‘BU ZOR GÜNLERİ ATLATACAĞIZ’

‘BU ZOR GÜNLERİ ATLATACAĞIZ’

Bilecik Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, Basın Masası’nda yaptığı açıklamada, “Devletimizle birlikte bu zor günleri atlatacağız” dedi. 

Mücahid Erdal’ın hazırlayıp sunduğu Basın Masası’nda; Bilecik Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan’ın katılımıyla Bilecik esnafının durumu masaya yatırıldı. Koronavirüs salgını sebebiyle esnaf ve sanatkârların yaşadığı sıkıntılar, devletin verdiği destek ve yardımlar konuşuldu. 

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, esnafın içinde bulunduğu durumu anlatırken, devletimiz tarafından açıklanan tedbirler ve desteklerle bu zor günlerin aşılacağını bildirdi. 

Mücahid Erdal’ın sorularına cevap veren Gölcan başta esnaflar olmak üzere Bilecik kamuoyunda yaptığı seslenişte, “Hükümetimiz ve bizlerin tedbirleri sayesinde bu zor günleri atlatacağız, iyi günler göreceğiz. Devletimizin yanındayız, Bilecik özelinde ise sayın valimize çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Bilecik Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan, devletimiz tarafından esnaflara verilen destekleri ayrıntılarıyla açıklarken, şunları kaydetti:

‘VALİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM’

“Korona virüsü sebebiyle çok büyük sıkıntılara girdik, endişelere kapıldık. Halkımız gibi esnafımız zor duruma düştü. Herkesin içinde bir kaygı var ancak ben hem esnafımıza hem halkımıza seslenmek istiyorum. Hükümetimiz ve bizlerin tedbirleri sayesinde bu zor günleri atlatacağız, iyi günler göreceğiz. Devletimizin yanındayız. İlimizde ise sayın valimize çok teşekkür ediyorum. 

Tüm lokantalarımız, kafeteryalarımız, kahvelerimiz, berber ve kuaför salonlarımız kapandı. Bunların yanında insanımızın dışarı çıkamaması gerektiğinden taksici esnafımız, kamyoncumuz kısacası ne kadar esnafımız varsa etkilendi. 

‘TOPLAMDA 50 BİN LİRA DESTEK VERİLİYOR’

Devletimiz bazı tedbirler aldı. Kredi kullanmayan esnaf ve sanatkârlarımıza 25 bin TL, 6 ay ödemesiz ve yüzde 4,5 faizle kredi verildiği açıklandı. Aynı zamanda kartı olmayanlara Halk Bankası’ndan 25 bin TL’lik esnaf kredi kartı verileceği duyuruldu. Yani toplamda bu şekilde 50 bin TL’lik destek sağlandı. Bu verilen 25 bin TL’lik kredi desteği ve kart desteği yanındaki işçiyi çıkartmama şartıyla veriliyor. 

Biz Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi olarak tüm esnafımıza şartları yerine getirdiği takdirde 200 bin liralık bir kredi veriyorduk. Bizden kredi kullanan esnaflarımız bankadan değil de bize gelerek açıkları kadar ve 25 bin lira da ilave ile toplamda 225 bin liralık kredi kullanabilecek. İlave 25 bin lira 6 ay ödemesiz olacak, yıllık faizi de yüzde 4,5. 

‘BİLECİK’TE KİMSE AÇ KALMAYACAK’

Kredinin dışında sayın valimizin emirleri doğrultusunda sosyal yardım vakfı ile birlikte hem ticaret odası hem de esnaf odalarımız ortak bir çalışmaya başlıyor. Bu kapsamda ilimizde bulunan derneklerle organize olunarak çalışmayan işçiler tespit edilerek yardım kampanyası başlatılacak. Kimse aç kalmayacak. Bu konuda valimize çok teşekkür ediyorum. Bizlerde esnaf arkadaşlarımızın yanında çalışırken mağdur olan vatandaşlarımızın bu yardımdan faydalanmaları için buraya isimlerini vereceğiz, onlarda faydalanacak. 

‘TAKSİTLER ERTELENECEK’

Devletimiz İŞKUR vasıtasıyla kapatılan veya işleri daralan esnafımızın yanında çalışanların sigortalarının büyük bir bölümünü ödeyecek. Daralmalar ise şöyle tespit edilecek sanırım, mesela okullar kapatıldı ve kırtasiyecilerin işleri düştü. Kapanmadı ama iş yapamıyor. Kamyoncu esnafımız daraldı, şoförlerin işleri yok. Taksici esnafı aynı şekilde. Marketlerin dışında tüm esnafların bu kapsama girdiğini düşünüyorum. 

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak isteyenler İŞKUR’a internet üzerinden başvuru yapacak. Bununla ilgili 12 oda başkanımızın tamamı tüm esnaf ve sanatkârlarımıza mesaj attılar. SGK primlerinin belirli bir bölümü devlet tarafından ödeniyor. 1 Mayıs’ta başlayan taksitler 3’er ay ötelenecek. Ötelenmeden dolayı faiz işlemeyecek” ifadelerini kullandı. 

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 2387 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum