‘DEVLETİN MALI BU KADAR UCUZ MU?'

‘DEVLETİN MALI BU KADAR UCUZ MU?'

Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ömer Yel, Osmaneli’nde bulunan ve depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan Cumhuriyet Ortaokulu’nda yaptığı incelemelerin ardından  “Osmaneli İlçe Milli Eğitim iyi yönetilmiyor” dedi. 

Okulun içler acısı halini görünce çok üzüldüğünü ifade eden Ömer Yel, süreçle ilgili bazı bilgiler vererek, “Devletin malı bu kadar ucuz mu? Bu bina bu şekilde daha ne kadar duracak?” ifadelerini kullandı.

devletin-mali-bu--kadar-ucuz-mu2.jpg

Ömer Yel, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“Osmaneli Cumhuriyet Ortaokulu binası 2018-2019 yılı öncesi depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile boşaltılmış ve eğitim öğretime Osmaneli Çok Programlı Lisesinin yeni binasında devam etmişti. Bu taşınma Cumhuriyet Ortaokulunda okuyan birçok öğrencinin okul değiştirmesine sebep olmuş, bu ise Cumhuriyet Ortaokulunda mevcudun düşmesine diğer ortaokullarda ise kapasitenin üstüne çıkılmasına vesile olmuştu. 2019-2020 öğretim yılı başında Nilüfer Hatun MTAL ile Osmaneli Çok Programlı Lisesinin aynı binada birleştirilmesiyle Cumhuriyet Ortaokulu bu seferde Nilüfer Hatun MTAL’nin boşalttığı binaya taşınmış. Bugün okula yapmış olduğumuz ziyarette sınıf mevcutlarının iyice düştüğü, şube sayısının ve buna bağlı olarak öğretmenlerin derslerinin iyice azaldığı, Ekim ayında yapılacak norm güncellemesinde bazı öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşeceği konuşmalarına şahit olduk. 

devletin-mali-bu--kadar-ucuz-mu3.jpg

Geçen sene Osmaneli Cumhuriyet Ortaokulu taşındıktan sonra Osmaneli İlçe Milli Eğitim Müdürünün okul müdürleri toplantısında ihtiyacı olan okulların Osmaneli Cumhuriyet Ortaokulu eski binasından istedikleri malzemeleri kendi okullarına alabileceklerini söylediği bilgisi bizlere kadar gelmişti. Bunun üzerine bazı okul yöneticilerinin bu binaya giderek istedikleri malzemeleri aldıkları bilinmekte. Yıkım ihalesi yapılmadan başka bir deyişle yıkımla ilgili herhangi bir tarih verilmeden neden müdürler okula yollanarak okulun talan edilmesi istenmiştir. Bugün okul geri dönmek zorunda kalsa idi bu okula dönmek mümkün mü? Tabi ki hayır. 

Yine uzun zamandır ilçede aslında Cumhuriyet Ortaokulunun depreme en dayanıklı binalardan biri olduğu ve bu taşımanın boşuna yapıldığı konuşuluyordu. Üstelik okul boşaltılmadan kısa bir süre önce de ( 1 – 2 yıl gibi) bu binaya oldukça yüklü miktarda (Asansör motoru değişimi ile bakımı, lavaboların yenilenmesi gibi) masraf yapılmıştı. Madem bina boşaltılacaktı o zaman okula niye bu masraf yapıldı diye sorgulayan arkadaşlarda oldukça fazla durumda.

Yaklaşık bir yıl önce boşaltılan Osmaneli Cumhuriyet Ortaokulu eski binasını gezmek istedim. Okula vardığımda kapı açıktı. Dışarıdan bakınca neredeyse sağlam cam kalmadığını gördüm. İçeri girince çok büyük şok yaşadım. Gördüklerim beni fazlasıyla üzdü. Okulun şu anki halini anlatacak kelime bulacağımı zannetmiyorum.

devletin-mali-bu--kadar-ucuz-mu4.jpg

Şimdi buradan sormak istiyorum. Devletin malı bu kadar ucuz mu? Bu okul gerçekten depreme dayanıksız mı? Eğer öyle ise niye bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadı. Bu bina bu şekilde daha ne kadar duracak? Yok eğer bu bina gerçekten sağlam ise bu hale gelmesine sebep olanlardan hesap sorulacak mı? Osmaneli ilçemizde bu durumu görecek vatansever bir yönetici veya siyasetçi yok mu? Basından zaman zaman takip ediyoruz. Bazen Sayın Valimiz bazen de Sayın İl Milli Eğitim Müdürümüz yeni yapılan inşaat halindeki okul binalarını geziyor, bu binalar hakkında bilgi alıyorlar. Acaba, boşaltılan bu eski binaları da geziyorlar mı? Ya da başka bir deyişle ilçenin yöneticileri bu binaları neden gezdirmiyorlar?  

Biz, Türk Eğitim Sen Bilecik Şubesi olarak yıllardır söylüyoruz. Maalesef Osmaneli İlçe Milli Eğitim iyi yönetilmiyor. Osmaneli İlçe Milli Eğitim bünyesindeki tüm okul ve kurumlarda çalışanlar arasında sürekli ayırım yapılıyor. Çalışanların birçoğu ötekileştirilmekte. Osmaneli’nde bazı okullarda öğretmenlerin ders programları bilerek veya bilmeyerek kötü yapılmakta, öğretmenlerin motivasyonu sürekli bozulmaktadır. Bunun sonucunda Osmaneli ilçemizde çalışan eğitim çalışanları mutsuzdur. Mutsuzlukları da Osmaneli eğitimine olumsuz yansımaktadır. Bu ise Ortaokul ve Lise sonunda yapılan sınavlarda Osmaneli ilçemizin son sıralarda yer almasına sebep olmaktadır.   

devletin-mali-bu--kadar-ucuz-mu5.jpg

Sonuç olarak diyoruz ki; Bazen küçük bir dokunuş her şeyi değiştirir. Osmaneli ilçemiz bu kaderi hak etmemektedir.  Buradan soruyorum! Yok mu dokunacak bir kimse?

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 4973 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum