SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ

SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ

İŞ HUKUKUNDAKİ GÜNCEL SORUNLAR

İŞ HUKUKUNDAKİ GÜNCEL SORUNLAR

Çalışma Şartlarında Değişiklik Yapılması- İş çalışma şartlarında işverenin esaslı değişiklik yapabilmesi için bu durumu işçiye yazılı olarak bildirmesi ve işçinin de 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul etmesine bağlıdır. Aksi halde yapılan değişiklik geçersiz olacaktır.

İşçiyi bu değişikliğe uymaması nedeni ile içten çıkaran işverene karşı işçi, şartları varsa işe iade davası açılabileceği gibi şartları yoksa kıdem, ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını dava edebilir. Veya işçi bu değişikliği kabul etmediği halde buna zorlanıyorsa bu sebepten dolayı haklı nedenle iş sözleşmesini feshederek kıdem ihbar tazminatlarını ve diğer işçilik alacaklarını dava edebilir.

İşverenin işçinin maaşını düşürmesi, ünvanını ve makamını düşürmesi, çalışma alanını değiştirmesi, çalışma yerini başka şehre taşıması gibi değişiklikler esaslı değişikliktir.

İhbar Tazminatı Şartları ve Süresi- İş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf 4857 sayılı İş Kanununda belirlenen sürelere göre iş sözleşmesini sona erdirmeden önce karşı tarafa bildirmek zorundadır. Bu süreler iş akdini sonlandırma bildiriminin karşı tarafa ulaşmasından itibaren işi altı aydan az sürmüş işçi için iki hafta, altı ay ile bir buçuk yıl arası olan işçi için dört hafta, bir buçuk yıl ile üç yıl arası olan işçi için altı hafta, üç yıldan uzun olanlar için ise sekiz haftadır. Bu sürelere uymayan taraf işçinin süre kadar maaşını tazminat olarak öder.

Ancak işveren ihbar tazminatını verip iş akdini derhal sonlandırabilir. Deneme süresi varsa bu süredeki fesihlerde tazminat ödenmez.

Maaşa Zam Yapılmaması- İşçi ücretlerine ne zaman ve ne miktarda zam yapılacağına dair düzenleme hukukumuzda bulunmamaktadır. Bu durum iş sözleşmeleri ile düzenlenebilir. İş sözleşmesinde zam oranı veya miktarı bulunmadığı halde maaşına zam yapılmadığını ileri sürerek işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından tazminatlarını alamaz. Varsa kalan maaşını, fazla mesai, dini milli bayram alacaklarını alabilir.

İşyerinde Kavgaya Karışan İşçi-  İşçinin işverenin başka bir işçine sataşması İş Kanununda işverenin haklı nedenle fesih hakkı arasında yer alan durumları arasında yer almaktadır. Ancak burada işçi kendini savunma konumunda olabilir. İşveren bu durumu gözeterek karar vermekle yükümlüdür.

 

Bu yazı toplam 5812 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SEVİNÇ SÜMEYRA SEVİNÇ Arşivi
SON YAZILAR