GÖÇMENLER GÜNÜ KUTLANDI

GÖÇMENLER GÜNÜ KUTLANDI

Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde  ''Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye'' etkinliği düzenlendi. 

Vali Bilal Şentürk, burada yaptığı konuşmada, vatanlarını ve topraklarını bırakarak, sevinçlerini, mutluluklarını ve üzüntülerini paylaşan insanlarla bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 

Vali Şentürk, "Bizler sizlerin yaşamış olduğu sıkıntıları, geri de bıraktıklarınızın sıkıntılarını iyi biliyoruz. Sizleri ortak gönül coğrafyasının insanları olarak ülkemize kabul ettik. Ayrım yapmaksızın hepinizi misafir olarak kabul ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

gocmenler-gunu-kutlandi2.jpg

Ekonomik yetersizlikten dolayı insanın vatanını, memleketini terk ederek daha refaha ulaşabileceği bir yere gitme arzusunun normal bir davranış olarak kabul edilebileceğini belirten Vali Şentürk, şöyle konuştu:

''Ancak can güvenliğinin olmadığı, kurşunların ve bombaların nereden geleceğinin kestirilemediği bir ortamda insanın kendi hayatı ve çocuklarının hayatını kurtarmak adına vatanından ayrılması göz ardı edilebilecek bir durum değildir. Dünyadaki zenginlik, adaletli bir bölüşme olduğu taktirde dünyada yaşayan insanları çok rahatlıkla yeterli olabilecek, herkesi idare edebilecek bir boyuttadır. Ne yazık ki birileri kendi çıkarları gerçekleşsin diye insanların önemli bir kısmına bunlar bizim yakın coğrafyamizda bulunan ülkelerden insanlar can güvenliği olmadığı için yollara dökülmekte ve çok önemli bir kısmı da bu seyahatler sırasında hayatını kaybedebilmektedir. Bizler sizlerin yaşamış olduğu sıkıntıları, geri de bıraktıklarınızın da sıkıntılarını çok iyi biliyoruz. Sizleri ortak gönül coğrafyasının insanları olarak biz ülkemize kabul ettik. Ayrım yapmaksızın hepinizi misafir olarak kabul ediyoruz. Devlet ve millet olarak, tüm imkanlarımızı sizlerle paylaşarak, kardeşliğimizi en güzel şekilde göstermeye çalışıyoruz. Çocuklarınızı okullarımıza göndermenizi istiyoruz. Türkçeyi öğrenmenizi istiyoruz. Yarın memleketlerinize döndüğünüzde belki ziyarete gelecek buradaki dostlarınız. Hepimiz insanınız, yaratılmışların en şereflisiyiz. Hepimiz kardeşiz. Kardeşler birbirlerinin sıkıntılarını ve mutluluklarını paylaşırlar. Bu anlayış içerisinde yaklaşıyoruz.''

gocmenler-gunu-kutlandi3.jpg

Göç İdaresi Müdürü Hüseyin San da dünyada insanlığın yaşadığı en önemli sorunlardan birinin göç olduğunu belirterek, ''Bu soruna kayıtsız kalmak insan hakları ihlallerinin artmasına, yoksul ülkelerde yaşam koşullarının ağırlaşmasına katkıda bulunmak anlamına gelir. Gelişmiş ülkeler böyece sorumluluğu kendi omuzlarından yoksul ülkelere atarak dünyadaki göçmen ve mülteci sayısının artmasına neden olmaktadır. 18 Aralık Dünya Göçmenler Gününde tüm ülkelerin insan hayatını pazarlık konusu yapmadıkları, göçmen-yabancı düşmanlığını önlemek için gerekli tedbirler aldıkları, göç konusunda üstlerine düşen yükümlülükleri yerine getirdikleri, insan haklarının ve onurunun korunduğu bir dünya oluşturmaya ve gerekli katkıyı anlamlı bir şekilde yapmaya davet ediyoruz.'' diye konuştu.    

gocmenler-gunu-kutlandi4.jpg

Program, Ahıska Türkleri, Afganistan ve Afrika Halk oyunları ekiplerinin yöresel oyunlarını sergilemesi, Vali Şentürk'ün ''Kırlangıç'' ödülünü çömlek ustası Suriyeli Husein Naassan'a vermesi, Iraklı ressam Abdullah Davut'un kara kalemle yaptığı Vali Şentürk'ün resmini hediye etmesi ve İranlı sanatçı Ador'un konseriyle devam etti. 

gocmenler-gunu-kutlandi5.jpg

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 2828 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.