TEDESLERİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

TEDESLERİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, karayollarında elektronik radar sistemini kuran firmalar arasında FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatılan firma olup olmadığını sordu. Milletvekili Tüzün, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soru önergesi verdi. 

Tüzün, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, karayollarında can ve mal güvenliğini sağlamak için kurulan “Trafik Elektronik Denetleme Sistemi”nin giderek yaygınlaştığına dikkat çekti.

Trafik kurallarına uyulmasını, can ve mal kaybının azaltılmasını, trafik düzenini bozan araçlardan kaynaklanan kazaların önlenmesini hedeflemesi gereken TEDES sisteminin, yollara kurulan hız tuzaklarıyla vatandaşa fahiş cezalar keserek belediyelere ve bazı firmalara haksız kazanç sağlayan sisteme dönüştüğünü vurgulayan Tüzün, kaç belediyenin TEDES sistemi kurduğunu, kaç belediyenin başvurusu olduğunu sordu.

Sisteminin ortalama kuruluş maliyetinin ve firmaların hangi kriterlere göre belirlendiğinin açıklanmasını isteyen Tüzün, önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Karayolları Trafik Kanunu’nda TEDES sistemi ile kesilen “trafik idari para cezasının yüzde 30’u oranındaki tutar, izleyen ayın sonuna kadar Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden ilgili belediyelere sistem kullanımı hizmet bedeli olarak ödenir” hükmü yer almaktadır. Bu çerçevede yıllar itibariyle TEDES sistemi ile kaç kişiye ne kadar trafik cezası kesilmiştir? Bu cezalardan hangi belediyeye ne kadar ödeme yapılmıştır?

-Belediyeler, kesilen trafik idari para cezasının yüzde kaçını firmalara ödemektedir?

-TEDES sistemi ile kesilen cezalardan belediyeler aracılığıyla firmalara ne kadar ödeme yapılmıştır?

-TEDES sistemi ile görüntü kaydedildiğine göre şirketlerin bu görüntüleri şirketlerin amaçları dışında kullanmasının önüne geçilmesi için ne gibi önlemler alınmaktadır?

-Bu şirketler ilgili kurumlarca periyodik olarak denetlenmekte midir? Bu denetimler sonucu açılmış soruşturma veya dava bulunmakta mıdır?

-Belediyelerden TEDES ihalesini alan firmalar arasında 15 Temmuz terörist darbe girişimi nedeniyle FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan veya kayyum atanan firma var mıdır?

-Vatandaşa tuzak kurularak haksız kesilen trafik cezalarının iade edilmesi düşünülmekte midir?

 

İlgili Haberler

Kaynak:Sinan ÖNCE

Bu haber toplam 2653 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum