DSİ NOKTAYI KOYDU
Mücahid ERDAL
İl Genel Meclisi’nin Ocak ayı toplantılarına KAR-ÇET şirketine ait kum ocağının denetlenip denetlenmediği damgasını vurmuştu. İl Genel Meclis üyeleri arasında hararetli tartışmalara yol açan ve denetlenmediği öne sürülen ocağın Ak Parti Osmaneli İlçe Başkanına ait olduğu iddia edilmişti.
“Ayıkla pirincin taşını” başlığı ile duyurduğumuz haber Basın Masası'nda ise “Pirincin taşları AK'sa ayıklaması zor oluyor” esprilerini beraberinde getirmişti.
İl Genel Meclisi'nin Ocak ayı toplantılarında, DSİ'nin incelemelerine ait ve Selimiye Köy Muhtarlığı'na gönderilen bir rapor gündeme gelmiş ancak raporun ayrıntılarına ilişkin detaylı bilgiler verilmemişti.
Edindiğimiz bilgilere göre, DSİ Bölge Müdürlüğü olaya kayıtsız kalmadı. DSİ yaptığı incelemede KAR-ÇET şirketine ait kum ocağının sallamasının karşı sahile kadar sallanarak karşı kıyıda oyulmalar yapıldığını, yatak içinde mahmuz (nehir içindeki yol) yaparak sallama kepçeyi nehrin içine soktuğu ve daha uzak noktalara (karşı kıyıya) ulaşarak ruhsatlı sahasının dışına çıktığı ve kesik çalışmalarının da DSİ’ye ulaşmadığını belirledi.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü’nün raporu şöyle:
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Devlet u İşleri Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü
--
İlgi (a) yazıda, Bilecik ili, Osmaneli ilçesi, Selimiye köyü sınırları içinde bulunan 800 parsel numaralı mera alanının karşısında çalışmakta olan KAR-ÇET şirketine ait kum ocağının Sakarya Nehri içerisinde kepçe sallamak suretiyle kum alması sonucunda mera alanında yıkılmalara neden olduğu belirtilip, durumun incelenmesi talep edilmiştir.
İlgi (b) yazımızda ise KAR-ÇET şirketinin 1 (a) grubu maden (Kum-Çakıl) talebi üzerine Kuruluşumuz görüşü verilmiştir. Bölge Müdürlüğümüz görüşünde “malzeme alımının nehir tabanından 1.5 metreden daha derinlere inilmemesi, nehir yatağı içine mahmuz, sedde gibi tesisler yapılmaması, kıyıda bulunan ağaıçların sökülmemesi, şikayet söz konusu olduğunda ise ruhsat iptaline gidilebilir” denilmiştir. Ayrıca “ocak sahası içinde memleket kot ve koordinatlarına bağlı en az üç adet kesit alınarak Bölge Müdürlüğümüze gönderilmesi” belirtilmişti.
Söz konusu ocak yeri ile birlikte mera alanı Bölge Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yerinde incelenmiştir. Yapılan incelemede; sallama kepçe karşı sahile kadar sallanarak, karşı kıyıda oyulmalar yaptığı, yatak içinde mahmuz (nehir içindeki yol) yaparak sallama kepçeyi nehrin içine soktuğu ve daha uzak noktalara (karşı kıyıya) ulaşarak ruhsatlı sahasının dışına çıktığı ve kesit çalışmalarının da DSİ’ye ulaşmadığı belirlenmiştir. (Sallamalı kepçenin çalışma esnasında çekilen fotoğraflar ektedir.)
Söz konusu şirket uyarılarak nehir için yapılan mahmuz kalırmalı ve ruhsat talebi esnasında koordinatları ile verilen sahada çalışması sağlanmalıdır. Aksi durumda ilgi (b) de verilen görüşümüze uyulmalıdır.
Gereğini arz bilginizi rica ederim.” denilmekte
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.