'TARİHİ ZENGİNLİĞİMİZDEN NE KADAR HABERDARIZ?'

'TARİHİ ZENGİNLİĞİMİZDEN NE KADAR HABERDARIZ?'

Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna tanıklık eden Söğüt ve boydan devlete Osmanlı tarihinin geleceğe bilimsel olarak aktarılması konularının tartışılması amacıyla düzenlenen "Boydan Devlete Osmanlı- Söğüt'ten İstanbul'a" başlıklı sempozyum sona erdi. 

Bilecik Valiliği ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ)  ile Kültür Konseyi işbirliğinde ''Eski Çağ'dan Osmanlı'nın kuruluşuna uzanan gelişmeler'', ''Selçuklu yönetim sisteminin Anadolu'daki yansıması'', ''Fetih ruhunun devlet yapısına intikali'', ''Beylikten Devlet'e'', ''Uç Beyliği'nden sancak ve devlet oluşa'' ve ''Bölgenin önemi üzerine ''Bilecik/Söğüt'' ile ''Devleti yaşatan ruh'' konularının tartışıldığı ve ele alındığı iki gün süren sempozyumda, 22 akademisyen sunum yaptı. 

tarihi-zenginligimizden-ne-kadar-haberdariz2.jpg

Vali Bilal Şentürk, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda değerlendirme oturumunda yaptığı konuşmada, bilgiye her yerde ulaşılabileceğini, bundan sonra işlenmiş ve kullanabilir bilgiye ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, tarihi mirası birlikte daha iyi noktaya taşımak istediklerini vurguladı. 

Hem Ahlat'ın hem de Bilecik'in Anadolu'daki bin yıllık tarihi boyutuyla önemli mekanlar olduğunun altını çizen Vali Şentürk, ''Bu kadar tarih zenginliğimizden ne kadar haberdarız?. Görsellerimiz var ama bu görselliğin arkasında yatan manayı ne kadar biliyoruz?. Bilecik kuruluşun ve kurtuluşun kenti. Böyle zengin olan bir ilin yaşayanlarının daha da bilinçlenmesi ve donanımlı olması gerekir.'' dedi.   

Bu toprakların her karışının tarihe tanıklık ettiğini ve Bilecik genelinde 245 köyde kültür araştırması yaptıklarını ifade eden Vali Şentürk, şunları kaydetti: 

''Tarihe tanıklık etmiş mekanların sesini dinlemek istiyoruz. Bilecik'in bahtsızlığı Kurtuluş savaşında 3 kez yakılmasıdır. Tarihin yakın dönemine şahitlik etmiş, geçmişle olan bağların bu yönde zayıf kalmasındaki temel sebep de bu. O dönemde Bilecik genelinde 43 adet ipek fabrikası yakılmış. O dönemde dahi Bilecik bir sanayi kentiymiş. Bilecik bir yanık şehirdir. Yanık şehir, Şeyh Edebali Türbesi yerleşkesinin bulunduğu eski yerleşim yeri. O alan Yunanlılar tarafından 3 defa yakılmış. Biraz çalışma yapılsa o yakılan evlerin enkazlarına rastlayabiliriz. Dolayısıyla burada belleğimizi yeniden inşa etmek gibi bir yükümlülüğümüz var. Bu çalışmalar ona da dayanak oluşturacak. Türkiye'nin farklı bölgelerinden gençleri buraya getirmeliyiz. Mekanların dilini onlara dinletebilmeliyiz. Buradan Osmanlı'yı dünyaya görsel olarak anlatmaya ihtiyacımız var. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Buraya yapılacak katkının bütün milletimize ve ülkemize olacağının bilincinde hareket ederek çalışacağız.'' 

tarihi-zenginligimizden-ne-kadar-haberdariz3.jpg

7 farklı oturuma başkanlık yapan oturum başkanlarının değerlendirmelerde bulunmasının ardından sempozyuma verdiği katkılarından dolayı Vali Şentürk ve BŞEÜ Rektörü Prof. Dr. Taş tarafından Kültür Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Şadi Polat ile sempozyumun onur konuğu Sultan 5. Murad kolundan Osman Selahaddin Osmanoğlu'na plaket verildi.           

Osmanoğlu, sempozyuma katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, Bilecik'te bulunmasının kendisi için önemli olduğunu söyledi.

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 2161 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum