TOPRAK SANATLA BULUŞTU, NESİLDEN NESİLE ÇÖMLEKÇİLİK

TOPRAK SANATLA BULUŞTU, NESİLDEN NESİLE ÇÖMLEKÇİLİK

Bilecik Valiliği ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğinde ''Kınık köyü kırsalda tasarım'' etkinliğinin açılışı gerçekleştirildi.


Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyünde üretilen çömleğin katma değerinin arttırılması ve çömlek ustaları için yeni iş bağlantılarının kurulması amacıyla hayata geçirilen etkinlikle, mazisi yüzlerce yılı bulan çömlekçilik mesleği, gelecek nesillere aktarılıyor. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen çömlek ustası, akademisyen ve öğrenciler, yeni tasarım ürünleri geliştirmek üzere etkinlikte, bir araya geldi.

nesilden-nesile-comlekcilik2.jpg
Vali Tahir Büyükakın, burada yaptığı konuşmada, dünyanın tasarım ve yeniliklerle geliştiğini ve değiştiğini vurguladı. 


Geleceğe dair projeksiyon yapmanın önemli olduğunu belirten Vali Büyükakın, şöyle konuştu: 


''Geleceğe dair projeksiyonlar yapıp nerede neyi yaparsak en doğru şeyi yapmış oluruz. Akademisyenlerimizden, STK'lardan hepsinden yararlanarak merkezi idarenin, yerel idarenin, kalkınma ajansının kaynaklarından yararlanarak geleceğe doğru en doğru adımları atmaya çalışıyoruz. İdareler olarak bizim rolümüz öncülük etmektir. Engel varsa engeli kaldırmak. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Biz buradaki üreticiyle oradaki üreticiyi buluşturduğumuzda, yeni tasarımlar yaparak buluşturduğumuzda o zaman doğru yapmış oluyoruz. Etkinlik bittikten sonra önümüzdeki yılın programını düşünmeliyiz. Üzerine bir taş daha koyabiliriz diye düşünmeliyiz. Konaklama tesisleri de yaparsak insanların burada nasıl bir gün geçireceğini tasarlamalıyız. Çömlek yapımını çocuklar için eğlence vesilesi de yapabiliriz. Buraya gelen insanlarımıza, ustalarımız çömlek yapma deneyimini yaşatacaklar. Burayı şehrin yaşamına katmalıyız. Bu bir tasarım, bu bir vizyon. Düşündüğümüz zaman olur. Dünya tasarımla ve yenilikle bir yere gidiyor. Geleneği gelecekle buluşturmak istiyorsak, tasarım ve yenilik yapmalıyız. Burada bir adım attık.'' 


AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı da çömlekçiliğin yüzyıllardır süre gelen bir mazisinin bulunduğunu ifade ederek, ''Kınık'ın ve Kınık'tan çıkan eserlerin bu etkinlik vesilesiyle daha fazla değer göreceğine inanıyorum. Ülke genelindeki gelişme ve değişimden Bilecik üzerine düşen payı her geçen gün fazlasıyla alıyor. El ele, gönül gönüle verdikçe aşamayacağımız hiçbir engel yok.'' diye konuştu.

nesilden-nesile-comlekcilik3.jpg
BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim de geçmişi yüz yıla dayanan bir sanatın tekrar canlandırılmasına katkı vermek üzere etkinliği düzenlediklerini belirterek, ''BEBKA olarak her zaman kırsal, sanayi ve diğer alanlarda üretenin yanında olduk. Pazaryeri ilçesinde bugüne kadar 4 projeye destek verildi. Bu tür etkinliklerin sayısının artırılması gerekir. Bu etkinlik aracılığıyla Kınık'ın değerleri, dünya ile buluşmaya bir adım daha yaklaştı. Geçmişteki çalışmalara ve bu çalışmaları da ekleyerek daha ileriye gideceğiz.'' ifadesinde bulundu. 


Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can, Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın ve Kınık Köyü Muhtarı Hilmi Ayyıldız'ın konuşmaları ile projenin hayata geçirlemesinde katkıda bulunanlara plaketlerin verilmesinin ardından Vali Büyükakın ve beraberindekiler, stantları gezdi. 

Etkinlikte, katılımcılara çömlek yapımı görsel olarak anlatıldı.

Bu haber toplam 1976 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum