’ENGELLİNİN ULAŞAMAYACAĞI BİR YER OLMASIN’

’ENGELLİNİN ULAŞAMAYACAĞI BİR YER OLMASIN’

Sinan ÖNCE

Bilecik Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Halit Altıntaş ve beraberindekiler "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla  Vali Ahmet Hamdi Nayir'i makamında ziyaret etti. Vali Nayir ziyaret sırasında yaptığı konuşmada "Herşeyden önce engellinin ulaşamayacağı bir yer olmasın diyoruz." dedi.

Cumhuriyet Meydanındaki törenlerin ardından Bilecik Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Halit Altıntaş ve beraberindekiler Vali Ahmet Hamdi Nayir'i makamında ziyaret etti. 

Vali Ahmet Hamdi Nayir ziyaret sırasında yaptığı konuşmada "Herşeyden önce engellinin ulaşamayacağı bir yer olmasın diyoruz." dedi.

Nayir konuşmasında şunları dile getirdi: "Dünya çapında kutlanan anılan birgün. Dolayısıyla engellilerimizin problemlerinin üst seviyede gündeme getirildiği bir gün. 

Elimizde net rakamlar yok. Türkiye'de ne kadar engellimiz var buna ait net rakamlar yok. Kamu ile irtibatı olan kişileri biliyoruz. Bizim ilimizde kamu ile irtibata geçmiş 6 bin civarında engelli vatandaşımız var. Ama hala inanıyoruz ki bir çoğu aile içerisinde kalmış dışarıya çıkmamış herhangi bir resmi yerle irtibatı olmamış. Biraz gizlenmiş gibi. Geldiğimiz noktada ise engellinin gizlenmesi gibi birşeyi kabullenmek mümkün değil. Çünkü bir çok yöntem var. Bunları sağlığına kavuşturabilecek, kendi ihtiyaçlarını giderebilecek becerilerini geliştirebilecek birçok yol var. Eğer aile bunu gizlerse bunların hiçbirinden istifade edemeyecek. Engelli vatandaşlarımızın bir çoğu kendi hayatlarına ihtiyacı olan şeyleri giyinmek kuşanmak da dahil yapamıyorlar. Bu kurslardan geçenler bunları yapabiliyor. Kendinin günlük hayatta ihtiyacı olduğu beceriyi kazanabiliyor. Toplum hayatına katılabiliyor. Birşeyleri el sanatları da dahil olarak yaparak kendisinin de faydalı olduğunu ailesine çevresine gösterip topluma dahil olabiliyor. Bugünlerin önemi biraz bu. Ailelerde bugünleri vesile bilerek ne oluyor toplumda bizim de engelli bir çocuğumuz var diğer engellilerle ilgili neler yapılmış bunları görebilirler. Dolayısıyla burada derneklerimize de önemli görevler düşüyor. Kendi üyleri aracılığıyla toplumda yapılan çalışmaları eğitimde sağlıkta kendileri üzerine düşen görevi yapmaya çalışıyorlar. 

Herşeyden önce engellinin ulaşamayacağı bir yer olmasın diyoruz. Geçtiğimiz günlerde tarihi binamız hükümet konağında engellileri nasıl yukarı katlara alabilirizin çalışmasını yaptık. Bu kurullardan tarihi bina olduğu için izin sürecini tamamlayıp onları da halletmeye çalışıyoruz. Yollarımız, parklarımız, araçlarımız engellilerin binip ineceği şekilde olması için hem mevzuat düzenlemesi var hem de ilgili kuruluşların buna ait çalışmaları var.Tek taraflı halledilecek mesele değil bir taraftan devlet, diğer taraftan devletin tüm kamu kurum ve kuruluşları. Diğer taraftan basın dahil bu konuyu gündemde tutan bütün husular. 

Bir rakama göre Türkiye nüfusunun %10'unun engelli olduğunu söylüyor. Az bir rakam değil. Bizdeki rakam 6 bin dedik. 6 bin olursa %10 değil, %2 gibi bir rakam çıkıyor. Türkiye genelinin çok gerisinde. Ya bizde bu kadar engellimiz az diyeceğiz veya var ama herhangi bir kamu kuruluşu ile irtibata geçmemiş olarak söyleyebileceğiz. Bu kadar büyük bir kütlenin ihtiyaçlarını mutlaka değerlendirip onların ihtiyaçlarına ait yatırımları yapmamız gerekir." dedi. Ziyaret daha sonra sohbet havasında devam ederken karşılıklı başarı dilekleriyle de sona erdi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.