Vali Şentürk’ten ‘Bilecik Mülakatı’ açıklaması

Vali Şentürk’ten ‘Bilecik Mülakatı’ açıklaması

Vali Bilal Şentürk, 5 Aralık Atatürk’ün Bilecik’i ziyareti ve ‘Bilecik Mülakatı’ ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Vali Bilal Şentürk, 5 Aralık Atatürk’ün Bilecik’i ziyareti ve ‘Bilecik Mülakatı’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tarihe ‘Bilecik Mülakatı’ olarak geçen görüşmenin Milli Mücadele’nin en önemli aşamalardan biri olduğuna dikkat çeken Vali Şentürk, yazılı açıklamasında, şunları kaydetti:

“Milli Mücadele'nin en önemli aşamalarından biri olan Bilecik Görüşmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin toplanmasından sonra, İstanbul Hükümeti'nin Ankara Hükümeti'yle yaptığı ilk resmî görüşmedir. 

Tarihe “Bilecik Mülakatı” olarak geçen ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna ait temellerin atıldığı Bilecik’e ilk ziyaretleri bundan 100 yıl önce 5 Aralık 1920 tarihinde gerçekleşmiştir.

5 Aralık 1920 tarihinde T.B.M.M ve Hükümet Başkanı Mustafa Kemal ATATÜRK ile İstanbul (Osmanlı) Hükümeti tarafından görevlendirilen Dahiliye Nazırı A. İzzet Paşa başkanlığındaki temsilciler Bilecik İstasyon Binasında bir araya gelmiştir.

Bilecik Mülakatından olumlu ve somut bir sonuç alınamamış, ancak İstanbul Hükümetinin bir ortak noktada buluşabilmek ümidiyle yetkililerini  Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmeye göndermesi, Ankara Hükümetini resmi olarak tanıdığını göstermektedir.  

Bu yıl koronavirüsle mücadele kapsamında alınan yeni tedbirler doğrultusunda 5 Aralık 2020 Cumartesi günü Atatürk’ün Bilecik’i ziyaretleri ve Bilecik mülakatının 100. Yılı nedeniyle hazırlanan programımız yapılamayacaktır.

Bu anlamda, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna ait temellerin atıldığı bu topraklarda görev yapmanın onuru, vatan sevgisi ve milli birlik inancıyla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ilimize teşriflerinin 100. yıldönümünü kutluyorum. Bu güzel vatanın bizlere emanet edilmesinde büyük kahramanlıklar gösteren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnet duygularımla anıyorum."

Kaynak:M. Bahadır ORAL

Bu haber toplam 3445 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.