sağlık kontrolünden geçirilecekler. Tedbirleri sıkı tutacağız, kontrol edeceğiz. Her alanı her noktayı, riskin yükseldiğini değerlendirerek önceden tarayıp bir araya gelme ihtimali olanların gelmemesini sağlamak, gelmiş ise de onların hemen dağılmasını sağlamak noktasında stratejimiz olacak. Mesai kavramı olmadan hepimiz görevimizin başında olacağız.'' dedi.

ŞEHİRLERARASI YOLCU TAŞIMACILIĞI YAPILAN OTOBÜS SEFERLERİ İLE İLGİLİ OLARAK ALINAN EK TEDBİRLER

İçişleri Bakanlığının 28/03/2020 tarih ve 6009 sayılı talimatlarıyla Covit-19 virüsünün

yayılmasının önüne geçilmesi amacıyla şehirlerarası otobüs ile seyahate düzenleme getirilmiştir.

Söz konusu düzenleme ile tüm vatandaşların bulundukları şehirde kalmaları esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son on beş gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması Valilik izni ile gerçekleştirilebilecektir. 

Bu amaçla; ''Seyahat İzin Kurulu'' oluşturulmuş ve ilimiz yeni otogarında faaliyete geçmiştir.

Şehirlerarası seyahat edecek vatandaşlarımız ile şehirlerarası otobüs işletmeciliği yapan 

otobüslere seyahat izin belgeleri bu kurul tarafından verilecek, ayrıca, seyahat firmaları ile görüşülerek uygulamaya yönelik gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

İlçelerimizde de ''Seyahat İzin Kurulu'' oluşturularak Kaymakamlarımız tarafından konunun takibi sağlanacaktır.

Otogarda sağlık kontrol noktaları oluşturularak, seyahat etmesine izin verilen gelen-giden

yolcuların ve görevlilerin sağlık kontrolleri yapılacaktır.

Seyahat İzin Kurulunca otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların telefonları, gidecekleri 

yerlerdeki adreslerini belirtilen yolcu listeleri gideceği İldeki ilgili birime bildirilecektir.

Sokağa çıkma yasağı olan (65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan) vatandaşlarımız mücbir durumda seyahat izin belgelerini Vefa İletişim Merkezi'nden alacaklardır.

İlimiz sınırları içerisinde otobüs güzergâhlarında mola verilen yerler kolluk ekipleri tarafından denetlenecek, sağlık kurallarına uygun olarak faaliyet yürütmeleri sağlanacaktır.

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan araçlar sadece il ve ilçe otogarlarından yolcu alabileceklerdir.

İlimizin Eskişehir, Burs, Kütahya ve Sakarya istikametlerinin şehrin giriş ve çıkışında belirlenecek yerlerde kontrol noktaları oluşturulmuştur. Şahsi araçlarıyla seyahat eden vatandaşlarımız belirlenen bu noktalarda mücbir bir sebep yoksa seyahat etmemeleri konusunda uyarılacaktır.

İl merkezinde kolluk, ilçelerde kaymakamlıklar ve belediyelerce İl içi taşımacılık yapan kooperatiflerle görüşülerek, sefer sayısı ve hareketliliğin azaltılması konusunda çalışma yapılacaktır.

Umuma açık alanlarda sosyal mesafe kuralına uyulması sağlanacaktır. İkazlara uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu hükümleri çerçevesinde cezai işlem uygulanacaktır. 

Piknik ve mesire alanlarına girişler hafta sonları kapatılacaktır. Hafta içi ise yoğunluk olmaması konusunda gerekli tedbirler alınacaktır.

Vatandaşlarımızın gerekli olmadığı sürece dışarı çıkmamaları ve evde kalmaları konusunda uyarı ve ikaz anonsları yapılacaktır.

Gıda ve diğer zaruri malzemelerin temininde sıkıntı yaşanmaması için ilgili birimlerce gerekli tedbirler alınacaktır. 

Fahiş fiyat uygulamasının önüne geçilmesi için  bu kurum ve kuruluşlarca gerekli tedbirler alınacaktır.

Piyasada stokçuluk ve fiyat artışı yapılmasının önlenmesi amacıyla Ticaret İl Müdürlüğü 

tarafından İl ve İlçelerinde gereken denetimler yapılacaktır.

Özel sektörde esnek çalışma modelinin uygulanabileceği dikkate alınarak, üretimin 

devamının sağlanması amacıyla Ticaret ve Sanayi Odaları ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince gerekli tedbirler alınacaktır. 

Yaşanılan bu süreçte tarımsal üretimin sekteye uğramamasına özen gösterilecek.

Tarımsal faaliyetler amacıyla başka illerden İlimize gelen/gelecek olan mevsimlik tarım işçileri ivedilikle belediye başkanlıkları ve muhtarlarca kolluk kuvvetlerine, tarım müdürlüklerine ve sağlık müdürlüklerine bildirilecektir. Söz konusu işçilerin sağlık durumları periyodik aralıklarla takip edilecektir.

Kaynak:M.Bahadır Oral

Bu haber toplam 4960 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum