KARABUĞDAY ÜRETİMİ ARTIYOR

KARABUĞDAY ÜRETİMİ ARTIYOR

Gölpazarı’nda üretimi gerçekleştirilen karabuğdayın üretiminin artırılması planlanıyor. 

İki yıldır Gölpazarı ilçesinde üretimi gerçekleştirilen ve bu yıl yaklaşık 200 dönümde ekim yapılan karabuğdayın fiyatı ise üreticiyi memnun ediyor. Dönüm başına ortalama 150 kilogram mahsül alan üreticiler ürünlerinin kilosunu 3,5 ile 6,5 TL arasında pazarlama fırsatı buluyor. 

karabugday-uretimi-artiyor4.jpg

Karabuğday üretimin ilaç ve gübre masrafının olmayışı üreticiyi cezbediyor. İlçede iki yıldır devam eden üretimde 1000 dönüm ekim hedefi var. Ayrıca gerçekleştirilen bir proje kapsamında Ankara Üniversitesi’de karabuğday üretimini yakından takip ediyor. 

Çölyak hastalığına iyi geldiği belirtilen karabuğdayın faydaları ise saymakla bitmiyor. İşte karabuğdayın faydalarından bazıları;

Tahıldan çok kabuklu yemişe benzeyen karabuğdayın yapısında %11 protein ve %2 yağ vardır.

Karabuğday çölyak hastalarına çok iyi bir alternatiftir zira glüten içermez. Glütensiz diyet arayışında olanlar için ise karabuğday diyeti doğru adrestir. Karabuğdayın alerjik reaksiyona sebep olmasını engellemenin yolu da haşlandıktan sonra suyunun süzülmesinden geçer. Pek çok şekilde kullanılabilen karabuğday hem yemek hem de tatlı çeşitlerinde kullanılmaktadır.

karabugday-uretimi-artiyor3.jpg

*Kolesterolü azaltır ve kan basıncını dengeler;  içerisinde bulunan rutin ( P1 vitamini ) vitaminiyle kandaki kolesterolü azaltıcı etkisi ve damarlara esneklik ve güç kazandırır. Ayrıca yüksek kan basıncını önleyici bir etkisi de vardır. Rutin’in etkisi vitamin C ilavesiyle daha da arttırılabilir. Rutin vitamini kiraz, kayısı gibi meyvelerde ve limon, portakal kabuklarında bol miktarda bulunur.

Protein bakımından zengindir. Diğer tahılların protein içeriklerinde bulunan yüksek yağ oranlarına göre içeriğindeki yağ miktarı oldukça azdır.

Bağırsak dostudur; glüten içeriği olmadığından bağırsak sistemi içinde faydalıdır. Oysaki diğer tahıllar glüten içerir ve bu normal insanlarda bile çeşitli sorunlara neden olabildiği için karabuğday bağırsak için rahatlatıcı bir tahıldır. Ayrıca posa ve lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığına iyi gelir.

karabugday-uretimi-artiyor2.jpg

Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına birebir olan karabuğday, yüksek oranda potasyum, magnezyum, fosfor ve demir içerir. Bu mineraller ise yüksek tansiyon, kansızlık ve kalp rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.

Uçukları önleyen lysine içerir; Vücut tarafından üretilemez ve dışarıdan alınması gereken ve buğday ile pirincin neredeyse 2 katı yüksek oranında LYSİNE ( lizin ) içerir. Lizin özellikle tekrarlayan uçukların önlenmesinde önemli bir esansiyel aminoasittir.

Aşırı terlemeyi önler.

Damar zayıflığına bağlı olan burun kanamalarını önler.

B1 ve B2 vitaminleri içeriği ile yetişkin bir kişinin B1 vitamini ihtiyacını %40 oranında karşılar.

Karaciğer dostu olan karabuğday, karaciğere çeşitli faydaları olan ‘choline’ maddesince zengindir.

Kilo vermeye yardımcı olan karabuğday yüksek oranda bitkisel protein içerir. Bununla beraber uzun süre tok tutar ve yağ yakmada oldukça faydalıdır. İçeriğinde bulunan kalsiyum ile metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.

İnsülin direncini kırar. Magnezyum içeriğiyle insülin dengesini sağlar, diyabet hastalığı ve insülin direncine iyi gelir.

Çölyak hastaları için çok iyi bir alternatiftir. Çölyak hastalarının tüketmesi gereken gıdalardan biri de içeriğinde hiçbir şekilde glüten bulunmayan karabuğdaydır.

Bu haber toplam 3246 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum