SİLİKOZİS HASTALARI DERTLİ!

SİLİKOZİS HASTALARI DERTLİ!

Bozüyük’te yaşayan silikozis hastaları, sağlık kurulu raporları iptal edilerek emeklilikleri durdurulan arkadaşları için bir araya geldi. Mağdur olduklarını ve yaşadıkları zorlukları anlatan hastalar, yetkililere seslenerek, “Sesimizi duyun ve mağduriyetimizi ortadan kaldırın” dediler.

Grup adına açıklamalarda bulunan Mustafa Arslan, silikozisin kalıcı bir hastalık olduğunu belirterek, önceden yüksek çıkan sağlık kurulu raporlarının geçen süreçte düşmesinin mümkün olmadığını söyledi. Arslan, “Madem emeklilikleri iptal edecekler zamanında ellerinde raporları olan bu hastaları niye emekli ettiler? O zaman iptal edeceklerse sağlam raporu verip istihdamı sağlasınlar. Çünkü hiçbir iş yeri meslek hastası olduğu için işe kabul etmiyor” ifadelerini kullandı.

silikozis-hastalari-dertli2.jpg

Mustafa Arslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Silikozis, silika maddesinin akciğerlere yapışması ile oluşan zamanla buzlu cam görüntüsüne çeviren, nefes almayı zorlaştıran en son akciğer kanserine çeviren zamanla ilerleyen bir hastalıktır. Bizler seramik sektöründe çalışmış ve bu kurumlarda hasta olmuş meslek hastalarıyız.

Çoğu çalışanlarımız kendi imkânlarıyla öğrenmiş ve sonra meslek hastalıkları hastanesine gönderilmiştir. Meslek hastalıkları hastanesinden aldıkları oranlar ile hastalıkları kesinleşmiş hastalarız. O zamanlar devlet hastanesinden tomografi ve film ile yapılan kontroller sonucu devletin doktorundan, kurulundan, yüksek sağlık kurulu ve en son Ankara da maliye yüksek sağlık kurulundan geçmiş ve emekli olunmuştur. Tomografi ve filme bakmadan üfleme testine tabi tutmuşlar.

Son yaşanan olaylarda SGK tarafından Bursa yüksek ihtisas araştırma hastanesine gönderilmiş buradaki göğüs doktorları sadece tomografi ve filme bakmadan üfleme testine tabi tutmuşlardır. Bunun sonucunda üfleme testi normal çıkan arkadaşlarının hepsinin oranları düşürülmüş ve emeklilikleri iptal edilmiştir. Bu hastalığı iyi bilen doktorların söylediği silikozis hastalığı olan kişide koah veya astım gibi rahatsızlığı yoksa nefes testinin normal çıkacağını söylerler.

Şimdi sizler aracılığı ile sormak istiyoruz. Madem emeklilikleri iptal edecekler zamanında ellerinde raporları olan bu hastaları niye emekli ettiler. O zaman iptal edeceklerse sağlam raporu verip istihdamı sağlasınlar. Çünkü hiçbir iş yeri meslek hastası olduğu için işe kabul etmiyor. Aradan geçen zaman içinde hastalıkları ilerlemiş olan arkadaşlarımız var. İlerleyen ve çaresi olmayan bu hastalığın nefes testine göre tanı koymak doğru mudur?

Bu hastalık sadece akciğerlerde kalmayıp diğer organlarada zararı var. Bunun örneği arkadaşımızın birtanesinde silikozisten kaynaklı böbrek rahatsızlığı bulunmaktadır. Şimdi sormak lazım ilerleyen ve çaresi olmayan bu hastalığın nefes testine göre tanı koymak doğru mudur?

Üstelik bu hastalıktan emekli olup emekliliği iptal olan arkadaşların çoğu iş bulamamaktadır. Bu nedenle bu arkadaşların emeklilikleri bağlanmalı ve mağduriyetleri giderilmelidir. Toplum üzerinde de sanki raporlarını para verip de almış gibi bir imaj oluşmuştur. Bu hastaları psikolojik bir bunalıma sürüklemektedir. Bu imajı ortadan kaldırmak için bir basın açıklamasına ihtiyaç duyulmuştur. Silikozis hastalarının hiç birisi yolsuzlukla almış raporlara sahip değildir.

silikozis-hastalari-dertli3.jpg

Silikozis hastaları olarak doktorların sağlıklı karar veremedikleri kanaatindeyiz. Çoğu doktor hastasınız, haklısınız diyor, %0 oran veriyor. SGK haklısınız diyor aylıkları kesiyor. Kurumlar arasında çelişki yaşanıyor. Her kurum kendi üzerindeki yükü diğer kuruma atıyor. Sonuçta yansıması hastalara oluyor. Bizler vatanımızı seven, devletimizi seven, meslek hastaları olarak bu mağduriyetimizi ortadan kaldırmak için bununla ilgilenen tüm kurumlarımıza sesleniyoruz.

Sesimizi duyun ve bu mağduriyetimizi ortadan kaldırın. Daha önceden süresiz verilen raporlarında 2 yıllık veya 5 yıllık olarak değiştirilmesi manidardır. Bu hastalık iyileşmeyeceğine göre raporlarında süresiz verilmesi kanaatindeyiz” dedi.

Öte yandan, grup toplantının ardından, seramik fabrikasından emekli ileri düzey silikozis hastası İbrahim Koç’un evine giderek ziyarette bulundular. Gerçekleştirilen ziyarette, oksijen tüpü ile yaşayan ileri düzey silikozis hastası olan İbrahim Koç’un yaşamına devam etmesi için akciğer nakli olması gerektiği öğrenildi.

Kaynak:Ahmet MEŞE

Bu haber toplam 3738 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum