BUĞDAY TARIMININ GELECEĞİ KONUŞULDU
H. Türker ÇOBAN
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tarafından düzenlenen konferansta; Küresel buğday üretiminin eğilimleri ve Türkiye üzerindeki etkileri" konuşuldu.
"Global tendencies of wheat production and their implications for Turkey" adlı konferansın konuşmacısı, Birleşmiş Milletler Uluslararası Buğday İlerletme Programı Başkanı Dr. Alexey Morgounov buğday üretiminde verimin artırılması ile ilgili bilgiler verdi. 17 Aralık Çarşamba günü düzenlenen konferansa Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Tetik, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Dr. Alexey Morgounov, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi konferans salonunda slayt gösterisi eşliğinde gerçekleştirdiği konferansta 1985-2013 yılları arasındaki verilerden bahserdeken, ekim alanlarının azaldığını verimin arttığını kaydetti. Birçok ülkeden tahıl üretimiyle ilgili örnekler veren Dr. Morgounov, tahıl üretiminde Türkiye'nin ithalata ihtiyaç duymayacağını, bölgesel anlamda bir güç oluşturabileceğini dile getirdi.
Gelecek 50 yılda Türkiye'de sıcaklıkların artacağını ve iklim değişikliğinin yoğun bir şekilde hissedileceğini söyleyen Dr. Morgounov, kuraklığın baş göstermesi ile birlikte tahıllarda hastalıkların artacağını, verimin düşeceğini ifade etti. İklim değişiklikleri ile birlikte ilaç kullanımının da artmaya başladığını belirten Dr. Alexey Morgounov ilaç kullanımın çiftçiler için artı gider oluşturacağını ve çevreye de zarar vereceğini ifade etti. Üretimi artırmak için çitfçilerin ilaç kullanmak zorunda olduğunu ifade eden Morgounov, buğdayın genetiğinin araştırılması için önemli çalışmalara imza attıklarını, iyi ve kötü DNA'ları ortaya koyarak kuraklılığa dayanıklı ve yüksek verimli melezler için çalıştıklarını kaydetti.
Son yıllarda genetiği değiştirilmiş, GDO'lu ürünlerin sıklıkla duyulmaya başladığını dile getiren Dr. Alexey Morgounov, 2010 verilerine göre dünyada 29 ülkede 148 milyon hektar alanda genetiği değiştirilmiş ürünlerin yetiştirildiğini belirtirken, organik tarıma önem verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Türkiye'de "Organik" sertigikalı ürünlerin miktarının birçok ülkeye kıyasla düşük seviyede olduğu bilgisini veren Dr. Mourgunov, geleneksel üretimin yapıldığı; Aydın İnciri, Malatya kayısısı gibi ürünleri örnek gösterdi. Bilecik'ten ayva ve nar ürünlerini örnek gösteren Dr. Alexey Morgounov; "Yurtdışındaki yiyeceklerin görünümleri güzel olmasına rağmen lezzetleri yok. Ama Türkiye'de yediklerimizin lezzeti var" ifadelerini kullandı.
Asya'da buğday verimliliğini artırmak için Türkiye'den 10 farklı üniversite ile işbirliğinde bulunduklarını dile getiren Dr. Alexey Morgounov, tarımın geleceği için özellikle gençlere önemli görevler düştüğünü belirterek, öğrencilerle birlikte çalışmak istediklerini ve fikir alışverişine önem verdiklerini dile getirdi. Konferansın ardından Dr. Alexey Morgounov öğrencilerin sorularını yanıtlarken, ayrıca katılımcılara anı tabağı hediye edildi.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.