Tarihi köye tanıtım filmi çekildi

Tarihi köye tanıtım filmi çekildi

Bilecik'in tarih kokan köylerinden Osmaneli ilçesine bağlı Günüören Köyü'ne tanıtım filmi çekildi.

Bilecik'in tarih kokan köylerinden Osmaneli ilçesine bağlı Günüören Köyü'ne tanıtım filmi çekildi. Osmaneli Belediyesi, Günüören Köyü Muhtarlığı ve Günüören Köy Derneği'nin katkılarıyla hazırlanan tanıtım filminde 700 yıllık Günüören Köyü'ndeki gündelik yaşam konu edinildi. Tanıtım filmi, izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. 

Tarihi evleri ile yerel ve ulusal basında çok kez gündeme gelen Günüören Köyü'nün turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar devam ederken, hazırlanan tanıtım filmi ile yeni bir perspektif ortaya konuldu. 

Son yıllarda köylüler tarafından yapılan restorasyon çalışmaları ile ilgi odağı haline gelen Günüören Köyü’ndeki günlük yaşam Osmaneli Belediyesi, Günüören Köy Derneği ve Köy Muhtarlığı’nın ortaklığında ‘Bir Yörük Köyü Günüören’ adıyla çekilen kısa tanıtım filmine konu oldu.

Tescilli konakları, yaşam tarzı ve doğal güzelliklerinin yansıtıldığı kısa tanıtım filmi vatandaşlar tarafından ilgi ile karşılandı.

Osmanlı Devleti döneminde ‘Vakıf Köyü’ olarak kurulan Günüören Köyü, geleneksel sokakları ahşap ve kerpiç kullanılarak inşa edilen konakları, doğal güzellikleri ile Yörük kültürünü halen yaşatmaya devam ediyor.

Yeniçağ tarihçisi BŞEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Turğut’un Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Coğrafyasında Vakıflar ve Şehirleşme (16.yy.Bilecik ve Çevresi) kitabında, “Güniviran Köyü’nde bir çiftliğin kadimden vakfiyet üzere tasarruf olunduğu ve “Selatin-i maziyeden gelmeleri” bulunduğu belirtilmiştir ki bu ibare, Osman Gazi döneminde kurulmuş bir zaviye olduğunu düşündürmektedir.” şeklinde bahsedilen köy daha önceleri Osmaneli Belediye’sinin turizm çalışmaları içerisinde yer almış ve köydeki tarihi konaklar Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tescillenmişti.

Kaynak:Ahmet Meşe

Bu haber toplam 6644 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum