BULİMİA NERVOZA (AŞIRI YEMEK)

BULİMİA NERVOZA (AŞIRI YEMEK)

Bulimia Nervoza ‘´aşırı yemek´´ ve ardından ‘´yediklerini kusmak´´ şeklinde kendini gösteren bir tür yemek bozukluğu çeşitidir.

Didem UÇAK -Uzm. Klinik. Psk - Köşe Yazısı
Bulimia Nervoza ‘'aşırı yemek'' ve ardından ‘'yediklerini kusmak'' şeklinde kendini gösteren bir tür yemek bozukluğu çeşitidir. Bu yeme bozukluğunda kişiler en çok kilo almaktan korkar ve zayıf bir bedene sahip olmak ister. Kişiler zayıflayamak için ,yedikleri yemekleri kusarlar eğer kusmazlarsa kilo alacaklarını düşünürler. Yeme şekilleri ise normalin üstündedir. Yemek yemelerini durduramazlar bu yemek yeme isteği , yemek yeme dürtüsü onlarda çok fazladır. Aşırı yerler biz bu aşırı yemelerine ‘'tıkanırcasına yeme'' deriz. Tıkanırcasına yer , bir anda öyle çok şey yer ki kimselerin yiyemeceği şeyleri oturup yarım saatte tüketir sonra bu yediklerinden dolayı vicdani azap duyar, kendini huzursuz, kaygılı, endişeli hisseder bu sebeple yediklerinin hepsini (boğazına parmak sokarak )bir anda kusar. Kişi her yediğini sürekli kustuğu için bu kusmalar sindirim sisteminin tüm dengesini bozar ve bir süre sonra vucut dışarıdan hiçbir besini kabul edemez hale gelir. Kişi tüm bu durumları yaşarken ( ben neden böyle yapıyorum / davranıyorum, neden bu şekilde yiyip yiyip kusuyorum) kendini suçlayabilir, eleştirebilir ve depresyona girebilir. Kişi tıkanırcasına yeme olayını genel ortamda yani herkesın yanında yapmaz , kimse yanında yokken yapar. Yani gizlice yer ve yediklerini de gizlice kusar. Kişide sürekli kusma atakları olduğu için dolayısıyla kusmanın vücuda bir etkisi olur; dişlerde aşınma, yüzde şişmeler, kalp yetersizliği, mide genişlemeleri, karın ağrıları gibi. Kusmanın dışında ishal yaptıran, idrar söktüren, kilo verdiren, kalori yaktıran ilaçlarla kişiler yakından ilgilenirler bunları araştırırlar ya da bunları kullanmaya başlamışlardır. Zorlayıcı şekilde aşırı egzersiz ya da diyet yaparlar. Kızlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Başlangıç yaşı ise daha çok ergenlik ya da ilk gençlık dönemleridir.
Sebepleri;
Medyanın etkisi. Medya zayıf olmayı güzellik olarak yansıtıyor ve genç kızlarda bu bilgileri öneme alıp bu şekilde davranışa döküyorlar.
Arkadaşları, sosyal cevresi yada ailesinden birileri kendisine ‘' sanki sen bu aralar baya bir kilo aldın gibi'', ‘' bu kilo sana hiç yakışmıyor'' ,‘'şöyle azcık zayıflasana daha güzel olursun'' gibi sözlerin sarfedilmesi.
Yalnızlık duygusu, stres, depresyon varsa.
Tedavi;
Bulimia Nervoza hastalığının asıl tedavisi psikoterapidir. Bulimia Nervoza hastalığında psikoterapi desteği ile çalışmak yüksek derecede olumlu, etkili sonuç vermektedir.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.