KVKK SÜRESİNE DİKKAT!

KVKK SÜRESİNE DİKKAT!

İlimizde faaliyet gösteren Bera Bordrolama ve Danışmanlık Hiz. Tic. Ltd. Şti. Finans Danışmanı Ufuk Ertuğrul ve İnsan Kaynakları Uzmanı Tuğba Akbaş İbiş, Kişisel Verilerin Korunması Kanununda yer alan sürelere ilişkin önemli bilgiler verdiler.

Şirketin kurucusu ve Finans Danışmanı Ufuk Ertuğrul, Kişisel Verilerin Korunması Kanununa ilişkin bilgi kirliliğinin olduğunu belirterek, “Kanunun sadece 50’den fazla çalışanı olan ve 25 milyon bilanço büyüklüğü olan firmaları ilgilendirdiği düşünülse de bu kriterler sadece Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi (VERBİS)’ne kayıt için kriter oluşturmaktadır” dedi.

Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları için sicile kayıt yükümlülüğünün 31 Aralık’ta sona ereceğini hatırlatan Ufuk Ertuğrul, “Yıllık çalışan sayısı 50’den az veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den az olmakla birlikte ana faaliyet konusu ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİ işleme olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları için sicile kayıt yükümlülüğü başlangıç tarihi 31.03.2020 tarihidir” ifadelerini kullandı.

Ufuk Ertuğrul ayrıca, kanunun koyduğu kuralların ihlali durumunda 5 bin TL ile 1 milyon TL arasında ağır idari para cezalarının olduğunu sözlerine ekledi.

"KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNUNDA SÜREYE DİKKAT"

Bera Bordrolama ve Danışmanlık Hiz. Tic. Ltd. Şti. Finans Danışmanı Ufuk Ertuğrul, açıklamasına şöyle devam etti:

“Kişisel Verilerin Korunması her ne kadar hayatımıza 24.03.2016 tarihinde Resmi gazetede yayımlanan 6698 sayılı “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” ile girmişse de bu kanunun temelleri Anayasanın temel hak ve özgürlükleri ile özel hayatın gizliliğine maddelerine dayanmaktadır.

Kanun ile ilgili en çok karıştırılan ise kanunun sadece 50’den fazla çalışanı olan ve 25 milyon bilanço büyüklüğü olan firmaları ilgilendirdiği düşünülse de bu kriterler sadece Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi (VERBİS)’ne kayıt için kriter oluşturmaktadır.

*Yıllık Çalışan sayısı 50’den Çok veya Yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den Çok olan Gerçek ve Tüzel Kişi veri sorumluları için Sicile kayıt yükümlülüğü Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 03.09.2019 Tarihli ve 2019/265 Sayılı Kararı ile 30.09.2019 tarihinde sona erecek süre 31.12.2019 tarihine kadar uzatılmıştır. 

Yıllık Çalışan sayısı 50’den Az veya Yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den AZ olmakla birlikte ana faaliyet konusu ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİ işleme olan Gerçek ve Tüzel Kişi veri sorumluları için Sicile kayıt yükümlülüğü başlangıç tarihi 31.03.2020 tarihine kadar süre verilmiştir.

Kanun özellikle iş ilişkilerinde ön plana çıkmaktadır. İşveren olarak iş başvuru esnasından işten çıkışa kadar hatta işten çıktıktan sonra arşivde saklanmasına kadar ilgili yasal prosedürlerin Kanunla entegre hale getirilmesi oldukça önemlidir.

“KİŞİSEL VERİLER İLGİLİ KİŞİNİN AÇIK RIZASI OLMAKSIZIN İŞLENEMEZ”

 

6698 sayılı kanun iki türlü veriden bahsetmektedir. Bunlardan ilki KİŞİSEL VERİ; Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi kapsamaktadır. Örnek olarak: Ad-Soyad, TCKN, Doğum Tarihi, Tel No, Cinsiyet, Ev Adresi, İş Adresi, E-Posta, Doğum Yeri, Yaş, Unvan, Ehliyet No, Ses Kaydı

İkincisi ise ÖZEL NİTELİKTEKİ KİŞİSEL VERİ; Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri özel nitelikli kişisel veridir.

Özel nitelikli kişisel verilerin, ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasaktır.

Örneğin parmak izi yada retina taraması ile personel devam kontrolü yapan firmalar mutlak suretle çalışanın(ilgili kişinin) açık rızasını almak zorundadır.

Ayrıca bu tarz verileri alan ve işleyen firmalar 50 çalışan ve 25 milyon bilanço büyüklüğüne bağlı kalmaksızın  VERBİS kayıt tarihinin son günü 31.03.2019'dur.

AYDINLATMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE AÇIK RIZA NEDİR?

Aydınlatma Yükümlülüğü Kanunun 10. Maddesinde aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.

Kişisel verilerin elde edilmesi sırasında veri sorumlusu veya yetkilendirdiği kişi, ilgili kişilere;

*Veri sorumlusunun ve varsa temsilcisinin kimliği,

*Kişisel verilerin hangi amaçla işleneceği,

*İşlenen kişisel verilerin kimlere ve hangi amaçla aktarılabileceği,

*Kişisel veri toplamanın yöntemi ve hukuki sebebi,

Konusunda bilgi vermekle yükümlüdür diyerek her türlü verisi işlenen ilgili kişinin hangi verilerin hangi hukuku gereklilikle işlendiği ne kadar süre saklanacağı nasıl imha/yok edileceği mutlak suretle Veri İşleyenin Aydınlatma Sorumluluğu kapsamında ilgili kişinin bilgisine sunulması gerekmektedir.

Kanun “Açık Rıza” yı belirli bir konuya ilişkin, bilgilendirilmeye dayanan ve özgür iradeyle açıklanan rıza  olarak ifade eder. Kanunun 5 maddesindeki hukuki temellere dayandırılamayan verilerin ve özel nitelikteki verilerin işlenebilmesi için mutlak suretle İlgili kişinin açık rızasına ihtiyaç duyulmaktadır.

CEZALAR CAN YAKACAK

Kanunun koyduğu kuralların ihlali durumunda ağır cezai yaptırımlar mevcuttur.

Aydınlatma Yükümlülüğünü Yerine Getirmezse;

 5.000-TL’den 100.000-TL’ye kadar,

Veri Güvenliğine İlişkin Yükümlülükleri Yerine Getirmezse;

15.000-TL’den 1.000.000-TL’ye kadar,

Kurul Tarafından Verilen Kararları Yerine Getirmezse;

25.000-TL’den 1.000.000-TL’ye kadar,

 

Veri Sorumluları Siciline Kayıt(VERBİS) Ve Bildirim Yükümlülüğünü Yerine Getirmezse;

20.000-TL’den 1.000.000-TL’ye kadar Kurul, şirketteki veri ihlalinin boyutu doğrultusunda yukarıdaki belirlenen asgari azami sınırlar doğrultusunda idari para cezası verecektir” ifadelerini kullandı.

KANUNUN GEREKLERİNİ KİM YERİNE GETİRECEK?

İnsan Kaynakları Uzmanı Tuğba Akbaş İbiş ise kanunun gereklerini kimin yerine getireceğine dair bilgiler verirken şunları kaydetti:

“Kanunun sadece İnsan Kaynakları çalışanlarının yapacağı faaliyetleri kapsadığı düşünülse de bu oldukça yanlış bir kanıdır. Kanunun, firmaya istendiği şekli ile entegrasyonu ancak Avukat, İnsan Kaynakları Uzmanı, Bilgi İşlem Uzmanı vb. alanlarının uzmanı kişilerden oluşacak ekipler ile çalışmaların yürütülmesi ile mümkündür. Bu tarz ekipleri barındırmayan firmaların ise alanında uzman danışmanlık firmalarından bu hizmeti almaları gerekmektedir.

KVKK oldukça ağır yeni bir kanun olup, henüz bu alanda içtihatlar oluşmadığı için yoruma açıktır. Kanunun doğru yorumlanması ise ancak alanında uzman kişiler tarafından yapılabilmektedir.

Sonuç olarak yeni tanıştığımız bu kanunun gelecekte de çok konuşulacağı malumdur. Eğer siz herhangi bir şekilde veri işleyenseniz muhakkak kanunun ön gördüğü tedbirleri derhal almakla mükellefsiniz demektir. VERBİS kayıt süresinin 31.12.2019 tarihinde sona erdiğini de hatırlatmakta fayda var.”

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 2263 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilecik Haber