CEVİZ ÇALIŞTAYINA BÜYÜK İLGİ

CEVİZ ÇALIŞTAYINA BÜYÜK İLGİ

Bilecik Valiliğince hazırlanıp, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Ceviz üretiminin yaygınlaştırılması' projesi kapsamında ‘Altın Kabuk Ceviz Çalıştayı’ gerçekleştirildi. 

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Lütfi Pırlak, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Veli Erdoğan, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ümran Ertürk ve Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Rafet Aslantaş konuşmacı olarak katıldılar. 

Alanında uzman hocalar, cevizin dikiminden bakımına, hasadından saklanmasına kadar her alanda birbirinden değerli bilgiler aktardılar. Salonun hınca hınç dolduğu çalıştayda üreticilerin merak ettiği tüm sorular yanıt buldu. 

ceviz-calistayina-buyuk-ilgi2.jpg

Çalıştaya, Vali Bilal Şentürk, Belediye Başkanı Semih Şahin, BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, İl Genel Meclis Başkanı Osman Yılmaz, daire müdürleri, STK temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve diğer ilgililer katıldı. 

2023’TE 200 MİLYON TL GELİR

Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, 170 bin ceviz fidanının toprakla buluştuğunu hatırlattı. Müdür Yoldaş, 2023 yılında 200 milyon TL gelir elde edileceğini ifade etti. 

ceviz-calistayina-buyuk-ilgi3.jpg

DÜNYADA 4’ÜNCÜ SIRADAYIZ

BŞEÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Mut ise Türkiye’nin ceviz üretiminde istenilen noktaya gelemediğini ifade ederek, “Dünyanın 4’üncü ceviz üreticisiyiz. Ancak henüz ceviz ihtiyacımızı karşılayamadığımız için ithal ediyoruz. Ceviz, getirisi en yüksek bitki grupları arasında yer alıyoruz. Üretimin yaygınlaşması için desteklerin de artırılması gerekiyor” dedi.  

BİLECİK’İN 8’İNCİ OSB’Sİ OLACAK

Vali Bilal Şentürk ise başlatılan projeyi Bilecik’in 8’inci OSB’si olarak gördüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“İlimizde 7 tane OSB var. Bu projede aslında Bilecik’in 8’inci OSB’si olacak. Cevizin yüksek getirisi sayesinde önümüzdeki yıllarda Bilecik ekonomisine 200 milyon TL girdi sağlanacak. Bilecikliler de bu projeye sahip çıktı. Bilecik potansiyeli olan bir il ve cevizde iddialı olabiliriz. 

ceviz-calistayina-buyuk-ilgi4.jpg

Bu projenin bir diğer yanı ise başka şehirlere göç eden hemşehrilerimizin Bilecik’e ve köylerine dönmelerini sağlayacak. Bilecik civarında yaşayanlar köyde atıl duran tarlalarına ceviz diktiler ve bu cevizleri yetiştirmek için memleketlerine gelip gidecekler hem de ek gelir elde edecekler. 

Benim istirhamım projemiz kapsamında ceviz diken üreticilerimizin fidanlarına sahip çıkmaları. Bakımlarını yapıp onları bir evlat gibi görmelerini istiyorum” diye konuştu. 

Açılış konuşmalarının ardından konuşmacılar tarafından sunum yapılarak, ceviz yetiştiriciliğine ilişkin bilgiler aktarıldı. Salondakilerin soruları uzmanlar tarafından cevaplandırıldı. 

ceviz-calistayina-buyuk-ilgi5.jpg

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 5156 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum