TALEBE BŞEÜ’YÜ NEDEN TERCİH ETMİYOR?

TALEBE BŞEÜ’YÜ NEDEN TERCİH ETMİYOR?

ŞADİ ERDAL - OLAYLARA BAKIŞ

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitemizin yükselişi sürüyormuş. Geçtiğimiz haftalarda basında şöyle bir haber yer aldı. “BŞEÜ, EN HIZLI YÜKSELEN DEVLET ÜNİVERSİTESİ OLDU.”  Rektör İbrahim Taş şöyle bir açıklamada bulunmuştu  “Üniversitemiz kurulduğu yıldan bu yana en iyi derecesini elde etti. 2018-2019 Raporu’nda 157 üniversite içerisinde 100. sırada yer alan BŞEÜ, bir önceki yıla göre 18 basamak birden yükselmiş oldu. Aynı rapora göre yalnız devlet üniversitelerinin yer aldığı sıralamada ise 108 üniversite içinde 82. olan BŞEÜ, önceki yıla göre 10 basamak birden yükseldi. BŞEÜ, 2017 yılı verileri bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında tüm üniversiteler arasında en iyi yükselişi gösteren üniversite oldu” 

Bu haberden sonra yaptığım araştırmalar önüme şu gerçeği çıkardı. Bildiğiniz gibi hükümet bir çok büyük, eski üniversitelileri ikiye böldü, bu bölünmeler sonunda da 10 ünivesite daha kuruldu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi bünyesindeki URAP Araştırma kuruluşunu yaymladığı akademik performansa göre 157 üniversite arasında bir önceki yıla göre 18 basamak birden yükselmiş.  108 devlet üniversitesi sıralamasında 10 basamak yükselmiştir. İkiye bölünen yeni üniversiteler yeni olduklarından henüz akademik çalışmalar yapma fırsatı bulamadıklarından bizim üniversite haliyle 10 basamak birden yükselmiş görünüyor.

İki boksör ringte maç yapıyor. Ringte feci şekilde dayak yiyen, kaşı gözü kan revan içinde kalan boksöre antrenörü “Aslanım benim, harika gidiyorsun, rakibini zor duruma sokuyorsun” diyerek moral vermeye çalışıyor. Boksör “Ben bu kadar iyiysem peki beni kim dövüyor?” der.

Üniversitemiz akademik alanda bu kadar iyiyse Rektör Taş’ın dediğine göre “5 yıl sonra ilk 50 üniversite içinde yer almak hayal değil” diyorsa neden her geçen yıl talebe sayımız düşüyor. Geçen yıl bir önceki yıla göre binin üzerinde talebe azaldı, bu yıl yine bir o kadar daha azalma oldu. YÖK yaptığı açıklamalarında bölümlerinde yüzde 85 azalma olan bölümleri kapatacağını söylüyor. Şu durumda gelecek sene azalma devam ederse bir çok bölüm kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Biz her sene 10 basamak yükseliyoruz da neden talebe üniversitemizi tercih etmiyor. 

Böyle giderse 5 yıl sonra tercih edilmeyen üniversite olduğumuzdan kapanan üniversite durumuna düşmesek.

Bu haber toplam 3299 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum