“Rayiç bedeller neye göre alındı?”

“Rayiç bedeller neye göre alındı?”

Bozüyük Belediyesi’nin Çarşı ve Kent Meydanındaki dükkanların satışı ve kiralanmasına ait ihalesine hiç istekli çıkmamıştı.

Bozüyük Belediyesi’nin Çarşı ve Kent Meydanındaki dükkanların satışı ve kiralanmasına ait ihalesine hiç istekli çıkmamıştı. “Soran Çok Alan Yok” manşeti ile verdiğimiz haberin ardından Bozüyük kamuoyunda dükkan raiç bedellerinin fahiş fiyatla ihaleye çıkartıldığı konuşulmuştu.

Olağanüstü belediye meclis toplantısında İsmail Seyhan konuyla ilgili “Rayiç bedeller neye göre alındı” diye sordu Bozüyük Belediye Başkanı M. Talat Bakkalcıoğlu “Başkan Bakkalcıoğlu; "Fiyatların fahiş olduğu konusu yanlış ama olabildiğinden yüksek olduğu ile ilgili de görüşte alıyoruz.” dedi.

'İhalede hiç bir katılımcı katılmadı'

Toplantıda Başkan Bakkalcıoğlu; "Bildiğiniz gibi Çarşı Meydanda yaptığımız yeraltı iki kat otopark ve iş yerleri olan bölümde daha önce belediye Meclisimizce 16 tane bağımsız bölümle ilgili satış yetkisi almıştık bir ihaleye çıktık o ihalede hiç bir katılımcı katılmadı. Bunun tek gerekçesi yüksek maliyet midir değil midir bunun araştırmasını yapıyoruz. Ama tek gerekçesi o değil. Bir çok komisyoncudan öğrendiğimiz bankalar gayri menkul yatırımına kredi vermiyor, bu yüzden satılamadı diye bilgimiz de var.

'10 yıla kadar kiraya verme yetkisini talep ediyoruz'

Şimdi bizde ikinci ihaleye çıkmadan önce tekrar satışa çıkıp daha düşük rakama çıkabilirim orada çek ediyoruz kendimizi tümünü satmayı değil bazılarını kiraya vermeyi düşünüyoruz. Bunu da yapalım istedik. Satmazsak da kiraya vereceğiz tabi. Onun için 16 bağımsız bölümün satışı için aldığımız yetkilerin yanı sıra orada zaten kiralamayı düşündüğümüz iki bağımsız bölüm daha vardı. Birisi yeraltı otoparkında ki araç yıkama merkezi, ikincisi de bir büfe meydanda. Bu ikisini kiraya çıkaracaktık. Şimdi tümü ile ilgili içinden seçtiğimiz hangisini kiraya verirsek idareye yetki istiyoruz. 10 yıla kadar kiraya verme yetkisini talep ediyoruz.

meclis-13-haziran-olaganustu-topl-2023-2.jpg

'Rahiç bedelleri neye göre alındı?'

Bu açıklamanın ardından AK Parti Meclis Üyesi İsmail Seyhan, rahiç bedellerin yüksek olduğunu vurgulayarak bu bedellerin neye göre alındığını Belediye Başkanına sordu.

Bu soruya Başkan Bakkalcıoğlu; "Satışla ilgili rahiç bedeller Bozüyük'te ki üç tane emlakçınında görüşü alınarak ayrıca Ticaret Sanayi Odası'nın görüşü alınarak belirlenmiş rakamlardır" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamanın ardından AK Parti Meclis Üyesi Adnan Özel; "Benim görüştüğüm emlakçıların çoğunluğu fiyatların çok yüksek olduğunu belirtti. Aynı şekilde piyasayla yaptığımız görüşmeler de de fiyatların çok çok aşırı olduğu şeklinde söyleniyor. Bankaların kredi vermesinden çok bana sorarsanız fiyatların Bozüyük şartlarından çok daha yüksek olmasından kaynaklanıyor. Burada da bir problem olduğunu görüyoruz" dedi.

'Ucuza satılmasına da izin veremezdim'

Ben Belediye'nin yani halkın malı olan bu dükkanları düşük bir fiyattan ihaleye çıkarak ucuza satılmasına da izin veremezdim diyerek soruyu cevapladı.

Başkan Bakkalcıoğlu; "Fiyatların fahiş olduğu konusu yanlış ama olabildiğinden yüksek olduğu ile ilgili de görüşte alıyoruz. Ama gayrimenkul fiyatlarının ülkemizde nerede duracağı ilgilide ekonomik sistemin çöküşü nedeniyle bir durum yok. Ben Belediye'nin yani halkın malı olan bu dükkanları düşük bir fiyattan ihaleye çıkarak ucuza satılmasına da izin veremezdim. O nedenle bu bir ihaledir denedik baktık olmadı tekrar ihaleye çıkarız fiyatı revize ederiz ama sizin dediğiniz gibi de değil.

Fiyatların çok yüksek oluşundan ziyade piyasada ki nakit dönüşünün sıfır oluşundan kaynaklı bir işlem yani. Bütün ana cadde de emlakçıların satışa sunduğu ilana çıkmış yerlere baktım. Çarşıda ki bir dükyan 15 milyon liraya satışa çıkıyor. Bizim çarşı bölgemiz hem yeni yapılması nedeni ile hemde mevki olarak çok kıymetli, ilanlar var elimde" dedi.

Ak Parti Meclis üyesi Abdurrahman Kırgız, yapılacak kiralama işleminin 10 yıl olması yerine 5 yıl yapılması fikrini sunarak bu konuda ki düşünceleri dile getirdi.

Kıgız; "10 yıla kadar kiraya verilmesi yerine 5 yıla kadar kiraya verilmesi daha uygun değil midir? Bence Belediye bu kiralama işinde, 5 yıl sonra bir bakıyorsunuz piyasa da mesela bugün 10 bin lira olan kiranın bedeli Belediyede hala 500-1000 lira gibi bir fiyatta kirada kaldığını görüyoruz. Uzun vadede bir sözleşme yapılsa ona göre arttırılsa bu tür sıkıntıların önüne geçilebilir."

'Şartname hazırlamadaki beceriksizlikleri olursa öyle olur'

Bunun Üzerine Belediye Başkanı Bakkalcıoğlu, 'Şartname hazırlamadaki beceriksizlikleri olursa öyle olur. Ama şartnameyi hazırlarken yıllık artışları planlı bir şekilde koyduğumuzda bu durumun olacağını zannetmiyorum' ifadelerini kullanarak sert bir çıkışta bulundu.

Soruya cevap olarak şu ifadeleri kullandı; "Bu tür yerlerin uzun süreli olduğunda donanımlı ve gerçekçi kiracıları bulacağını düşünüyorum. Onun için yetki var 10 yıla kadar vereceğiz. Daha öncede benzeri kiralamalar yapılmış. Şuanda belediyemizde daha önceki dönemde kiralanmış hala bizden sonra da devam edecek kiracılar var hepsi yapılmış yani.

Şartname hazırlamadaki beceriksizlikleri olursa öyle olur. Ama şartnameyi hazırlarken yıllık artışları planlı bir şekilde koyduğumuzda bu durumun olacağını zannetmiyorum" dedi.

Meclisin ikincisi maddesi de soru cevapların ardından oylamaya sunuldu.

Böylece Bozüyük Belediye Meclisi Olağanüstü Toplantısı'nın 2. sırasında yer alan “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin (e) bendi gereğince Bilecik İli Bozüyük İlçesi Yeni Mahalle Eskişehir Caddesi mevkii tapulama alanı 283 ada 28 parselde kayıtlı; Kasımpaşa Mahallesi İsmet İnönü Caddesi No: 21 açık adresinde bulunan “Çarşı ve Kent Meydanı” içersinde yer alan 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 ve 19 no’lu 18 adet bağımsız bölümlerin 10 yıla kadar kiraya verilmesine, hangi bağımsız bölümlerin kiraya verileceği hususunda idarenin yetkili kılınması konusu görüşülerek idareye yetki verilmesi oy çokluğu ile kabul edildi.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 8216 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.