Eskişehir'e var Bilecik'e yok

Eskişehir'e var Bilecik'e yok

Yeniköylü çiftçi Aydın, “2019 yılında, dolu yağışından zarar gören Eskişehir’in Tepebaşı ilçesindeki çiftçilere 11 milyon liralık destek çıktı. Aynı dönemde Yeniköy’de zarara uğrayan çiftçiler için halen bir destek verilmiş değil” dedi.

Yeniköy’de çiftçilikle uğraşan Mustafa Aydın, 2019 yılının Haziran ayında yaşanan dolu afetinden zarar gören Yeniköylü çiftçilerin halen destek beklediğini söyledi. Mustafa Aydın, aynı dönemde Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde zarara uğrayan çiftçilere ise 11 milyon lira hibe desteği verildiğini bildirdi.

Hatırlanacağı üzere; 2015 yılında, Orta Sakarya Vadisi’nde meydana gelen yoğun kar yağışından zarar gören çiftçilere destek ödemeleri yapılmış fakat aynı lokasyonda bulunan Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesindeki çiftçilere yapılan dekar başı ödeme miktarı Bilecik’ten yüksek olmuştu.

Yeniköylü üretici Mustafa Aydın, Bilecik çiftçisinin bu durumunu ‘Kadersiz Bilecik’in kadersiz çiftçileri’ ifadesiyle tanımlarken, Yeniköy’deki afetten zarar gören çiftçilerin zor durumda olduğunu anlattı.

Afetin üzerinden geçen 1,5 yılın ardından herhangi bir destek alamadıklarını belirten Mustafa Aydın, gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aydın, hasar tespitinin yapılarak raporların hazırlanmasına rağmen neden destek alamadıklarını sorarken yetkililere çağrıda bulundu. Yeniköylü üreticilerin her geçen gün daha zor şartlar altında üretim yapmaya çalıştığını aktaran Mustafa Aydın, mazot alacak para bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Yeniköylü üretici Mustafa Aydın, konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, şunları dile getirdi:

“2019 yılında ilimizde dolu afeti oldu. Bu afette aşırı dolu yağdığından dolu iki gün tarlada bekledi. Bu sebepten bitki köklerinde çürüme yaptı. Bizde devletimize müracaat ettik, tarım müdürlüğünden geldiler ve hasar tespit çalışmaları yapıldı. 1,5 yıl geçmesine rağmen bize hiçbir destek çıkmadı. Aynı dönemde Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde zarar gören çiftçilere Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından 11 milyon liralık hibe çıkartıldı. Biz burada zarar gören ürünlerimizin piyasa değeri olarak ödenmesini değil sadece masraflarımızın ödenmesini istiyoruz. Hatta şahsımıza değil fideyi, gübreyi, ilacı aldığımız kişilere ödemeler yapılsın. Artık son noktaya geldik ve ciddi anlamda sıkıntıdayız.

Benim sadece karpuzdan 60-70 bin lira zararım var. Sonrasında ise lahana yaptık ama DSİ’nin su patlağını 33 gün çözememesinden dolayı sulayamadım, ürünlerimiz yandı. Bununla ilgili tarım müdürlüğünden rapor tutturdum. Sonuç olarak benim DSİ’ye 2350 TL borcum çıktı ama hiçbir tanzim söz konusu olmadı. Olan yine çiftçiye oldu.

Sayın vekilimiz ile görüştük, valilikten randevu almaya çalıştık alamadık. Vali beyin sekreteri gerekli yerlere açıklama yaptıkların söyledi. AFAD’a gittik yapacak bir şeylerinin olmadığını söyledi. Ortada kaldık, çiftçinin hayatı rezillikten geçilmiyor. Traktörümüze mazot alacak durumumuz kalmadı. Piyasaya olan borçlarımızı ödeyemiyoruz. Hem maddi hem manevi zarar gördük. Geçen sene selam verip boru, fide aldığımız insanlardan bir bardak su bile isteyemiyoruz.

Biz yetkililerden bizi ihya etmelerini istemiyoruz. Bizim sadece sabit giderlerimizi karşılasınlar, işçiliğimiz, mazotumuz gitsin önemli değil. Ben sadece geçen sene 70 bin liralık fide almışım. Daha bunun içinde sulama, sürüm yok. Gübrem, kiralama bedellerim yok. Dumansız sanayi diye çiftçiyi destekledikleri söyleniyor ama desteklenmiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 10061 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum