Selimiye köyü endişeli!

Selimiye köyü endişeli!

Osmaneli’ne bağlı Selimiye Köyü’nde kurulması planlanan kağıt fabrikası köy halkını tedirgin ediyor.

Osmaneli’ne bağlı Selimiye Köyü’nde kurulması planlanan kağıt fabrikası köy halkını tedirgin ediyor. Köyün verimli tarım arazilerinin yok olacak olmasından endişe duyduklarını dile getiren Köy Muhtarı Sadık Dayan, fabrikanın Selimiye Köyü sınırlarına değil OSB’de varolan sanayi parsellerine yapılmasını istedi. 

Muhtar Sadık Dayan, Osmaneli Haber Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, sanayinin gelmesine karşı olmadıklarını ancak yatırımların tarıma zarar vermeden yapılması gerektiğini ifade etti. Sadık Dayan, fabrikanın kurulmasıyla ilgili köy muhtarlığı ve köy halkı ile istişare edilmediğini kaydederek, şöyle devam etti:

selimiye-koyu-endiseli1.jpg

“Halkalı kağıt fabrikası belirlenen araziye kurulursa köyümüzün akıbetini kestirmekte zorlanıyorum. Fabrika alanının köyümüzün Kuzey Batı kesiminde ve köy yerleşim alanına 300 metre mesafede kurulacak olması, bizleri köylüler olarak ziyadesi ile üzmüş, bu konuda bizlerin hiçbir fikri alınmadan ve rüzgârın köyümüze doğru bu alandan esmesi nedeniyle de böyle bir yatırımın köyümüzü tamamen bitireceği aşikârdır. Osmaneli OSB alanına değil de hakim rüzgarların olduğu bir alana böyle bir fabrikanın kurulacak olması ileride hoş olmayan pis kokuların (Vezirhan Kağıt Fabrikası Örnektir) köyümüz yerleşimini tamamen bitireceği ve köylünün de köyü terk edeceği, özellikle gençlerin köyden gideceği korkusu bizleri ziyadesi ile üzmektedir.

Sayın yetkililerimiz, gerek sosyal medya alanında, gerekse televizyonlarda insan sağlığına ve tarıma zarar verecek alanlarda sanayi kuruluşlarının kurulmasına müsaade etmeyeceklerini beyan etmelerine rağmen Selimiye Köyünde yapılmak istenileni bizler anlamış değiliz. Hem İnsan sağlığına, hem de bereketli topraklara zarar verecek olan bu fabrikanın bu alanda kurulmasında inat etmenin sırrını bizler çözebilmiş değiliz. Şunu da özellikle belirtmek isiyorum ki, Halkalı Kâğıt Fabrikası yetkilileri, bizlerin karşı çıkmasına rağmen, fabrikayı bu alana kurmaktaki gücü kimden ve hangi makamlardan almaktadır. Daha fabrikayı bile kurmadan, OSB bölgesinde kiraladıkları alana 200’e yakın makine parçasını getirdiklerine şahitlik etmekteyiz. Halkalı Kağıt Fabrikasının bu alana kurulacak olaması, sadece Selimiye Köyü değil, Adapazarına kadar olan tarım arazileri ve yerleşim yerleri de etkilenecektir. Fabrikanın atık sularının akıtılacağı tek alan köyümüz yakınından geçen Sakarya Nehrine akıtılacaktır. Sakarya Nehrinde yaşayan canlıların ve Sakarya Nehri havzasında bulunan tarım arazilerinin öleceğini, Sakarya Nehrinin Karadeniz’e döküldüğü alana kadar her yerin etkileneceğini Sayın Yetkililerimiz bilmemektedirler mi? Sakarya Nehrine salınacak olan atık selülözün nehrin sularını ve nehirden sulanan arazileri ne hale getireceğini düşünmek dahi istemiyoruz.

selimiye-koyu-endiseli2.jpg

Günümüzde Marmara Denizinde yaşanan müsilajın Marmara Denizini nasıl öldürdüğüne şahitlik etmekteyiz. Müsilajdan daha tehlikeli olan Selülöz atıklarının Sakarya nehrini ve Tarım arazilerini öldürmesine müsaade edilmemelidir. Bizler Fabrika gelmesine karşı olan kişiler değiliz. Osmaneli ilçemize fabrika gelecekse, Osmaneli OSB’de binlerce dönümlük fabrika arazileri vardır. Gelecek olan fabrikalar o alana kurulsun. Neden Tarım arazisi, neden köy yerleşim alanına 300 metre mesafe, neden bile bile bölgenin en bereketli toprakları üzerine, neden insanları evlerinden barklarından edecek bir yere bu fabrikanın kurulması için inat edilmektedir.  Sayın yetkililere buradan bir daha sesleniyorum. Halkalı Kağıt Fabrikası elbette ki ilçemize gelsin, İnsanlarımız istihdam edilsin, iş ve aş sahibi olsunlar, ama her şeyi usulünce, kanunlar çerçevesinde, Allah’ın bizlere bahşettiği güzelim doğamızı tahrip etmeden, geleceğimiz olan Tarıma zarar vermeden, her saniye ihtiyaç duyduğumuz temiz havamızı kirletmeden, hepsinden önemlisi, torunlarımızın yarınlarda güzel bir Selimiye Köyünde yaşamlarını sürdürebilmeleri için bu fabrikanın bu alana değil de OSB’de var olan alana yapılmasını istiyor ve istirham ediyoruz. Fabrikanın köyümüz alanına kurulmasında ısrar ve inat edilecek ve buna müsaade edilecek olursa, bilinsin ki, torunlarımızın vebali inat ve ısrar edenlerinden üzerinde olacaktır” ifadelerini kullandı. 

selimiye-koyu-endiseli3.jpg

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 7249 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum