‘KİMSEYİ ARKAMIZDA BIRAKMAYACAĞIZ!’

‘KİMSEYİ ARKAMIZDA BIRAKMAYACAĞIZ!’

Bilecik Engelsizim Yaşam Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halit Altıntaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. İlimizde 1300 engellinin olduğunu ancak bunlardan sadece 540’ının engelli kartına sahip olduğuna vurgu yapan Başkan Altıntaş, “Diğerlerine de ulaşmaya çalışacağız, hiç kimseyi arkamızda bırakmayacağız inşallah” dedi. 

Bilecik Engelsizim Yaşam Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halit Altıntaş, yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Dünyada tahminen 1 milyardan fazla, ülkemizde ise yine tahminen 9 milyon dolayında engelli yaşamaktadır. Engelliler sosyal ve siyasi katılımda olduğu kadar ulaşım, istihdam ve eğitim alanlarında da toplumun diğer kesimleriyle eşit koşullara sahip değildir. 

Toplumsal yaşama katılma hakkının temeli ise istikrarlı demokrasilere, etkin vatandaşlığa ve vatandaşlık bilincine, toplumdaki eşitsizliklerin azaltılmasına dayanmaktadır. 

Birleşmiş Milletler, 1992 yılında aldığı bir kararla, 3 Aralık tarihini Dünya Engelliler Günü ilan etmiştir. 

Böylece iki hedefe erişmek amaçlanmıştır: Birincisi herkes için erişilebilir ve kapsayıcı bir toplumun yararlarına dikkat çekmek. İkinci olarak da engelliliğe ilişkin konularda toplumda farkındalık yaratmak. 

1992 yılından bu yana engellilere ve haklarına yönelik olumlu bazı gelişmeler yaşanmıştır. Yine Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen ve ülkemizin de onayladığı ‘Engellilerin Hakları Sözleşmesi’ bu alanda atılan en önemli adımlardan birisi olmuştur. 

Ülkemizdeki mevzuat kısmen bu sözleşme hükümleri çerçevesinde yenilenmiştir. Yaşanan bu gelişmeler, bizleri sevindirmektedir. İçinde bulunduğumuz koşullar düşünüldüğünde ihtiyaçlarımız bakımından henüz istediğimiz düzeye ulaşamadığımız da bir gerçekliktir. 

Bilecik nüfusunun yüzde 50’sine yakınının, Türkiye’de nüfusun yüzde 78’inden fazlasının şehirlerde yaşadığı, ileride daha da artacağı düşünülürse bu gündem maddeleri daha iyi anlaşılmaktadır. 

Bizler hep söylediğimiz bir gerçekliği bir kez daha hayat buluncaya kadar tekrarlamaya devam edeceğiz; İnsanca, onurlu ve barış içinde bir yaşam istiyoruz. Daha iyi ve güzel yaşanabilir engelsiz bir Bilecik temennisiyle."

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 1990 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.