BŞEÜ'YE 418 YABANCI ÖĞRENCİ

BŞEÜ'YE 418 YABANCI ÖĞRENCİ

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'ne, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Rusya, İran, Mısır, Kongo, Ürdün, Özbekistan, Yunanistan ve Filipinler gibi 26 farklı ülkeden 418 yabancı uyruklu öğrenci kayıt yaptırdı. Bu rakam, Üniversitenin bu yıla kadar kabul ettiği toplam öğrenci sayısından fazla olmasıyla dikkat çekti. 

Yabancı uyruklu öğrencilerin lisans eğitimleri öncesi Türkçe eğitimi aldığı BŞEÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezini (TÖMER) ziyaret eden Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş, Üniversitenin uluslararasılaşma konusunda gösterdiği gelişimin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 

bseuye-418-yabanci-ogrenci2.jpg

Uluslararasılaşma hedefinin Üniversitenin 2017-2021 Dönemi Stratejik Planı’nda ifade edildiğini belirten Rektör Taş, gelinen noktada Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin uluslararası platformlarda görünürlüğünün ve uluslararası düzeyde akademik rekabete imkânının arttığını söyledi. Rektör Taş açıklamasına şöyle devam etti; 

“Üniversitemizin bu hedef doğrultusundaki çalışmalarından başlıcaları; öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin yabancı dil yetkinliğini artırmak ve geliştirmek; Üniversitemizde tam zamanlı olarak çalışan uluslararası akademisyen sayısını ve niteliğini artırmak; Erasmus, Mevlana ve Farabi gibi öğrenci-akademisyen değişim programlarından en aktif şekilde yararlanmak; Üniversitemizde eğitim gören uluslararası öğrenci sayısını ve geldikleri ülkelerin çeşitliliğini artırmak sayılabilir. Üniversitemizin uluslararasılaşması adına burada dile getirdiğim her bir konuda ciddi çalışmaları oldu ve hâlen de olmaktadır. Bunlar içerisinde özellikle yaptığımız çalışmaların bir neticesi olarak uluslararası öğrencilerin artık BŞEÜ’yü tercih eder duruma geldiğini ifade etmek isterim. Söz konusu çalışmaları kurumsal bir zeminde gerçekleştirmek için 13 Ekim 2018 tarihinde “Yabancı Uyruklu Öğrenciler Birim Koordinatörlüğü’nü kurduk. İlk olarak Türkiye Maarif Vakfı ile bir protokol imzalayarak yurt dışındaki Maarif Vakfı bünyesinde bulunan okullarda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavının (BİL-YÖS) yapılmasını ve Üniversitemizin tanıtılmasını sağladık. Bu protokol kapsamında Vakfın Arnavutluk’ta düzenlemiş olduğu eğitim fuarına katılarak Üniversitemizi tanıttık. Akabinde Uluslararası Balkan Üniversitesi ile eğitimde işbirliği protokolü imzaladık. Çad Encemine Üniversitesi Rektörü ve Çad Büyükelçiliği yetkililerini Üniversitemize davet ederek Üniversitemizin Çad’da tanıtılması, BİL-YÖS sınavının yapılması ve nitelikli öğrencilerin Üniversitemize kazandırılması noktasında işbirliği protokolü imzaladık. Şubat 2019’da Azerbaycan’a giderek Bakü Avrasya Üniversitesi, Azerbaycan Neft ve Kimya Enstitüsü, Bakü Hedef Lisesi ve “Özel YÖS” kursları ile işbirliğine giderek Üniversitemizin tanıtımını gerçekleştirdik. Bunların dışında Türkiye’de yaşayan yabancı devlet temsilcileri ve öğrenci toplulukları (Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu gibi) vasıtasıyla Üniversitemiz tanıtılarak bünyemizdeki uluslararası öğrenci sayısını ve öğrencilerimizin geldiği ülke çeşitliliğini artırmaya çalıştık. Ne sevindirici ki tüm bu çalışmalarımızın meyvesini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında almaya başladık. Bu eğitim yılı başında Üniversitemize başvuru yapan uluslararası öğrenci sayısı 5200 olmuştur. Neticede ciddi bir inceleme ve eleme yapılmış ve 418 öğrenci Üniversitemiz bölümlerine ve programlarına kaydını yaptırmıştır.

bseuye-418-yabanci-ogrenci3.jpg

Türkçe yeterliliğe sahip olmayan uluslararası öğrenciler, yine bu dönemde kurduğumuz Türkçe Öğretim Merkezinde (TÖMER) bir yıl Türkçe hazırlık görmeye başlamışlardır. Böylece Üniversitemizin uluslararasılaşması adına koyduğu hedeflere bir bir ulaşmaya başladığını ve söz konusu ivmenin giderek artacağını belirtmek isterim. Uluslararası öğrencilerimizin Bilecik’te ve Üniversitemizde en iyi şekilde misafir edileceğini düşünüyorum. 26 farklı ülkeden gelen öğrencilerimizin Üniversitemizden ve şehrimizden duyacağı memnuniyet, Üniversitemizden ayrıldıklarında Bilecik’imizin ve Üniversitemizin en iyi şekilde tanıtılmasında da etkili olacaktır. Hedefimiz 2023’te 2000 uluslararası öğrenciyle, hedeflediğimiz 20.000 genel öğrenci sayımızın %20’sine ulaşmaktır.”

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 2336 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum