EHLİYETTE YENİ DÖNEM

EHLİYETTE YENİ DÖNEM

Sinem SAMUR

Bilecik Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği (BİLSED) Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 17 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren karayolları trafik yönetmeliğinde değişiklik hakkında bilgilendirme yapıldı. Dernek Başkanı Refik Demirkıran gazetemize yaptığı açıklamada, 17 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğin sürücü kurslarına 01.01.2016 tarihinden itibaren ilk defa başvuracaklar için 2 yıllık stajyerlik şartı getirildiğini ifade etti. Demirkıran ayrıca ömür boyu ehliyet döneminin kapanacağını söyledi. 

Demirkıran ehliyetteki yeni dönemle ilgili açıklamasında şunları dile getirdi:

"Sürücü kurslarına başvuru yapan yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan kursiyerler, 2 yıl süre İle stajyer sürücü olacaklardır. Bu süre içerisinde uyuşturucu ve alkollü araç kullananlar, 3 kez ışık ve hız ihlali yapanlar, 3 kez trafik kuralı ihlali yaparak trafik cezası yiyenler ve 75 ceza puanını dolduranların stajyer sürücü belgeleri iptal edilecek ve sürücü kurslarına yeniden başvuru yapmaları gerekecektir.

Yeni yayınlanan yönetmelikle 9 sınıfa ayrılan sürücü belgesi sınıfları 18 sınıfa yükseltilmiş ve ayrıca sürücü belgesi alma yaş yeniden düzenlenmiştir. Ömür boyu sürücü belgesine sahip olmak artık mümkün olamayacaktır. Otomobil, motosiklet gibi küçük sınıf sürücü belgeleri 10 yılda bir, otobüs, kamyon gibi büyük sınıf sürücü belgeleri 5 yılda bir sağlık raporu almak şartı ile değiştirilecektir.

Yönetmelik hükümleri doğrultusunda ülkemizde ki 24 milyonun üzerindeki ehliyet sahibi kişiler 01.01.2016 tarihinden itibaren 15 TL karşılığında Trafik Tescil ve Denetleme Müdürlüklerine başvurarak yeni sınıf ehliyetlerini alabileceklerdir.

Şu ana kadar sürücü kurslarında dosyası kazanılmış hak olarak sürücü belgesine dönüştürülmeden bekletilen dosyalarda 01.01.2016 tarihinden itibaren stajyer sürücü uygulamasına girecektir.

Stajyer sürücü uygulaması 01.01.2016 tarihînde yürürlükte olacaktır. Bu nedenle stajyer sürücülük uygulaması başlamadan sürücü belgesi sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın biran önce sürücü kurslarına başvurmaları gerekmektedir" dedi. 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.